Кулинар
Никулденски шаран със зеленчуци
/ брой: 233
Необходими продукти:
1 шаран около 1-1,5 килограма
3 скилидки чесън
розмарин
мащерка
градински чай
магданоз
100 мл зехтин
100 мл бяло вино
8 картофа
1 глава лък
2 моркова
1 чушки
2 супени лъжици каперси
10 броя маслини
1 парче лимон
Начин на приготвяне:
Внимателно почистете и измийте рибата. Поставете чесъна и подправките в блендера и разбийте добре. С тази смес намажете рибата.
Поставете шарана във форма за печене и поръсете с половината зехтин. Обелете и нарежете картофите и морковите и ги добавете към рибата. Нарежете лука и чушката и също ги поставете при останалите продукти. Добавете лъжица каперси и шепа маслини. Разбъркайте зеленчуците добре, посолете и добавете останалия зехтин. Върху рибата сложете 2-3 филийки лимон.
Ястието поставете в предварително загрята до 200 градуса фурна и печете за 15 минути. Извадете и поръсете с бяло вино. Върнете във фурната и продължете да печете още 15 минути. Сервирайте топло.