09 Април 2020четвъртък17:58 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

"Нов театър" НДК празнува с "Антихрист"

Неговият създател Бойко Илиев настоява в открито писмо за нов Закон за театъра

/ брой: 36

автор:Дума

visibility 272

Вече пет години "Нов театър" НДК защитава усърдно своето място върху културната карта на София. Изиграха се над 800 представления у нас и в над двадесет държави в Европа и Америка, пред повече от 100 000 зрители. Въпреки това, "Нов театър" НДК продължава да се таксува като обикновен търговски обект, на който наскоро беше увеличен наемът за ползване на мястото. Това се казва в открито писмо на създателя и директор на театъра - режисьора Бойко Илиев, до министъра на културата Боил Банов, до председателя на Комисията по култура в НС Вежди Рашидов и до зам.-министъра на културата Румен Димитров, изпратено и до медиите. Поводът е отбелязването на пет години от създаването на "Нов театър" НДК. Бойко Илиев припомня, че "през 2015 г. продуцентска къща "Евро Диалог" беше в основата на изграждането и създаването на "Нов театър" НДК. На мястото на един магазин в пасажа (етаж -1 на НДК) построихме салон със 191 места, както и сцена, гримьорна, баня, офис, складови помещения, библиотека... Роди се "Нов театър" в София".

Струва ми се, че е крайно време да се създаде нов Закон за театрите (последният е от 1947 г.), който да регламентира различните видове театрални субекти, тяхното раждане и умиране, посочва Илиев. В новата история на България беше одържавена една Театрална работилница (1991 г.) и бяха унищожени десетки свободни трупи, които наивно вярваха, че времената са се променили. И до момента всички театри в Република България са създадени с решения на ЦК и ГК на БКП. Вероятно е възможно, с промени в Закона за закрила и развитие на културата, да се внесат корекции, които да регламентират функционирането на различните видове театри, се казва още в писмото.

Надявам се на отговор! И на ПРОМЯНА! През годините съм писал няколко писма, но никога не съм получил отговор!, добавя Бойко Илиев.

"Нов театър" НДК ще чества пет години от създаването си на 5 март от 19.30 ч. със спектакъла "Антихрист" по едноименния роман на Емилиян Станев. Драматизацията и режисурата са на Бойко Илиев, сценография Нина Арканджели, художествени костюми Тотка Дочева-Тода. В ролите са Елена Петрова, Любомир Ковачев, Веселин Калановски и Ники Сотиров.

Следва пълният текст на писмото.


   До г-н Боил Банов - министър на културата

   До г-н Вежди Рашидов - председател на Комисията по култура в Народното събрание

   До г-н Румен Димитров - зам.-министър на културата 

ПЕТ ГОДИНИ от създаването на "НОВ ТЕАТЪР" НДК 

(открито писмо)

През 2015 г. Продуцентска къща "Евро Диалог" беше в основата на изграждането и създаването на  "Нов театър" НДК. На мястото на един магазин в пасажа (етаж -1 на НДК) построихме салон със 191  места, както сцена, гримьорна, баня, офис, складови помещения, библиотека... Роди се Нов театър в София! Първа премиера "Амадеус" по Моцарт и П. Шафър. Следват "Поручик Бенц" по Д. Димов, "Откриването" от П. Турини, "Краят на дъгата" от П. Куилтър, "В часа на синята мъгла" по Яворов, "Пилето, което казва КУ" от Ал. Урумов, "Антихрист" по Ем. Станев, "Ние, българите" от Ал. Урумов, "Майстори" от Рачо Стоянов, "Променяне" по Лив Улман, "Търновската царица" по Ем. Станев, "Осъдени души" по Д.  Димов и много други. Актьори като Мариус Донкин, Георги Кадурин, Иван Юруков, Николай Урумов, Йоана Буковска, Ивайло Захариев, Любомир Ковачев, Елена Петрова, Веселин Калановски, Ники Сотиров, Параскева Джукелова, Мая Бежанска, Елен Колева, Марин Янев, Стефан Мавродиев, Миглена Караламбова, Ицхак Финци намериха възможност да представят своето талантливо изкуство.

Вече 5 години "Нов театър" НДК защитава усърдно своето място върху Културната карта на София. Изиграха се над 800 представления у нас и в над двайсет държави в Европа и Америка, пред повече от 100 000 зрители. Въпреки гореизложеното, "Нов театър" НДК продължава да се таксува като обикновен търговски обект, на който наскоро беше увеличен наема за ползване на мястото. Казвам "мястото", тъй като преди да построим "Нов театър", това беше част от фоайето към зала 2, което беше преградено с плоскости за нуждите на тогавашния "базар". Струва ми се, че е крайно време да се създаде нов Закон за театрите (последният е от 1947г.), който да регламентира различните видове театрални субекти, тяхното раждане и умиране. В Новата история на България беше одържавена една Театрална работилница (1991 г.) и бяха унищожени десетки Свободни трупи, които наивно вярваха, че времената са се променили. И до момента всички театри в Република България са създадени с решения на ЦК и ГК на БКП. Вероятно е възможно, с промени в Закона за закрила и развитие на културата, да се внесат корекции, които да регламентират функционирането на различните видове театри.

Надявам се на отговор!

И на ПРОМЯНА!

(През годините съм писал няколко писма, но никога не съм получил отговор!) 

18.02.2020г.

София                                                                       

                   Основател и директор на

                   "Нов театър" НДК

                   Бойко Илиев

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 68

Испания е близо до овладяване на епидемията

автор:Дума

visibility 116

Борис Джонсън е клинично стабилен

автор:Дума

visibility 241

Байдън ще се изправи срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 265

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 1176

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 306

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ