19 Януари 2022сряда15:07 ч.

ново:

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус

Нобелист за 2010 г. сочи приноса на БАН за "ин витро"

Проф. Робърт Едуардс включи в Нобеловата си лекция в Стокхолм работата на наш научен институт по имунология на размножаването

/ брой: 8

автор:Велиана Христова

visibility 1677

Приносът на институт на БАН за технологията "ин витро" бе отбелязан в Нобеловата лекция на лауреата по медицина и физиология за 2010 г. проф. Робърт Едуардс. В научния си доклад, който се изнася преди връчването на световните награди за наука, нобелистът е включил слайд, показващ неговата съвместна дейност през 1967 г. с Института по имунология на размножаването при БАН и неговия създател и директор акад. Кирил Братанов. Това съобщи за ДУМА проф. Любомир Казаков, научен секретар на БАН за биологическите науки, който е присъствал лично на Нобеловата лекция, изнесена на 8 декември 2010 г. в Кралския Каролински медицински институт в Стокхолм.
Слайдът показва снимка от форум по имунология на размножаването във Варна с участието на Робърт Едуардс и нарочен портрет на акад. Кирил Братанов. Присъствал съм на 20-ина лекции на нобелисти по медицина, за пръв път виждам лауреат да включва в презентацията си принос на учени от друга държава в разработването на отличеното научно постижение, заяви проф. Казаков. Бях впечатлен и развълнуван от това признание за нивото на българската научна школа в областта на имунологията на репродукцията, каза ученият.
"Бащата" на "бебето в епруветка", британският физиолог проф. Робърт Едуардс (85 години) получи Нобелова награда за медицина и физиология за 2010 г. за разработването на ин витро лечението. Усилията му през 50-те, 60-те и 70-те години на ХХ век доведоха до раждането на първото в света "бебе в епруветка" през юли 1978 г. Оттогава над 4 милиона бебета са били родени след зачеване ин витро. Постижението на Едуардс даде възможност за лечение на безплодието, засягащо 10% от всички двойки по света.
Работата на нашия институт е посочена от Робърт Едуардс като важна в развитието на  имунологията на репродукцията. Нещо повече, оказва се, че до ден днешен Институтът по биология и имунология на размножаването при БАН е седалище на Световната организация по имунология на размножаването.
 

Седем души са подслушвани незаконно през 2021 г.

автор:Дума

visibility 87

Работещи в "Арсенал" протестират

автор:Дума

visibility 92

Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех

автор:Дума

visibility 86

Частичен локдаун обявиха в Средец

автор:Дума

visibility 176

Скопие прие наше искане за името си

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 12

Шефът на ЦРУ посетил Украйна

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 12

Роберта Мецола е новият председател на ЕП

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 12

Турция променя името си

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 12

Барабар Петко с мъжете

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 12

Културата остава след бурите

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 12

Политически димки

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 12

Вяра Емилова: ДУМА трябва да бъде стандарт за левия печат

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ