30 Ноември 2023четвъртък10:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нинова: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата, за тях ще се боря докрай (ВИДЕО)

България беше спасена от Истанбулската конвенция, благодарение на депутатите на БСП, заяви лидерът на БСП от парламентарната трибуна

автор:Дума

visibility 60

„Уважаеми български граждани, Първо, искам да декларирам две неща. Няма нищо по-отвратително от насилие над дете, жена, мъж, човек в слабо състояние и всяко живо същество. Няма нищо по-отвратително. И второ, всеки български гражданин е свободен след 18 години да определя как и с кого да живее. И българската конституция казва, че не може да има дискриминация по полов, расов и т.н. принцип. Декларирам тези две неща като абсолютно изконни ценности за БСП“. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Оттук нататък обаче, много се преплетоха темите за Истанбулската конвенция и Закона за защита от домашното насилие и има защо“, допълни Нинова и показа решение №17 от 11 януари 2018 г., когато правителството на ГЕРБ внесе в НС ратификацията на Истанбулската конвенция.

„Тогава нито „Продължаваме промяната“ бяха в парламента, нито „Възраждане“, така че ако обичате – нито ни пришивайте към едните, нито ни противопоставяйте на другите. Тогава, през 2018 г., България беше спасена от Истанбулската конвенция, благодарение на депутатите на БСП“, заяви лидерът на БСП.

„И в красивите думи в Истанбулската конвенция срещу домашното насилие, и в красивите думи на закона, внесен от „Демократична България“ – зад тях се крият нелицеприятни неща, като в онези договори, където отдолу с малките букви е записано нещо, което трудно се чете и което подвежда хората. Тихомълком Истанбулската конвенция и джендър идеологията пълзи в света, в Европа и вече в България. В едни такива благоприятни закони, с едни такива малки букви“, каза Нинова. Тя посочи какво конкретно в този законопроект БСП няма да подкрепим и поиска някои от вносителите да обясни някои от понятията. „Искаме да знаем какво означава „домашно насилие с бездействие“, някой може ли да каже от вносителите?“, попита Нинова и посочи, че когато от БСП са поискали дефиниция на това понятие по време на социална комисия, Надежда Йорданова от ДБ е дала отговор, че ако някой иска да му дадете да яде и непредоставянето на храна е домашно насилие чрез бездействие.

„Представете си, уважаеми колеги, че нямате възможност да помогнете на някой гладен, да го нахраните – значи вие сте насилник чрез бездействие. А я си представете, че детето ви иска да изяде три шоколада и вие казвате: „Не, опасно е за здравето ти“, ами ти си родител домашен насилник чрез бездействие, защото не искаш да му дадеш да яде трети шоколад“, обясни Нинова.

„Още нещо, с което не сме съгласни – всяко дете от момента, в който проговори, може да се оплаче от родителите си. Тогава му се назначава служебен адвокат, тогава го поемат социалните служби, и тогава някое НПО, регистрирано по този закон, започва да го обучава. И представете си дори детето да преосмисли, да реши, че е сгрешило и да иска да си оттегли жалбата срещу собствените си родители, не може по силата на този закон. Делото продължава и без негово съгласие и съдът няма право да изисква между него и родителите разговор, медиация, нали приехме закон за медиацията? Нищо подобно, веднъж станало ли е – детето настрана, то води дело срещу родителите, служебен адвокат, социални служби и НПО, което да го обучава – така пише в закона“, обясни лидерът на БСП. Тя посочи още, че според Гражданския процесуален кодекс и Закона за лицата и семейството, с навършване на 18 годишна възраст лицата стават пълнолетни и напълно способни чрез своите действия да придобиват права и да се задължават, а лицата, които не са навършили 14-годишна възраст са малолетни – и вместо тях и от тяхно име, правни действия извършват техните законни представители. „Значи, по всички български закони едно дете до 14 години е непълнолетно, след 18 – има всички права, само по този закон 3-годишно дете, което току-що е проговорило, може да се оплаче от родителите си, че не му дават да яде нещо, което иска, но което би било вредно за здравето му – и този родител става домашен насилник чрез бездействие?“, попита Нинова.

„Уважаеми колеги, малко ли са разделителните линии в българското общество, че искате да противопоставим и деца на родители? В най-святата човешка единица – семейството. И тази разделителна линия ли искате да сложи?“, попита лидерът на БСП от парламентарната трибуна.

Нинова говори и по темата за неправителствените организации и посочи, че според предложения от ДБ законопроект, това могат да бъдат юридически лица, които работят за превенция и защита – на лицата, на децата и т.н., които са се регистрирали. „Вижте какви права им даваме по закон на тези неправителствени– подготовка и одобряване на програмите в учебните заведения, четох ли ви един път от тази трибуна какво пише в българските учебници? Четох ви, нали? Тези хора ще правят подготовка на програмите в учебните заведения, които и да са те – западни, източни, наши, балкански, европейски, но някое юридическо лице, регистрирано по този закон ще пише учебните програми за българските деца. Е, няма как да го позволим това“, каза Нинова и продължи: „Поне училището трябва да е държавна грижа. И там трябва да се учи българска история, български класици, българско родолюбие и българско съзнание“, категорична бе тя. „Следващо, което ще правят – обучение на лицата, провеждани на семинари и конференции, издания и публикации, специализирани услуги за предоставяне на защита, помощ и подкрепа на лицата. Национална телефонна линия ще поддържат с нашите, на данъкоплатците пари, на която ще събират лични данни, а как ще ги използват? Някой ще ни каже ли? Ето това ще става от тези НПО-та“, каза Нинова.

„Съдът в Страсбург се произнесе преди няколко дни и се произнесе така: „ЛГБТ тематиката не вреди на децата в училище, лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и т.н. обучения не вредят на децата в училище. Навръзвате ли нещата? Даваме права на НПО-та да пишат програмите в училище, да изнасят семинари и конференции, а съдът им дава право да преподават ЛГБТ идеология в българските училища на 3, 4, 5, 6-годишни деца“, заяви Нинова и даде пример с Литва, където правителството е забранило детска книжка, която се казва „Сърцето на Амбър“, защото обучава децата в училище и в детски градини на хомосексуалност, но Съдът в Страсбург отменя правителственото решение и позволява разпространението на книгата. „Това ли искате с този закон?“, попита Нинова.

„След 18 години правете каквото искате, уважаеми български граждани, но наистина не трябва да пипате децата, защото нашата битка е за душите на децата, не е за различните по сексуална ориентация, те са свободни хора да правят каквото искат, когато са пълнолетни. Не пипайте децата, не им тровете главите още в училищата с тези обучения, образования в ЛГБТ“, призова тя и допълни, че срещу това са Асоциация „Общество и ценности“ , Движение „Българско семейство“, „Свобода за всеки“, „РОД интернешънъл“, „Български родителски централен комитет“ и редица други граждански, семейни, загрижени за децата организации и асоциации.

„Някой ме призова за лидерство, като лидерството било да убеждаващ хората, които са те избрали, в обратното на това, за което са те избрали и в което вярват. Уважаема колега от ДБ, думите Ви „Призовавам госпожа Нинова, ако е истински лидер да обеди социалистите и други извън социалистите, които не искат това, че това е добро за тях“ – толкова ми приличат едно към едно на една среща, при която ми бяха изпратили делегация от Европа. Тази делегация дойде в централата, тежка европейска делегация – и когато им обясних, че ние няма да подкрепим това, защото българският народ не го иска, защото българската народопсихология не го иска, защото българската църква не го иска, те ми казаха: „Ами значи тези хора са неграмотни, значи те не разбират модерното и съвременното и Вие трябва да ги убедите, ако сте истински лидер. Знаете ли какво им казах и сега ще го кажа: „Или веднага се извинете на българския народ, или веднага ми напуснете кабинета“, разказа Нинова.

„Значи българският народ е глупав, ретрограден и остарял, защото иска децата му да са момчета и момичета и да има българско семейство с майка и баща – това ли искате да ми кажете?“, каза Нинова и допълни, че някои от полиците използват случая, за да си играят с думи и с популизъм. „Позволете ми пръв път от тази трибуна да кажа нещо за себе си, да използвам първо лице, единствено число, знаете, че никога не го правя – говоря от името на групата и на тези българите, които са ни избрали. Сега ще го кажа от свое име. Няма в тази зала и в България политик, който да е поставен на по-огромен натиск да приемем Истанбулската конвенция и джендър идеологията в училищата. Представа си нямате за какво става дума, някой тук може би да гадаят, че НПО-тата оказват натиск, че различни организации оказват натиск, аз ви го казвам от личен опит – указва се жесток натиск, върху мен персонално, поне от 5 години това нещо да се приеме в българския парламент. 5 години съм устояла, 5 години съм понесла всички удари, на които се сетите, 5 преврата в БСП съм преживяла заради това и няма шестия път да ви натисна бутона и да подкрепя решение, което ще засипе най-ценното, което ни е останало като общество – семейството. Разкъсахте всички връзки на това общество, остана ни едно – семейството и децата, за тях ще се боря докрай“, заяви Нинова.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

БСП гласува "против" бюджета за 2024 г.

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 231

Мрачна прогноза за икономическия растеж

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 231

Лихвите по депозити скочиха двойно

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 231

Партенонът скара Лондон и Атина

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 231

Русия с рекорден военен бюджет

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 231

14 дни власт в Полша

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 231

Нигер насърчава трафикантите на хора

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 231

Сметки без кръчмар

автор:Нора Стоичкова

visibility 271

/ брой: 231

Болниците в Параграф 22

автор:Аида Паникян

visibility 285

/ брой: 231

МОН ли, що е това?

автор:Юри Михалков

visibility 308

/ брой: 231

Ставайте, българи!

visibility 242

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ