30 Юли 2021петък01:56 ч.

Нинова ще е доброволец в ковид отделение

автор:Дума

visibility 672

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще стане доброволец в ковид отделение. Това съобщи самата тя в сутрешния блок на БНТ тази неделя. Тя прекара вируса и вече има образувани антитела. След като бе на лечение във ВМА, Нинова сподели впечатленията си от първо лице за работата в ковид отделенията. Лекарите и сестрите са много организирани и всеотдайни в рабтатата си. Те са много изморени, изтощени, на предела на силите си, обясни председателят на левицата.

Припомняме, че трима от депутатите на БСП, които са лекари по професия, вече седмица помагат в болниците в Шумен и Свищов. А други 33-ма народни представители са доброволци към РЗИ-та, спешни центрове и социални услуги в различни области.

Нинова разказа и как тя е плеболедувала инфекцията: "Първите дни бе доста тежко. Всеки понася болестта различно, при мен беше по трудния начин. Четири дни лежах във ВМА, но поисках по-рано да ме изпишат. Разговаряхме с лекарите и стигнахме до компромис. Просто се почувствах по-добре". Два дни преди да почувства влошаване, Нинова си е правила тест и той е бил отрицателен. След това обаче вдигнала температура, имала треска и силен задух. Имах чувството, че спрях да дишам, добави тя. Всички други съпътстващи тази болест неприятности ги имах - главоболие, болки в корема.Минах по трудния начин. Всичко те боли, разказа още Корнелия Нинова. Пострадала е и вегетативната й нервна система – получила е конюктивит, отслабване на слуха, подежи в ръцете.

Видях, че лекарите са изморени, сестрите са много изтощени, но много организирани и всеотдайни в работата си, категорична е Нинова.

Тя е решила да влезе в ковид отделение на столична болница като доброволец. Ще стана санитарка в столична болница за време, колкото е необходимо. Това е вътрешна потребност, човещина. Реших го още на втория ден като влязах в болница, допълни лидерът на социалистите. И напомни, че още 33-ма социалисти, народни представители, ще станат доброволци. А депутатите с учителско образование влизат в училищата, за да заместват липсващи учители.

Според Нинова властта е изпуснала кризата още през лятото. Децентрализираха кризата от страх да носят отговорност, това създаде хаос, издаваха заповеди, които си противоречет,напомни тя. Мисленето им е мандатно, а единствената цел е да останат на власт, използват кризата, за да спечелят изборите. Трябва да се мисли държавнически, не мандантно, категорична е тя.

Борисов има страх от предстоящите избори и затова не въвежда по-крути мерки. Прехвърля отговорността на други структури. Поведението му е неадекватно на реалността, категорична е Корнелия Нинова.

 

Председателят на БСП отново припомни, че при първата вълна през март и април БСП е подкрепила правителството: „Гласувахме заедно Закона за извънредното положение и всички мерки, но не спираме да критикуваме управлението на кризата. Кризата я има. От лична гледна точка виждам, че е сериозно предизвикателство. Но управлението на кризата продължава да е хаос. Изпуснаха кризата. Провалиха се в управленските решения. Изпуснаха летните месеци, когато трябваше да се подготви системата“. Нинова подчерта, че след това управляващите са прехвърлили  вземането на решенията от страх да не носят отговорност, като това е създало хаоса.

„Правят това, защото мисленето им  е грешно. Мисленето им е мандатно и да използват кризата така, че да се задържат до края на мандата. Целта е властта – как да използват кризата, за да спечелят следващите избори. Когато си поставиш такава грешна цел няма как да успееш. Трябва да е обратното. Не е достатъчно да ги критикуваме. Трябва да сме готови да предложим решения и ние ги имаме. Алтернативата е не да мислиш мандатно и с грижа за властта и как да я запазиш, а да мислиш държавнически и с грижа за хората”, заяви пред водещия Георги Любенов лидерът на БСП.

Нинова посочи стъпките, които би направила БСП за ефективна борба с кризата: „Първо, още през юли бихме активирали Националния план за управление при пандемия от грип. Той е създаден през 2006 г., актуализиран е през 2017 година. Изключителен, професионален, подреден – с анализ във всеки регион каква е възрастовата структура на населението, каква е заболеваемостта, какви болници има. Всичко това можеше лятото да се подготви.

Второ, процесът трябва да се централизира при вземането на решенията и да се носи отговорност от правителството, а не да се създава този хаос. Трето: още тогава, а не сега да се подготвят болници само за Ковид, защото хората, които имат хронични заболявания не могат да се лекуват и Ковид е влязъл във всички болници и заразява цялата система“.

„Бихме осигурили безплатни тестове. Бихме приели държавна наредба, която да регламентира заплащането на лекарите и медицинските сестри. Трябва държавна политика за доходите на медиците, а не временни решения, които разделиха лекарите помежду им“, категорична бе председателят на БСП.

Според нея е трябвало през лятото да се намали ДДС-то на лекарствата. Нинова отново настоя, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества. Тя припомни и идеята си да се направи електронно здравно досие на всеки човек – какви болести си прекарал, какъв  е здравният му статус и какво лечение е прилагано.

Относно действията и думите на Борисов, лидерът на БСП поясни, че той не взима решения и прехвърля отговорността от страх от предстоящите избори и за изкарване на мандата, като сбърканата му цел води до грешни решения и до щета за хората: „Абсолютно неадекватно на реалността е личното му поведение. В тази криза народът страда, хора умират по стълбите на болниците, ти да качиш здравния министър и шефа на най-голямата спешна болница и да им показваш пътища и мантинели. Този човек е неадекватен на реалността“.

Относно жалбата на БСП до Конституционния съд за включването на карантинирани депутати  осигуряването на кворума в парламента, Корнелия Нинова коментира: “Вече има болни колеги, които се включват онлайн в Народното събрание. Дали е противоконституционно ще каже Конституционния съд. Ние обжалваме“. Тя посочи, че по-важно от това как работи парламента, е какво работи.

“Получаваме упреци от част от обществото защо БСП не си дава гласовете за кворум. ГЕРБ ни обвинява, че в тази криза не искаме да помагаме. Не искаме да са част от това управление, защото политиката им е с грижа за олигархията. Депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти, ВОЛЯ и отцепилите се от БСП приеха тези решения, не всички депутати“, подчерта Нинова.

Тя даде няколко конкретни примера, които са лицето на тази власт: „За една седмица приеха да се разреши застрояването на Черноморието. Разрешиха на държавните служители, участвали в бордове да получават бонуси отгоре на това, с което им увеличиха заплатите. Освободиха премиера да харчи безразборно извън бюджета и без разрешение на Народното събрание да харчи толкова, колкото реши. Промениха Закона за личната помощ, така че отнеха асистентите на хората с  увреждания за събота, неделя и празниците и двойно увеличиха извънредния труд на работниците. Какво казват с тези си действия ГЕРБ, Обединени патриоти, ВОЛЯ и отцепилите се от БСП? Първо, кого защитават – олигарсите, групите, които застрояват Черноморието, големите интереси. Купуват си държавни служители за изборите, давайки им допълнително възнаграждения. Узаконяват авторитарната власт и разрушават парламентаризма, като за пореден път дават възможност на премиера да харчи предизборно извън закона. Кого удариха – хората с увреждания и работниците – най-слабите и уязвимите. БСП не може да бъде част от това. Четири години се борим срещу този модел. Нямат свян и морал дори в тази криза, когато народът е в много тежко положение. Вместо да са с грижа за хората, те са с грижа за олигархията“, коментира Нинова като поясни, че през лятото е трябвало  да се направи анализ и три плана - здравен, икономически - за стабилизиране на икономиката, и социален за социалните групи.

„В икономиката пак хаотично раздават предизборно пари без мисъл само там, където видят съпротива от някое от съсловията. Трябваше да се анализират петте най-важни сектора на икономиката, които осигуряват най-голяма част от БВП и върху тях да се съсредоточи държавната грижа, защото те ще я осигурят. Предлагаме в бюджета да има един държавен фонд, подобен на Плана „Юнкер“ -  да кандидатстват малките и средни фирми и да им се дава помощ от държавен фонд за инвестиции. А малките и средните да получат и безвъзмездно помощ между 5 и 10 хиляди лева“, разясни част от предложенията на БСП Нинова.

Председателя на БСП определи неравенството, бедността и доходите като най-голям проблем на кризата след здравния. Според нея там е трябвало да се съсредоточат усилията и да се решат трайно.

„Нашето предложение е преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент. Това означава, че ще се повишат трайно пенсиите на всички пенсионери. При това нашето предложение струва 800 млн., а харчовете на правителството – 1,2 млрд. лева“.

Нинова даде решение и за втората най-уязвима група  -  младите семейства с деца: „Нашето предложение е въвеждане на семейно подоходно облагане. Това означава, че млади хора с деца, които са се осигурявали в последните 12 месеца ще плащат по-малко данък с 500 лева за дете. Това ще облекчи тези семейства дългосрочно“.

Лидерът на социалистите обясни и  предложението плоският данък да отпадне и да се въведе прогресивен: „Тук искам да разсея всички лъжи и манипулации на ГЕРБ. От това, което от БСП предлагаме, много голяма част от обществото ще плащат по-малки данъци. Прогресивният данък ще започне от месечен доход от 3900 лева нагоре. Това са 120 хиляди души в страната. Ако сме солидарно общество, особено в тази криза, е добре хората с по-високи доходи да помогнат на обществото, на бедните, слабите и уязвимите“, категорична бе Нинова. Тя добави, че ГЕРБ лъжат и затова, че БСП предлага промяна в корпоративния данък: „Не е вярно – този данък остава 10%“.

 На въпрос на водещия Георги Любенов дали излизането на няколко депутати е заплаха за БСП, Корнелия Нинова отговори: „Излизането на отцепниците от парламентарната ни група е плюс за БСП, не щета. Те се готвят да правят партия, но партия зачената в предателство, е обречена на провал. Тази част от колегите вътре в БСП, когато бяха, работиха за коалиция с ГЕРБ. Това беше задкулисието в БСП, срещу което четири години се боря. Сега вече излизайки става ясно, гласувайки с тях, подкрепяйки мнозинството, става ясно, че това е била целта им и вътре в БСП“. Нинова подчерта, че това е оздравителен процес и изчистване на задкулисието вътре в БСП. Тя коментира и слуховете, че БСП ще се разцепи: „Досега са напуснали 20 човека в цялата страна и са приети 2080 човека нови членове“.

„Истината, за която четири години говоря, лъсна. Имаше група в БСП, която искаше голяма коалиция с ГЕРБ за собствена облага, не с грижа за хората. По време на прекия избор за председател казах на нашите членове – вие не избирате мен, Жаблянов, Янков или Добрев – избирате накъде да върви БСП и държавата. Дали продължаваме битката с мафиотско-олигархичния модел, или ставаме част от него? Двама от отцепилите се депутати бяха кандидати за председател. Вие представяте ли си ако бяха избрани? Сега не 7-8 депутати щяха да подкрепят ГЕРБ, цялата партия щеше да бъде заведена на колене при ГЕРБ. Благодаря на социалистите, че проявиха разум”, обясни Нинова реалната ситуация в левицата.

„Четири години БСП е автентично последователна в борбата с модела на управление. Като опозиция не се предадохме, не се продадохме. Предлагаха ни постове, всичко ни предлагаха, за да не сме опозиция на този модел, за да бъдем част от статуквото, да  си раздадем едни постове и едни пари. Не го позволихме. Четири години се борим да изградим алтернативата. Е, имаме я. Нашият план за управление – „Визия за България“ е готов и е на масата за обсъждане. Четири години сме последователни, категоричност и неотстъпчивост. Затова се борим, народът ще реши“, заключи участието си в БНТ Корнелия Нинова.

БСП и ИТН постигнаха съгласие за съдебната реформа

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 145

Апелативният съд остави "Врана" на Сакскобургготски

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 145

Преговорите за кабинет пред провал

автор:Юлия Кулинска

visibility 238

/ брой: 145

Ваксинационната кампания набира скорост

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 145

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 444

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 901

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 138

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 106

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 145

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ