06 Август 2020четвъртък01:44 ч.

Акценти

НИМ изпраща годината с голяма изложба

Новите открития на древни находки - от бронзовите стрели от VII в. до... сълзите на средновековните оплаквачки

/ брой: 238

автор:Дума

visibility 1059

По традиция Националният исторически музей изпраща годината с изложба на значимите находки на музейните археолози от последния проучвателен сезон. Експозицията "Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019" ще бъде открита днес в 16 ч. в Кръглата зала на НИМ. Сред експонатите са микенска керамика от късната бронзова епоха, златни пръстени от Калиакра и изключително ценни византийски монети.

През 2019 г. археолозите от НИМ са работили на 16 обекта и са направили два теренни обхода - от Дунавската равнина до Родопите през Черноморието, включително Витоша, Плана планина и Тракийската низина. Проучените обекти са от различни исторически периоди: селищни и надгробни могили, антични и средновековни крепости и селища.

За първи път ще бъде показан най-впечатляващият предмет от гробните дарове - масивен златен пръстен, открит в средновековната морска столица на България - Калиакра, където проучването от години се ръководи от доц. Бони Петрунова, сега директор на НИМ.  Пръстенът е от известния "Калоянов тип", но с много по-детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол. Той е открит в един от гробовете на наследник на Палеолозите и вероятно родственик на Балик и Добротица (владетели на Добруджанския деспотат през XIV в.). Впечатляващата находка разкри името на погребания - Георги, както и знатното му потекло. Посетителите ще видят и красив стъклен съд, открит в гроба му, в който според тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките.

Сред акцентите в изложбата е и изключително рядка колективна монетна находка от късноантичната и средновековна крепост "Балък Дере" до Ивайловград - съкровище от 6 монети на Алексий I Комнин (сечени през 1081 г.). Те са разкрити от Ивайло Кънев, главен уредник в отдел "Археология" в НИМ. Монетите са от сребро и злато, тънки и чупливи, но много добре запазени, което ги прави още по-редки. На четири от монетите са изобразени св. Димитър и Алексий I Комнин, държащи патриаршески кръст, а на другите две са пак те със знаме. Предполага се, че са военновременни пари, с които е била изплатена заплатата на някой войник от византийската армия, или е била заплатена доставка за войската. Това е втората известна засега по земите ни колективна монетна находка от Алексий I Комнин (1081-1118 г.), разказват археолозите. 

Една от големите изненади тази година за екипа на проф. Иван Христов и д-р Маргарита Попова от НИМ, е намирането край Черноморец на пласт с материали от Архаичната епоха (VII-VI в. пр.Хр.). Под подовото ниво на една от богатите византийски къщи са намерени десетки фрагменти от рисувани керамични съдове, дело на първите гръцки заселници в тази част на Черноморието. Сред редките артефакти са и бронзови стрели-монети, предхождащи първите гръцки монети на Аполония Понтика, както и гръцка бронзова стрела от VII в. пр.Хр.

Археологическият сезон беше изключително успешен, изпълнен с нови уникални открития и находки от почти всички исторически периоди - от късна праистория до Средновековието по нашите земи. Финансовата подкрепа за проучванията е от НИМ, Министерството на културата, от общини и частни спомоществователи. Изложбата ще бъде отворена до 17 февруари 2020 г. 

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 179

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 172

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ