30 Октомври 2020петък13:50 ч.

Снимка Емилия КОСТАДИНОВА

Интервю

Николай Цонков: Младите не приемат защитата на отечеството като дълг

С предложените промени в Закона за резерва едва ли ще запълним кадровия дефицит в армията, смята зам.-председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 3336

Интервю на Спирдон СПИРДОНОВ

- Г-н Цонков, армия без резерв? Нормално ли е това за една съвременна армия?

- Не, разбира се. За съжаление, Българската армия не е от най-съвременните. От БСП многократно сме защитавали тезата, че е сбъркана мирно и военновременната структура на армията. Така формираната структура организационно не е подходяща. Необходимо е след Стратегическия преглед да се направи сериозна организационна промяна в армията. Тя трябва да е адекватна на новите условия, очевидно - на необходимостта от промяна в мисиите и задачите на Българската армия. Тук, разбира се, възниква въпросът за мобилизацията и мобилизационния резерв. Необходимо е да се помисли в дълбочина по този въпрос.

- Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г. предвижда числеността на доброволния резерв да не се променя и да остане от 3000 резервисти. В края на 2020 г. окомплектоването на доброволния резерв е приблизително 13,7%. Как бихте определили това положение?

- Катастрофално! Оказва се, че от 2015 г. досега са обучени в доброволния резерв в начална военна подготовка 1000 души и само 70 човека са преминали специална военна подготовка за нуждите на Въоръжените сили. Ако не се лъжа, около 450 души са назначени в доброволния резерв, откакто е приет Законът за резерва на Въоръжените сили през 2012 г. Проблемът с некомплекта през последните години се задълбочава и няма сигнали, че тази тенденция се променя.

- Имаме некомплект от професионални военнослужещи, почти нямаме резервисти. Девалвира ли военната професия? Отпада ли от ценностната система на българите защитата на отечеството?

- Очевидно е сгрешен подходът за решаване на проблема с окомплектоването на Българската армия. Борим се с последствията, вместо да се опитаме да отстраним причините. Но не бих казал, че военната професия девалвира. Поне това показват последните социологически проучвания, според които военнослужещите се ползват с много високо доверие. Но същевременно военната професия не е привлекателна поради социални и финансови причини.

В същото време съществува пропаст между доверието в системата и самочувствието, което имат и излъчват военнослужещите. Днешните поколения не възприемат като дълг патриотичното задължение да се защитава отечеството. В контекста на ценностния дефицит в българското общество логично наблюдаваме подмяна на едни ценности, включително на патриотизма, защитата на отечеството, националните каузи. Заменят ги по-материални неща като пари, вещи и прочие. Тази тенденция е характерна за света като цяло. 

- Смятате ли, че предложените от правителството изменения и допълнения на Закона за резерва на Въоръжените сили на Р България ще решат натрупаните проблеми?

- Зад предложените промени прозират добри намерения. Но се хвърля прах в очите на хората. Все пак обаче се вижда желание на Министерството на отбраната за решаване на основния въпрос пред Българската армия, а именно недокомплектът. Но от друга страна, очеваден е фактът, че липсва достатъчно професионализъм, има безидейност в Министерството на отбраната. Ръководството на МО се заиграва с патриотични теми и организации, които ще останат излъгани. Виждаме повече популизъм и по-малко резултати. Песимист съм, че подобни промени ще стимулират младите или тези, които не са преминали през наборна военна служба, да се запишат доброволно и да преминат военна подготовка. Не съм убеден, че с промени в Закона за резерва ще запълним кадровия дефицит в армията.

ПГ "БСП за България" отново повдига въпроса за социалния статус на военнослужещите и за грижата от страна на Министерството на отбраната към тях и техните семейства. Всъщност, не разбирам въвеждането на т.нар. срочна служба в доброволния резерв. 

- Предстоят промени и в статута на Централното военно окръжие?

- Проблемът не е в статута му и в липсата на правосубектност, а в начина, по който работи. Централното военно окръжие функционира като структура при наборна военна служба, когато армията е професионална. Необходимо е то да бъде проактивно, да търси кадрите, да промени начина на подбор и назначаване. И тук се сещам за кампанията "Бъди войник". Какви са резултатите от нея? Ще ви кажа - незадоволителни. Кампанията "Бъди войник" наподобява сегашната промяна с въвеждане на "срочна служба в доброволния резерв". За решаване на проблема с некомплекта трябва да се преосмисли кадровият модел.

- Какви ще са резултатите от въвеждането на срочна служба в доброволния резерв?

- Не искам да бъда лош пророк, но смятам, че то няма да е ефективно. Остават много въпросителни за уреждането на взаимоотношенията между Министерството на отбраната, работодателите и резервистите. В БСП смятаме, че са необходими повече стимули и за работодателите, и за резервистите. 

- Има ли риск пред работещите български граждани, служещи в резерва, да получат неплатен отпуск от работодателите си, когато това се наложи? Това не е ли един от големите проблеми при набирането на резервисти?

- Така е. Затова смятаме, че е необходимо да се прецизират още текстовете, за да отпаднат рискът и несигурността за резервистите. Този проблем е заложен още с приемането на Закона за резерва. На практика той е неработещ в момента и виждаме резултатите от неговото прилагане.

- Около дебатите за нова Конституция отново се повдигна въпросът за възстановяване на наборната военна служба. Реално и полезно ли е това?

- В БСП предстои да обсъждаме позиция по този въпрос. Но говорейки с колегите народни представители от левицата в Комисията по отбрана, виждаме, че този въпрос е все по-актуален и е належащо да се вземе решение. Определено смятам, че взетото решение за отмяна на наборната военна служба не е било добре обмислено и е прибързано. В много страни съвременните армии са организационно смесени, т.е. професионална и наборна. Може би подобна структура ще реши вече дискутирания въпрос за некомплекта в армията.

Друга тема е дали това е реално, защото през последните години много поделения бяха разрушени. Също така е въпрос на организация. Малко са военнослужещите в резерва и запаса, които могат да бъдат ползвани с техните знания и умения. Голям проблем в тази посока е и създаването на материални условия. 

Проблемът с некомплекта в Българската армия може да се реши с въвеждането на смесен тип армия, с възстановяване на наборната военна служба и разписване на план за реализация и развитие на Въоръжените сили. Отбраната все пак е задължение на всеки български гражданин и именно затова проблемът с некомплекта трябва да бъде решен не с добри намерения, а с ефективно и качествено законодателство. И това трябва да стане сега на фона на събитията около нас, включително между Турция и Гърция, за да не стане прекалено късно.

- Имате ли представа как върви Стратегическият преглед на отбраната и защо промените в Закона за резерва го изпреварват? 

- Нямам много информация за хода на Стратегическия преглед. Досега Комисията по отбрана е провела едно заседение, на което са представяни пред членовете й междинни резултати, но трудно може така да се направят генерални изводи. Естествено и логично е промени във всяко направление в областта на отбраната да бъдат предложени, обсъдени и приети след приключване на Стратегическия преглед и запознаване с резултатите от него. Това означава, че след провеждане на Стратегическия преглед е нормално да се правят промени и в законодателството в областта на отбраната. Не преди това.

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 85

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ