22 Януари 2021петък12:25 ч.

Николай Цонков: Армията марширува на едно място

/ брой: 100

автор:Юлия Кулинска

visibility 768

През последните години се вижда, че Българската армия марширува на едно място и състоянието й очевидно не се подобрява, заяви депутатът от "БСП за България" Николай Цонков по време на дебатите в НС по годишния доклад за състоянието на въоръжените сили за 2019 г. Документът бе приет с 93 гласа "за", 0 "против" и 30 въздържали се. "БСП иска армията да е модерна, оборудвана и да е в пълен личен състав, но картината е съвсем различна. Хвалите се, а ръстът в инвестициите за армията е едва 0,11%", обърна се Цонков към управляващите.

Кампанията "Бъди войник" спомогна единствено да се запази некомплектът, отбеляза ген. Кольо Милев от БСП. "В доклада се отделя голямо внимание на модернизацията и закупуването на прословутите 8 самолета Ф-16, за които се наложи НС да увеличи двойно отпуснатите средства. Достигна се 3,14% от БВП за отбрана. Това е прецедент и не е оправдание, че се допусна забавяне на модернизацията на Сухопътните войски и Военноморските сили. Защо същото не се направи и за тях?", попита генералът.

 Още от първия ден на това НС поставихме въпроса за необходимостта от стратегически преглед на отбраната, а управляващото мнозинство рязко се противопоставяше, припомни Таско Ерменков. Според него докладът е моментна снимка, която е без отношение към другите елементи от мозайката, защото не се знае каква точно картина искаме. 

"Негативизмът не влияе добре нито на мотивацията, нито на бойния дух. Когато слушаме странни изказвания от най-различни посоки, че нямаме армия, че армията ни е разбита, това не ни помага. Надявам се, че с положителните послания, с бюджета, който заслужават Въоръжените сили и Българската армия, ще можем да градим добра армия", оплака се ген. Константин Попов от ГЕРБ.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 322

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 391

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 382

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 226

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ