16 Юли 2025сряда20:05 ч.

Ниските температури през есента поддържат вируса по-дълго жив

автор:Дума

visibility 626

COVID-19 издържа много по-дълго време при по-ниски температури и това е една от причините последните седмици, със застудяването, да имаме много повече случаи на заразени. Това обяснение даде в ефира на Канал 3 вирусологът доц. Любомира Гломб. По думите й атмосферните условия са сред многото фактори, спомагащи за резкия скок на нови случаи.

Преди няколко дни излезе една научна публикация, според която полуживотът на вируса при 27°C той е около час и половина, но при 10°C той става около 24 часа, каза доц. Гломб.

Ниската дисциплина при някои хора обаче спомага още повече. Те откровено пренебрегваха противоепидемичните мерки, подчерта вирусологът.

Доц. Гломб обясни още, че преболедувалите болестта изграждат имунитет, но антитела не могат да се открият в организма им в рамките на 5-6 дни. При по-леките случаи наличието на антитела е по-малко. И все пак, тепърва ще се трупат данни в тази посока, защото имаме само 10 месеца на събиране на информация, каза вирусологът.

Контактните на болен човек да бързат да се тестват, защото 99,9% пробите им в пъвите дни ще бъдат открицателни. Карантината, обаче, е задължителна и неслучайно тя е 10 дни, защото науката е достигнала до извода, че в рамките на това време човек е в състояние да прояви симптоми, в случай че е инфектиран.

Тръмп плаши Русия с "тежки мита"

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 129

Лавров се срещна със Си Дзинпин

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 129

Разследват евродепутат, за когото Аушвиц е "фейк"

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 129

Символ

автор:Александър Симов

visibility 389

/ брой: 129

Приключи ли терапията

автор:Евгени Гаврилов

visibility 382

/ брой: 129

Епични провали

visibility 394

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ