03 Декември 2022събота08:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°. Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°.

Нова формула на грабежа

/ брой: 133

автор:Боряна Костова

visibility 1021

Парвенюшката класа от доста време точи зъби да прилапа жилищата на средните и по-бедните българи и да рентиерства на воля. Двайсет години кой ли не излиза по телевизиите да обяснява, че хората у нас изобщо не били бедни, понеже 90 процента имали собствени жилища. И как ли не опитваха да ги принудят да си продадат на безценица апартаментите - то не беше мор с мизерните пенсии и заплати, то не беше орязване почти до шушка на всякакви социални придобивки, то не бяха луди скокове на цените, даже докараха и монополи от чужбина, та хубавичко да дооскубят населението... Обаче нашенецът не се предава, яде хляб и лучец, мръзне като куче, но си стои в гарсониерката или в каквото там е успял да си купи по времето на социализма.
Така беше доскоро. Но властта вече измисли нова формула на грабежа. Прие си закон за устройство на територията и с него задължи собствениците на жилища да извадят технически паспорт на сградата, в която живеят. Макар те изобщо да не са нужни, тъй като преди пуска на всяка сграда се издава Акт 16, в който са описани всички технически параметри. Обаче нали сега трябва да се създаде бизнес на "наши хора", чиито фирми ще бъдат специално лицензирани от МРРБ за новото мероприятие. В по-големите сгради то трябва да се проведе до края на 2014 г., а в по-малките - до 2016. А "удоволствието" ще ни струва средно до 5 лв. на квадратен метър. Така че ако имате например маломерно апартаментче от 60 квадрата, ще трябва да си приготвите към 300 лв. А в случай, че ви липсват планове и чертежи на различните инсталации - ще прибавите към сумата още около една трета. "Ама откъде да вземем тези пари?" - питат се пенсионери с по 150 лв. пенсия. Държавата, дето е записана в конституцията като социална, това не я интересува. Понеже предварително си е написала сценария и знае какво ще стане преди "да се спусне завесата".
Ако не разполагаш с пари и нито една банка не ти даде кредит, понеже си с ниски доходи, решението е само едно - продаваш си жилището. И опъваш палатка нейде из покрайнините на населеното си място. Щото предварително са те прекарали с едно друго законче - за етажната собственост, според което съкооператорите в блоковете трябва да си направят ООД. И имат право да решават съдбата на всеки собственик. Ако той не е в състояние да участва в общите плащания, общото събрание преспокойно може да вземе решение и да го изхвърли от сградата. За по-сигурно такива правомощия са дадени и на кметовете, които поемат за сметка на общината неплатените разходи, но после си ги възстановяват чрез съдия-изпълнител. И кръгът се затваря. Нямаш пари - хайде вън!
Така хем българите най-сетне ще заприличат на европейците. Не по доходи, разбира се, а по това, че масово ще живеят под наем. Хем ще се реализира и отколешната мечта на демократичния български рентиер - да заграби "по законен начин" за жълти стотинки колкото се може повече жилища. И да си живее живота, трупайки тлъсти сметки от наеми. Щото май друго за грабене вече не остана.  
 
 
    

 

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 646

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 760

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 638

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 647

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ