05 Април 2020неделя07:52 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Няколко думи

Нова миза за грабежа

/ брой: 216

автор:Валентин Георгиев

visibility 749

Местните данъци били изключително ниски, а приходите от тях - недостатъчни да се поддържа и развива инфраструктурата. Ако кметовете решат да ги задържат същите, да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството. Този "дипломатичен" ултиматум изстреля само дни след местните избори финансовият министър Владислав Горанов (стр. 2). Преведени на прост език, думите му означават: гласувахте за нас, обещахме ви просперитет. Сега, след като властта отново е наша, ви увеличаваме данъците. Кога по-удобно време за това!

Разбираема е тревогата на управниците за общите пари, които ползват като свои - рогът на изобилието от европейските субсидии пресъхва с края на настоящия програмен период през 2021 г., а при следващия ще има яко орязване. Е, как може да се поддържа огромната бюрокрация и армията от послушковци в нея, които крепят управлението на ГЕРБ, освен ако не се свалят нови кожи от гърба на хората? И нито дума за всевъзможните раздути щатове в оглозганите държавни мастодонти. Нито за службичките, знайни и незнайни, на държавната ясла, щедро подплатени като размер, плюс тлъсти бонуси. Или за откраднатите от нехайство и корупция бюджетни и европейски парички. 

Не гъкват и за несъбрани, дължими от десетилетия, акцизи, ДДС и реални брутни обороти от нашите приятелчета - пишман капиталисти. Айде холан, сега простолюдието да се бръкне и да плати отново масрафа. Нагличко! Твърде нагличко, г-н министър! А защо не го казахте преди изборите?

Какво вдигане на данъците впрочем очаква Горанов при тези мизерни доходи на хората. Особено в средните и по-малки населени места, които на практика са фалирали и не могат да съществуват без помощ от държавата. Какво да прави един кмет на малка община, на която поне половината население се е изнесло по Европа, за да работи? От кого да събере пари? От празните им къщи и буренясали дворове? С колко да вдигне данъците на останалите пенсионери и циганите по махалите? В големите градове пък мнозинството и сега едва си плаща бериите, а като вдигнат данъка, вдигат данъчната оценка - сиреч, и такса смет, която е големият бич. Отпуснатите милиони пък се харчат безконтролно и безотговорно. Никой нормален кмет не би ремонтирал площад или улица 2 пъти за 10 години, когато други улици наоколо не са виждали ремонт от 100 години. Това е след последните 30 години най-прекрасен период за България, както вчера Бойко нарече грабежа.  

Е, нито един кандидат не е обещавал   повишението. А за ГЕРБ и кохортата около Борисов не остава друго, освен да пусне в действие рекетьорската машина - натиск, сплашване, формиране на изкуствени мнозинства в общинските съвети, с които да прокарат вдигането на мизата за бъдещ нов грабеж. 

Може би следващата стъпка ще бъде отнемане на жилища - същите тези жилища, които българите масово си построиха през лошия "комунизъм" и заради който, по думите на Борисов, сега сме били изостанали от Запада (!). Освен това, г-н Горанов, не всички живеем с министерска заплата и в жилище на кръстника, дадено ни без пари.

А колкото до инфраструктурата - не събирате ли такси от всеки шофьор? Къде са парите от винетките? Ами горивата? Те също се облагат с доста сериозни акцизи и е редно част от тях да се използва за поддържането й. Това обаче не ви харесва. Само че и двойно да вдигнете налозите, не положението ще се промени, а само мащабите на "усвояването".  

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 978

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 828

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 498

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 338

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ