24 Август 2019събота10:01 ч.

Местна власт

Нина Ставрева: Вярвам, че хората трябва да вярват на кмета си

Млади семейства от големи градове и от чужбина се връщат в Каварна, казва кметът на общината

/ брой: 79

автор:Аида Паникян

visibility 1219

НИНА СТАВРЕВА е завършила Икономическия университет във Варна, магистър е по аграрна икономика и педагогика. От 1997 г. до избирането си за кмет преподава в Професионалната земеделска гимназия "К. Тимирязев" в града. Била е председател на Младежкото обединение на БСП и на Обединението на жените социалисти в общината, общински съветник, председател на Постоянната комисия "Духовни дейности - образование, култура и проблеми на младежта". Омъжена, с две деца.

"Общинските болници не бива да са търговски дружества. Трябва да се дадат правомощия на общините да ги подкрепят"

- За какви постижения получихте отличието за кмет на 2018 г. в категория "Спорт и младежки политики"?

- В началото на мандата, полагайки клетва, че ще работя за интересите на хората, поех ангажимент да се грижа за уязвимите групи - малки деца, подрастващи, възрастни хора от общината. Възрастните имат нужда от внимание, грижа, подкрепа и от човешкото: "Добър ден! От какво имаш нужда?" За децата и родителите им още през 2016 г. направихме безплатно посещението на яслите и детските градини в цялата община. 

Проведохме различни инициативи и за учениците от I до XII клас. Вълшебните думи за тази възраст са спорт и култура. В Каварна има изключително много талантливи деца - където и да отидат, в каквото и състезание да участват, печелят призови места. Когато научихме за инициативата "Европейски град на спорта", видяхме, че отговаряме на всички критерии. Посланието ни бе, че спортът е начин на живот, а да се спортува е модерно. Подрастващите обожават да са модерни. Мотото на кампанията е "Да спортуваш е модерно!". Целта ни е децата, които спортуват, да продължават да го правят, а тези, които са напуснали игрищата, да се върнат и да мотивираме онези, които не спортуват, да намерят своя спорт. Подкрепи ни олимпийският медалист Тервел Пулев, който стана лице на кампанията и дойде на откриването й. Децата бяха във възторг и от него, и от Йордан Йовчев, който връчи дарение за спортните салони в детска градина и училище. Сега очакваме едно от златните момичета на България - Ренета Камберова, която ще дойде при децата на Каварна с новия си проект "Мисия любими герои".

Децата са мотивирани и от каварненските шампиони по карате, по кикбокс, от успехите на спортния клуб по хандбал, който навърши 30 години, от новите успехи на футболния клуб "Калиакра 1923". Каварна вече има отбор и по баскетбол. През 2018 г. градът ни бе домакин на държавното първенство по плажен хандбал - това не се е случвало от 30 години. От 3 години провеждаме състезание по подводен риболов, имаме бронзов медалист от Европейското първенство по корабомоделизъм, което се проведе в Каварна. Няма да стигне времето, за да разкажа за срещата на младите с мореплавателя д-р Васил Куртев, който на 80 г. обиколи сам света с яхтата "Одесос" и стана вдъхновение за много млади хора. Ремонтирахме стадион "Калиакра". През 2018 г. Каварна бе домакин на над 30 спортни събития - регионални и национални първенства, а т.г. домакинстваме срещи от Европейското първенство по футбол за девойки. Това отличие е огромна отговорност и след него не може да спрем.

- Какво е свършено в Каварна за изминалите 3 и половина години?

- Много, много продължава да се върши и още повече предстои. За 2016 и 2017 г. община Каварна е на първо място в област Добрич по преки чуждестранни инвестиции - от 270 млн. евро за 2017 г. 164 млн. са в Каварна, като с най-голям принос е промишлеността, ветроенергийните паркове, туризмът, търговията, транспортът. През м.г. български инвеститори само за 6 месеца осъществиха проект, благодарение на който удвоихме легловата база в общината и от 2500 тя вече е над 5000 легла. 

През есента на 2015 г. с екипа ми си поставихме като основен приоритет туризма. Належащо бе да се промени обликът на плажа, да се възстанови водоснабдяването му. Плажът бе язвата на прекрасния ни град. През 2016-а направихме водопровод и канализация. Още същата година отбелязахме сериозен ръст на туристи от България и чужбина и в приходите от туристически данък. Сега равносметката е 3,5 пъти повече туристи в сравнение с 2015 г. Ако през 2015 г. туристите отсядаха средно по 2-3 дни, миналото лято престоят им бе 6-7 дни. Незаетите помещения по търговската улица намаляват.

Приоритет е и създаването на нови работни места с подкрепата на местния бизнес и благодарение на осъществените инвестиционни намерения. Създадохме общинско предприятие "Чиракман" с основна дейност ниско строителство, озеленяване и чистота. В него целогодишно работят 55 души от селата. Те работят там, като се грижат за зелените площи, читалищата и гробищните паркове. Едно от предизборните ни обещания бе да не ходим по селата от избори на избори. За три години и половина бяха ремонтирани кметствата и читалищата в 6 села, през тази година предстои това да стане в още три. 

В почти всички села има земеделски кооперации и аграрни фирми. Когато има добро отношение от страна на администрацията към бизнеса, и той помага. В зимните месеци, когато често в общината има кризисни ситуации, кооперациите излизат с техниката си, без да сме ги молили, за часове разчистват снега. Преди бизнесът бе изнудван, рекетиран, но нещата се промениха и хората го усещат.

- Имат ли работа каварналии?

- През последните години безработицата намаля значително. Сега проблемът е по-скоро в недостига на кадри. През пролетта в Каварна бе открита фабрика за сокове, която осигурява целогодишна заетост на 20 души. Оказа се трудно да се намери дори неквалифициран персонал.

През последните години млади и високообразовани семейства, живели и работили в София и в чужбина, където са родени децата им, се върнаха и се установиха в Каварна, където и работят. 

- През лятото на 2015-а, когато бяхте номинирана от БСП за кмет, бяхте разтревожена за болницата. Как е сега ситуацията?

- Държавата е абдикирала от грижата за общинските болници. Всяка година с решение на ОбС общината превежда субсидия, но сега Законът за държавните помощи абсолютно забранява такъв начин на подпомагане. На общинските болници, като търговски дружества, може да се дават само безлихвени заеми. Тези болници не бива да са търговски дружества. Трябва да се дадат правомощия на общините да ги подкрепят. Сегашните правила ги обричат. Тазгодишният договор на каварненската болница с НЗОК бе сключен благодарение на усилията на управителя й д-р Десислав Тасков, на подкрепата на общината и най-вече на хората, които работят в болницата. Финансовият ресурс, колкото и да е трудно, ще го осигурим, но без екипа болницата не би съществувала! За жалост хирургичното отделение трябваше да бъде закрито - не заради липса на пари, а на лекар. Остана хирургичният кабинет.

- Има ли задължения?

- Да, но значително намаляха. Те са предимно за лекарства, ток и газ. МБАЛ "Каварна" през 2018 г. отчете загуба от 163 482 лв., а през 2017 г. - 211 419 лв. Проблем е възрастта на болничния персонал. Тези хора са превърнали професията в кауза, но вече се чувстват уморени. Лекарка на 77 г. дава дежурства в Спешното. Проучихме колко млади каварненци учат за лекари и медицински сестри, но плановете им са да работят в големи градове и в чужбина. От няколко месеца обаче имаме млад каварненец зъболекар, който откри свой кабинет в града. 

Общината помага активно и за скрининговите програми, провеждани от болницата всяка пролет и есен, както и за "Зелената линейка", която обикаля селата. Хиляди хора минаха на очни прегледи, прегледи за рак и др. социалнозначими заболявания при лекари от Варна, които идват тук.    

- Какво ще остане недовършено в края на мандата?

- Завършваме едни проекти и започваме нови. Хората искат спокойствие, сигурност, искат прости, но важни неща - да работи болницата, да няма дупки по улиците, уличните лампи да светят, да имат работа. Ненапразно създадохме отдел "Обществен ред и сигурност" в общината. Дребните хулигански прояви намаляха значително, след като заработи системата за видеонаблюдение.  

Подобряването на инфраструктурата също бе в приоритетите ни. През 2016-а внесохме първите проектни предложения, за които имаме сключени договори с ДФ "Земеделие" за подобряване на близо 13 км общинска пътна мрежа, 1,5 км в село Божурец и близо 3 км улична мрежа в Каварна - пътят към морската зона, който бе част от републиканската пътна мрежа, но след решение на МС вече е общински и в момента сме възложили проектирането му. Предстои реконструкция на водопроводната мрежа в селата Българево, Видно, Белгун и Септемврийци. На втория прием подадохме още 3 проекта. Единият е за около 100 хил. лв. - за нова спортна площадка срещу спортната зала, и сме поканени да подпишем договор. Строежът вероятно ще започне догодина. Подадохме проектно предложение за подмяна на оборудването в най-голямото училище "Стефан Караджа", чакаме уведомление за одобрение. Третият проект е за обновяване на алеите в градския парк.

Дейностите по общинската пътна мрежа започват сега от пътя на границата с община Балчик, покрай Иканълък, с. Топола и до републиканския път. Процедурите са тромави - подали сме проекта на 3 септември 2016 г., а строителната площадка е открита през март 2019 г. 

- Дали причината е, че Каварна е малка община, а кметът е от БСП?

- По отношение на ДФ "Земеделие" - не. Но наистина има деление на общините на "наши" и "ваши". Имахме готови проекти за ВиК, за гробищен парк, за които търсехме финансиране. Направихме постъпки да ни включат в "онзи списък" на общините, които получават финансиране с ПМС. Нямаме отговор и през 2017-а, и през 2018-а. Няма друг логичен отговор, освен че общината е "червена". Разпределянето на тези средства е несправедливо и по неясни критерии. Но, всяко зло - за добро: каляваме духа си, намираме начини и успяваме да постигаме целите си. 

- В какво вярва първата жена кмет на хилядолетна Каварна?

- Вярвам, че хората трябва да вярват на кмета си. Вярвам, че кметът трябва да помага хората да живеят по-добре и на местния бизнес - да се развива. В това е смисълът на властта, особено на местната - да помага на хората. 

- А те вярват ли ви?

- Искрено се надявам, че с работата си през изминалите три години и половина съм заслужила доверието им. Дали е така ще стане ясно наесен. А нивото, което днес е достигнала Каварна, се дължи на всеки от кметовете на общината. Всеки следващ трябва да благодари на предшествениците си и да продължи напред.

Пореден протест в Шишманци

автор:Дума

visibility 15

Честваме 142 години от Шипченската епопея

автор:Дума

visibility 34

Пожар край старото сметище на завод "Арсенал"

автор:Дума

visibility 969

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 0

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 513

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 292

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 348

/ брой: 162

Датата

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ