22 Септември 2021сряда05:27 ч.

Сн. Емилия КОСТАДИНОВА

Интервю

Николай ЦОНКОВ: Армията ни се управлява некомпетентно

Само с пиар и пищни спектакли няма да се привлекат млади хора, подчертава депутатът от "БСП за България"

/ брой: 24

автор:Юлия Кулинска

visibility 2324

Николай ЦОНКОВ е роден в София през 1980 г., но е израснал в Габрово, където завърша техникум по механоелектротехника. Има бакалавърска степен по политология и магистратура по стопанско управление в Софийския университет. Защитил е докторски степени по регионална икономика и администрация в УНСС и по управление на сигурността и отбраната във Военната академия. Доцент е във факултет "Управление и администрация"в УНСС". Бил е съветник по икономическите въпроси и военно-отбранителната индустрия на бившия военен министър Ангел Найденов.

Цонков е депутат от "БСП за България" в 44-то НС. Зам.-председател е на Комисията по отбрана и член на Комисията по образование и наука. Семеен с едно дете.

"Промените в Закона за отбраната показват липсата на компетентност от страна на ръководството на армията"

- Г-н Цонков, МС прие промяната в Закона за отбраната за драстично вдигане на пределната възраст за влизане в армията. Досега за войници и матроси тя бе 28 години, а със законовите изменения ще се увеличи до 40. С каква цел се прави промяната и какъв ефект ще има тя?

- Мотивът, с който се предлага изменението в Закона за отбраната, е решаване на проблема с недостига от личен състав, който съществува в Българската армия. Вече 3 години Министерството на отбраната се хвали как решава въпроса с некомплекта. Оттам казват, че за 2019 г. горе долу имало относителен баланс - колкото военни напускат, толкова и се приемат. Това обаче е само на думи, без да има официална статистика.

В крайна сметка некомплектът продължава да е същият, или над 5000 души по-малко. Което означава, че повече от 20% са незаетите места в армията. Това от своя страна пък поставя въпроса доколко е боеспособна Българската армия.

- С вдигането на възрастта не се ли обърква кариерното развитие на военнослужещите?

- Да, така е. Не съм виждал статистика за възрастовите групи до 40 години, които в момента съществуват в Българската армия, за да кажа какъв е процентът на хората до 25 години, до 30 години, от 30 до 35 години. Това е важно, защото всяка възрастова група е свързана с различен начин на мислене, с различни потребности, с различни физически способности, които имат военнослужещите. И когато повишаваме тази възраст, смятаме ли, че това няма да се отрази на боеспособността и на отбранителните способности на Българската армия? Категорично ще се отрази. 

- Бихте ли подкрепили подобни идеи? Ще реши ли вдигането на възрастта за военна служба проблемите в армията?

- Лично аз по-скоро не бих подкрепил подобни промени за увеличаване на пределната възраст, защото смятам, че се бърка подходът, по който се решава проблемът. По-важен е начинът, по-който се подхожда към военната професия, как тя става по-атрактивна, по-привлекателна, какви социални придобивки бихме могли да предложим на хората под пагон. Не е за пренебрегване въпросът как да увеличим възнагражденията им като основен финансов стимул, не само за запазване на личния състав, а и за неговото увеличаване, и по този начин и да решим проблема с некомплекта.

- Какво имате предвид под социални придобивки?

- Нееднократно съм предлагал да се увеличи порционът на всеки военнослужещ. Той не е променян от 2013 г., последното увеличение беше по време на управлението на БСП, когато военен министър беше Ангел Найденов. Увеличаването на порциона ще доведе до реално повишаване на възнагражденията на военнослужещите, защото тези средства не се облагат с данък и това ще бъде и справедливо увеличение за всички по равно. Защото всяко едно друго повишение все пак е свързано със званието, с длъжността, която се заема, и оттам се получават разлики в увеличенията на парите. 

А за нас е важно в случая да увеличим в по-голямата си част възнагражденията на войниците и на средния управленски ешелон, т.е. сержанти, младши офицери, които са важни за Българската армия. 

Трябва да се помисли за семействата на военнослужещите, да се уреди веднъж завинаги трайно въпросът с децата. За това съпругите им могат да бъдат трудоустроени там, където служат мъжете им, а за децата им да бъде осигурена детска градина. А защо не и да засилим културния живот, развлеченията и отдиха на военните чрез даване на ваучери за кино, за театър, за концерти. Ако те нямат по-висок статут, ако не се чувстват горди, ако нямат самочувствие, няма как да очакваме, че ще започне да се повишава интересът към българската армия.

- Как ще коментирате идеите за въвеждането на доброволна и на наборна служба?

- Подкрепям ги. В това отношение мога да похваля донякъде Министерството на отбраната за предложенията. Смятам, че е добре да се въведе доброволната, а защо не и наборната военна служба? Давам пример с Гърция, където имаме смесена армия, във Франция се отказаха от професионалните войници и въведоха отново наборната военна служба. Това е начинът да попълним некомплекта. Да не говорим, че, ако погледнем пазара на труда, в момента най-големият проблем е с младите хора, голяма част от които са извън пазара на труда. Те нямат дори създадени трудови навици. Затова ние трябва тук да създадем и други порядки в тях, включително да върнем военно-патриотичното възпитание. Това трябва, естествено, да стане с работа в училищата още от по-ранна детска възраст. 

Социалните придобивки, смесена армия, въвеждане на наборната военна служба са по-адекватните решения за преодоляването на недокомплекта в армията. 

- Как възприемате идеята за повишаване с 3 години на пределната възраст за военните. Как ще се отрази това на резерва?

- Тези промени се правят сами за себе си. Те се отнасят за висши офицери, които трябва да бъдат запазени. Измененията не са гласувани със Закона за резерва. По този начин се оказва, че за офицерите се увеличава пределната възраст, същевременно и възрастта за военен отчет и воденето им на отчет в запас не се променя. Те ще служат, а са извън запаса преди тяхното пенсиониране, което не е правилно. За генералите например възрастта за военен отчет и водене в запас е до 63 години, а същевременно те ще могат да служат до 65 години по новия закон, както е разписано. И практически те слизат по йерархията на военната структура.

Освен това с предложените текстове се създават условия за субективизъм при вземане на решения за определянето на военнослужещите, които да се ползват от възможността да продължат да заемат длъжността си, въпреки упражненото право на пенсия. Затова и Антикорупционната комисия видя в текстовете условия за корупция и отказа да ги съгласува. Трябва да се синхронизира цялостно законодателството в тази област, за да не се получават подобни проблеми. 

- Военният министър Красимир Каракачанов предприе мащабна информационна кампания под мотото "Бъди войник", която обикаляше из градовете с пищни спектакли. Какъв е ефектът от нея?

- Оказва се, че за кампанията са похарчени 1 млн.лв., които според мен са хвърлени на вятъра. В същото време армията е намаляла с около 150 души. Това означава, че само с пиар действия, особено пък в ключова система, каквато е отбраната, не се управлява. 

- Как бихте определили състоянието на армията и добре ли се управлява тя?

- Промените в Закона за отбраната символизират липсата на компетентност от страна на ръководството на армията. Случващото се в нея е низ от необмислени, недостатъчно адекватни и без особен замисъл да се вникне в причините, които са довели до това състояние, и да се търси тогава решение на проблемите. Системата на отбраната демонстрира  неадекватност и по отношение на самата система, и по отношение на условията у нас, в които тя функционира. Вече трета година се залага повишаване с 10% на заплатите на военнослужещите и в крайна сметка се оказва, че реалното повишаване е не повече от 4-5%, като се преизчислят за всички длъжности. Същевременно всяка година заплатите в държавния публичен сектор се увеличават с 10%. Тогава как хората под пагон догонват възнагражденията на чиновниците?

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 192

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 181

Моите песни

visibility 329

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 537

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 865

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 440

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ