04 Април 2020събота16:04 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Наука

Нобелист става почетен доктор на БАН

/ брой: 36

автор:Дума

visibility 419

Нобеловият лауреат за физика проф. Жерар Муру ще бъде отличен с почетната титла "Доктор хонорис кауза" на БАН на 25 февруари. Официалната церемония ще се състои от 11 ч., а след нея   професор Муру ще изнесе академична лекция на тема: "Страстта за екстремна светлина и приложението й в полза нa човечеството".

Проф. Жерар Муру работи в областта на лазерната оптика и физиката на електрическите полета. През 2018 г. той бе отличен с Нобеловата награда за физика заедно с канадката Дона Стрикланд, негова ученичка, за революционни изобретения в областта на лазерните технологии - откриването на метод за генериране на ултракъси оптични импулси с висока интензивност. 

Един от най-значимите приноси на проф. Муру за развитието на лазерната физика в Европа и в България е създаването на проекта "Екстремна светлина" - ELI (Extreme Light Infrastructure), по който са изградени няколко лазерни центрове в Европа. ELI "Екстремна светлина" вече е призната като нова научноизследователска инфраструктура от общоевропейски интерес и част от Европейската пътна карта (ESFRI). Проф. Муру има изключителни заслуги за включването на България в паневропейската научна структура ELI - "Екстремна светлина". С цел участието на български изследователски центрове в основната изследователска фаза на този европейски проект беше създаден консорциум от научни организации и университети - ELI ERIC-BG, които са водещи в изследванията по лазерна физика в България. Това са Институтът по електроника на БАН - водеща организация, Институтът по физика на твърдо тяло на БАН и Физическият факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Едва 228 фирми искат помощ по схемата 60/40

автор:Дума

visibility 21

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 467

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 64

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 901

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 699

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 421

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 297

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ