28 Май 2020четвъртък12:22 ч.

Нова идея: Половината площ в хипермаркетите да е за български храни

автор:Дума

visibility 914

Търговските вериги за продажба на хранителни продукти задължително да отделят поне половината си площ за оформяне на щандове с български продукти, да се зареждат  само от производители в радиус до 200 км от областния център, където е обектът, както и да не правят промоции без разрешението на производителите и да се плаща до 14 дни получената стока. Това предвижда проект за постановление на Министерския съвет, пуснат за обсъждане сред търговците. Срещу проекта веднага се обявиха от Сдружението за модерна търговия, тъй като според тях той нарушава европейски правила и бизнес практики.

Идеята на властта е постановлението да е с действие до края на 2020 година, а аргументът им е Закона за извънредното положение заради коронавируса. Предложението гласи търговците, които имат повече от един магазин, да отделят поне половината от пространството си за обособяване на щандове с български хлебни, млечни и месни продукти, сокове, конфитюри, консерви, зеленчуци и плодове и тези щандове да са подходящо обозначени, че са български.

Хипермаркетите да не могат да искат такси от производителите за промоции на продуктите им, а също така ще трябва да платят доставките до 14 дни от получаването им, планира още кабинетът.

Намерението обаче предизвика острата реакция на Сдружението за модерна търговия, в което членуват най-големите търговски вериги у нас.

Организацията разпространи становище, в което се твърди, че въпросният проект „погазва основните принципи на пазарната икономика и би имал вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки“. Те предупреждават дори, че може да се стигне до повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество.

Въпреки че целта на проекта е да подкрепи българските производители, всъщност за много от тях ще има негативни резултати. Най-тежко ще пострадат производителите на разстояние над 200 км от София, където е концентрирана значителна част от потреблението на храни в България. Освен това добрите български продукти и техните конкурентоспособни производители отдавна са широко представени и успешно се продават на рафтовете на търговските вериги, казват от организацията. В становището се отбелязва още, че намеренията противоречат на законодателството на ЕС като нарушават свободата на движение на стоки, ограничават конкуренцията и представлавят нерегламентирана държавна помощ, което ще доведе до наказателни процедури срещу България.

 

Според сдружението това постановление ще направи българските производители по-неконкурентоспособни. "Освен това проектът защитава основно интересите на сивия сектор в страната, който в условията на извънредно положение не успява да намери пазар за несертифицираната си продукция и се опитва да влезе в търговските вериги през "задната врата", смятат големите търговци.

 

Според Сдружението за модерна търговия основната цел на държавата следва да е обезпечаване на населението със свежи и качествени храни на ниски цени, а предлаганите мерки водят до точно обратното. То призовава Министерския съвет да не приема постановлението.

 

Веригите отбелязват, че липсва дефиниция за "продукт, произведен в България”. Не става ясно как ще се прилага изискването, когато в храната са вложени суровини с различен произход, включително когато определени суровини традиционно не се произвеждат в България. Същевременно, не се държи сметка, че много традиционни български продукти под български марки се произвеждат в България, но с небългарски суровини, а много продукти под чуждестранни марки се произвеждат в България с български суровини, обясняват от сдружението.

 

То обръща внимание още, че структурата на българското производството не е равномерна на територията на страната, което означава, че освен до различно ценообразуване, това ще доведе и до неравнопоставеност на условията за различни производители в различни региони, заради разликата във възможностите им за производство.

 

С предложените регулации освен това част от магазините ще останат празни, или полупразни поради обективна невъзможност да бъдат заредени по изискванията на проекта, пише в становището.

 

"Добрите български продукти и техните конкурентоспособни производители отдавна са широко представени и успешно се продават на рафтовете на модерните търговски вериги. Нещо повече, получили са и получават експортни възможности в много европейски държави. “Притискането” на техните продукти чрез административна мярка в полза на други не е справедливо спрямо техните досегашни вложения в иновации и производствени мощности на основата на прогнозни количества за продажба в хранителните вериги", предупреждават още веригите.

 

Те отбелязват, че ограничаването на промоциите директно ще вдигне цените на храните. "Около 1/3 от оборота на хранителните вериги е с промоционални стоки. Това означава, че разходите на домакинствата за храни ще се вдигнат значително в без това тежък за всички български потребители момент", са аргументите против на сдружението.

 

"Обособяването на блокове за български стоки на различни по рода си продукти/продуктови групи, които са поне 50% от площта на продаваните продукти, при отчитане на оборудване, информационни/указателни табели и отстояния, води автоматично до допълнителна загуба на 20-30% площ за търговците, което представлява квази данък за дейността", обясняват още веригите.

 

Според тях задължението да се зареждат магазинът от производители до 200 км от локацията му ще доведе до увеличаване на лигистичните разходи за доставки, които в момента се разпеделят от централен склад. Освен това тежко ще пострадат българските производители на разстояние над 200 км от София, където е концентрирана значителна част от потреблението на храни в България, смятат от сдружението.

 

 

Стефан Бурджев: БСП има план за Северозапада

автор:Дума

visibility 74

СОС гласува промени в бюджета на София

автор:Дума

visibility 107

„Нисан“ закрива най-големия си завод в Европа

автор:Дума

visibility 66

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 664

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 265

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 256

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ