28 Септември 2020понеделник18:05 ч.

Нинова: Има ли правителството план и идея как и кога ще въведе машинния вот

автор:Дума

visibility 655

Има ли правителството план, времеви график, яснота за срокове, обществени поръчки, видове машини и отговор кога ще бъде готово пълното въвеждане на машинно гласуване. Тези въпроси отправи лидерът на БСР Корнелия Нинова към вицепремиера Томислав Дончев по време на парламентарния конкрол.
Това, че правителството просто отпусна едни пари, но няма конкретен план ще изчезнат ли хартиените бюлетини и колко точно ще струват машините, притеснява социалистите. Те се съмняват в намерението на управляващите реално на следващите парламентарни избори да има изцяло машинен вот.
Нинова напомни позицията на левицата, че само машинно гласуване ще се справи с проблема с невалидните бюлетини и обърканите протоколи. Само на последните избори имаше 15% недействителни бюлетини или около 500 000 гласа. Това поставя под съмнение истинността на вота и обективността на представителството на политическите партии, подчерта лидерът на БСП. Тя бе категорична, че един от начините това да се промени и да се гарантира честен вот е машинното гласуване.
Нинова напомни, че в Изборния кодекс машинния вот е заложен като законова норма, но правителството е отказало да включи средства за неговото осигуряване в Бюджет2020. На 12 февруари Министерският съвет реши да осигури финансиране, разбира се, извън бюджетната процедура и извън парламента. Но оттук нататък следва изпълнение на това решение. Правителството, ЦИК и всички органи, които имат отговорности по този въпрос, трябва да организират процеса, заяви Нинова.
Оставам с впечатлението, че решението на Министерския съвет е било просто за успокояване на общественото напрежение и сега се връща топката в парламента- тепърва да се променя Изборният кодекс по въпроси, които сме обсъждали десетки пъти и по които не сме постигали съгласие, добави председателят на левицата. Тя се обърна към Томислав Дончев с думите: "Очаквах нещо далеч по-ясно и конкретно - това, което казвате, е тревожно и поставя съмнение дали ще се справите с машинно гласуване за следващите избори".
От отговора на вицепремиера стана ясно, че тепърва правителството ще чака Народното събрание да промени за пореден път Изборния кодекс за типа машини, които да се купят.

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 183

Над 1 млн. вече са жертвите на Covid-19 в глобален мащаб

автор:Дума

visibility 93

Азербайджан въведе военно положение

автор:Дума

visibility 126

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 230

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 343

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ