02 Юли 2020четвъртък12:58 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Срещи

Нона Йотова: Театърът е любов, живот и светлина

Духовната храна е необходима, защото без изкуство душата загива, смята известната актриса

/ брой: 107

автор:Юлия Кулинска

visibility 1622

НОНА ЙОТОВА е родена в София в семейството на писателя Кръстьо Кръстев. Завършила е ВИТИЗ "Кр. Сарафов", специалност актьорско майсторство за драматичен театър, в класа на проф. Елка Михайлова. Заедно с режисьора Николай Георгиев основават Първия български женски театър. Първата роля на Йотова в него е на Сирано дьо Бержерак в едноименната постановка. Играла е в Театър "Българска армия", а сега е част от трупата на Сатиричния театър "Алеко Константинов". 

Нона Йотова композира и изпълнява авторска музика. Издала е пет албума. Депутат е в 44-то НС от гражданската квота на БСП от 24-ти МИР-София. Член е на комисиите по култура и медиите и по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Съпруга е на бившия вътрешен министър Богомил Бонев. Има син Йоан.

- Г-жо Йотова, репетирате нова пиеса. Разкажете ни повече за нея.

- Новата пиеса е на австрийския драматург Щефан Фьогел. Тя е моноспектакъл и се казва "Влюбена, сгодена, изчезнала". Това е втората ми среща с известния творец след "Белла Донна", която се игра в Сатиричния театър "Алеко Константинов". Колеги, които са гледали репетициите на новата писа, твърдят, че тя все едно е писана за мен. Явно с г-н Фьогел имаме еднакво светоусещане. В спектакъла се разказва за жена на моята възраст. В него се казват много истини за мъжете. Парадоксалното е, че те се харесват на силния пол и предизвикват много смях. 

- Къде ще се играе новият спектакъл и кога ще е премиерата му?

- Пиесата ще играем в Театър 199. Много съм щастлива, защото харесвам този театър и отдавна мечтая да бъда на неговата сцена. За мен това е може би единственият свободен театър, в който се правят наистина качествени постановки. Театър 199 е много особено място, където всеки с интересен проект може да се изяви. Радвам се, че директорката му Ани Монева хареса "Влюбена, сгодена, изчезнала" и екипа, който реализира постановката. Режисьор на пиесата е Елена Панайотова, с която работя вече за четвърти път. Тя е изключителен човек, гражданин на света. Елена е работила с болни от СПИН деца в Кения. В Широка лъка работи с деца в неравностойно положение.

Независимо че пиесата е моноспектакъл, поканихме Деян Ангелов, наш прекрасен колега от Народния театър. Той играе ролята на автора. Любопитно е как Щефан Фьогел ще реагира на нашето решение, но съм убедена, че то много ще му хареса. Той има цял сборник с пиеси, за които драматургът казва, че това са пиеси за любовта. В пролога на книгата Фьогел разказва как се пише за нея във всичките й форми - влюбването, преминаването й в много по-дълбоко и сериозно чувство. В пиесата Деян казва ремарките. В представлението са включени три песни, които изпълнявам. Сега в момента пиша музиката към тях. 

"Влюбена, сгодена, изчезнала" ще има две премиери - на 5 и 18 юли. За първи път ми се случва да работя лятото, защото по това време театрите почиват. Театър 199 е единственият в София, който не затваря врати през цялата година. 

- Говорите с огромна любов за театъра. Какво е храмът на Мелпомена за вас? 

- За мен театърът е любов, изключителен свят, уникална терапия, която наистина помага на хората с проблеми. Наскоро гледах в ютуб американския "Ексфактор" с участието на сляпо дете аутист. Комуникацията с него беше много трудна, но нямаше как да не се просълзя, когато то виртуозно засвири на пианото и запя. И разбираш, че светът на изкуството дава живот и светлина, дава радост и любов. 

- Къде могат да ви гледат зрителите в други роли?

- Продължават представленията на "Красиви тела" с режисьор Владимир Люцканов в Младежкия театър "Николай Бинев". В Сатирата играя в "Джина и Фидел", постановка на Жолт Пожгай. Много се надявам да реализирам като частен проект прекрасната и изключително смешна пиеса "Белла Донна", която беше свалена при пълен салон от афиша на Сатиричния театър. Това, разбира се, не е никак лесно, но вече работя за реализация на идеята ми. Решила съм кои актьори да поканя, разговаряла съм с тях и имам съгласието им да ме подкрепят. Вярвам, че "Белла Донна " ще заживее нов живот.

- Правите диск с песни по текстове на наши поети символисти. Колко от тях успяхте да запишете?

- Имам прекрасни песни по текстове на Теодор Траянов, Николай Лилиев, Теодор Траянов, Кирил Христов, Димитър Бояджиев и се гордея с това. Спомням си, че с "Тихия пролетен дъжд" участвах в телевизионно предаване, на което присъства цял клас. За първи път малчуганите чуха уникалната творба на Николай Лилиев и музиката ми към нея. Децата слушаха в захлас, когато им разказвах за великия поет. Горда съм, че опознаха Лилиев чрез моята песен.

Решението ми да запиша диск с песните по текстове на най-нежните и лирични наши поети беше провокирано от "изпълнението на една фолк певачка, която посегна по най-долнопробен начин на една от българските светини Никола Вапцаров. Тя се опита да "направи" песен по неговото стихотворение "Прощално". Като творец се възмутих от дъното на душата си от превръщането в долнопробна чалга на  толкова фина и интимна лирика. Както каза Мая Вапцарова, това е терористичен акт към българската култура и той няма да е последният.

Културата е последният бастион за една нация. Тя е нашата национална идентичност. Когато има умишлено опростачване на нацията, а това върви от години и не е теория на конспирацията, е много страшно. Без културата сме никой. Или както се казва в пиесата на Руси Божанов "Щастливеца": "Ако не изкореним байганьовщината от себе си, ние ще се изгубим като народ." А управляващите махнаха дори бай Ганьо от учебниците, защото може би се припознават в него. Българинът има нужда малко повече от смях и ведро настроение, достатъчно сме заобиколени с трагедии и драми. Духовната храна е необходима, защото без изкуство душата загива. Затова, колеги, правете изкуство - пишете, играйте, пейте, рисувайте. Всички имаме нужда от това - и хората, за които творим, и самите ние, творците.

- Албумът с песни ще носи заглавието "Ловци на бисери". Как ви хрумна то? 

- Да, така е, защото за мен творбите на българските поети символисти са бисерите на българската и на световната поезия. На една Нова години наш приятел ни пусна видео с ангелска музика, като ни предупреди да не гледаме кой пее, а да познаем по гласа изпълнителя. По-късно стана ясно, че това е Дейвид Гилмор от "Пинкфлойд", който изпълнява арията от "Ловци на бисери" на Бизе. Веднага реших, че така ще се казва албумът ми. Аранжиментът на песните е на Дани Милев и неговия бенд, музиката е моя. Много от творбите вече са записани. Към диска ще има и книжно издание, в което ще бъдат подредени текстовете. Имам идея да разговарям с кметовете на родните места на поетите символисти с идеята те да закупят дисковете и песнопойката и да я дарят на читалищата и училищата там.

- За пети път в Разлог ще се проведе вашият фестивал "Звезди на театъра". Как се роди идеята за него?

- Идеята за театралните празници възникна преди 11 години в разговор с бившия кмет на Банско Александър Краваров, Бог да го прости. Обсъдих я с Роза Радичкова - драматург на Народния театъ,р и започнахме. Фестивалът се превърна в истинска арена на изкуството, от което толкова много хора извън столицата имат нужда. След 4 години ръководството на Банско се смени. Дойде кмет, който реши да ми "открадне" фестивала и да го провежда без мен. 

Избрахме Разлог преди 4 години. Тогава срещнах изключително разбиране от кмета инж. Красимир Герчев, който ме покани да правим празниците в неговия град. Фестивалът се провежда традиционно на 24 юни. Тогава е Еньовден и е роден Йоан Кръстител. Оптимист съм за бъдещето на празниците и на театъра като цяло. Убедена съм, че фестивалът ще продължи и с всяка година ще разширява своята програма. Хубавото е, че всички гости и участници са настанени в един хотел. Прекрасно е, че може да се съберем вечерта след представление и да си говорим. По време на тези срещи се родиха спектакли, които по-късно бяха реализирани и станаха много успешни. 

- Каква роля играят в живота ви двамата мъже, които са най-близо до вас - синът ви и съпругът ви?

- Само жена, която има съпруг и син, знае за какво става дума. Защото по някакъв начин момчетата възприемат майка си като тяхна собственост. Мъжете също възприемат така съпругите си. Трябва да обърнеш внимание и на двамата, а всеки си има своите изисквания към теб. Но е прекрасно, защото те даряват с огромно любов и са твоята опора. Чувстваш се ухажвана, специална. 

Богомил безкрайно много ми помага. Той има изключително вярна преценка за нещата, които правя в изкуството. А пък откакто неочаквано за мен започнах да се занимавам и с политика, много често го питам за неща, които просто не са били в моя периметър на внимание преди. За мен той е един от най-успешните български политици и знам, че това е човекът, който най-добре може да ми каже как стоят нещата. Съжалявам, че все не успява да опише в книга истинската история на т. нар. преход. Но... бъдещето е пред него. 

- Отличавате се с уникален стил на обличане и на визия, което е прекрасно за една жена. Сама ли си избирате тоалетите, или ползвате съветите на стилист?

- Не ползвам стилист. Сама решавам какво да облека, да си купя или да ми ушият. Дори в представленията си намирам начин да изразя себе си чрез облеклото. Например в "Джина и Фидел" костюмите са на ученичката на Невена Кавалдиева, светла й памет, Лилия Бабунова. Но тя ги проектира така, че да отговарят на моя стил и натюрел.  

Иначе, колкото и странно да прозвучи, мъжът ми има изключителен усет за мода и често сам ми избира тоалетите. Това са ми най-любимите дрехи, защото знам, че са купени с любов и че когато ги нося, Богомил е щастлив. 

Когато станах народен представител, ми беше много трудно да избирам как да се обличам. Страхувах се как ще приемат колегите моя артистичен и на моменти ексцентричен стил. В началото носех нещо черничко, нещо сивичко, нещо никаквичко. Смелостта да се обличам в моя си стил дойде от Корнелия Нинова, чиито тоалети са в доста смели цветове. Няма да забравя как се зарадва тя, когато се появих в цикламено. Много обичам да измислям дрехи. Голямата ми мечта още от дете е да се занимавам с мода и да направя моя модна линия.

165 са новите случаи на COVID-19, заразените вече са над 5000

автор:Дума

visibility 118

Всеки трети българин живее в бедност

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 124

Властта налива още пари в туризма

автор:Аида Паникян

visibility 198

/ брой: 124

Управляващите узакониха паралелната НСО

автор:Юлия Кулинска

visibility 223

/ брой: 124

Първа копка на "Белене" - най-рано след 2,5 г.

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 124

Неочаквано токът поскъпна с 3 на сто

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 124

Спестени харчове увеличиха бюджетния излишък

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 124

"Фолксваген" се отказва от нов завод в Турция

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 124

САЩ изтеглят 9500 военни от Германия

автор:Дума

visibility 1356

Руснаците одобриха промените в конституцията

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 124

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 509

/ брой: 124

Здравеопазване, което не лекува, а ограбва

автор:Иван Аладжов

visibility 261

/ брой: 124

Кой и защо плаче за "жертвите на комунизма"?

автор:Нако Минчев

visibility 372

/ брой: 124

Датата

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ