31 Май 2020неделя10:17 ч.

Снимка Емилия КОСТАДИНОВА

Интервю

Николай ТИШЕВ: Бургас се нуждае от нов модел на управление

Усилията ми ще са насочени към повишаване на доходите и стимулиране на заетостта, твърди кандидатът на БСП за кмет

/ брой: 183

автор:Юлия Кулинска

visibility 2014

Николай ТИШЕВ е роден през 1975 г. в Бургас. Завършил е СА "Д.А.Ценов" в Свищов, специалност финанси и застраховане. Работил е като изпълнителен директор на пристанище Бургас. Бил е общински и областен председател на БСП. Член е на НС на партията. Тишев е депутат в 44-ото Народно събрание от ПГ "БСП за България", избран от 2 МИР-Бургас. Член е на комисиите по транспорт, информационни технологии и съобщения и по вероизповеданията и правата на човека. Семеен, с две деца.

"В социалния пакет на "Визия за Бургас" сме предвидили намаление на таксата за детски градини и стимули за всяко новородено дете"

- Г-н Тишев, какво ви провокира и мотивира да се кандидатирате за кмет на Бургас?

- Причините да се впусна в надпреварата за кмет на община Бургас са много, но една от основните е, и ние от БСП отдавна сме го заявили, че градът ни има нужда от нов тип и нов модел на управление, което да превърне Бургас от град, който не дава големи перспективи за развитие, в град на растежа. Ние сме за управление, насочено към гражданите, към решаването на техните реални проблеми. Най-големият капитал на Бургас са хората, а огромният потенциал на бургазлии остава неизползван. 

- Наричат Бургас "витрината на ГЕРБ". Как оценявате управлението на морския град през последните 4 години?

- Практика на настоящата местна власт е да съсредоточава ресурс основно в централната градска част, докато крайните комплекси, кварталите и селата остават в незавидно състояние. Голям проблем е и пътната инфраструктура. Например главната улица на Сарафово, който е известен летен курорт, в посока от центъра на север, е изключително амортизирана. На много места няма тротоари и автомобили, велосипедисти, пешеходци, майки с колички се движат по платното. Подобно е състоянието на инфраструктурата и в много други квартали и селата. 

Има проблеми и с контрола, който общината извършва при множеството ремонтни дейности на частни фирми, нарушаващи пътните настилки, след което остават неравности на пътната инфраструктура. 

Бургас има проблеми и с чистотата на въздуха.  Улиците в града не се мият, независимо че общината заделя доста пари за тази дейност от бюджета си.  

 Не трябва да се пропуска и фактът, че целият административен капацитет на общината е съсредоточен в процеса на усвояване на европейско финансиране и реализирането на инфраструктурни проекти с еврофондове. Това финансиране създава временна заетост, а изградената инфраструктура не носи добавена стойност. В същото време общината не работи по привличането на големи стратегически инвеститори, които да вложат средства в производствени мощности и така да осигурят перспектива за 50-60 г. напред. Това ще е в огромна подкрепа и за местния малък и среден бизнес. 

- Един от основните проблеми и на Бургас е липсата на перспектива и ниските доходи. Кои са другите проблеми, които вашите съграждани споделят с вас по време на срещите си с тях?

- Да, към липсата на перспектива и ниските доходи, бих добавил и "бягството" на младите от Бургас. Всъщност, моят град не прави изключение от основните проблеми, които тревожат всички българи. Това са слабите възможности за трайна заетост, липсата на алтернатива за високообразованите хора. За 12 години в града се наляха много европейски и държавни средства. Направиха се много неща, но основният проблем остава - жизненият стандарт не се е повишил. Напротив, 3000 души са напуснали общината за последните 8 години. 

Нужна е промяна и в системата за абонаментните карти за пътуване в градския транспорт, защото таблицата за тях е усложнена. Не виждам смисъл да се разделят пенсионерите на над 65- и на над 70-годишни. Недоволството срещу модела на ГЕРБ си пролича и от успешните резултати на БСП в Бургас на европейските избори и изобщо през последните 3 години. Това се дължи на добрата ни организация и работа - да, но и на покачващото се недоволство.

- Какви са вашите идеи за промяна на Бургас и подобряване на живота на неговите жители?

- В продължение на близо година ние от БСП представяхме пред гражданите на Бургас своите основни приоритети за развитието на града ни под формата "Визия за Бургас". Акцентите могат да се търсят в 5 основни направления: икономическо развитие на града, вкл. благоустрояване, което да способства това развитие; социален пакет, образование и здравеопазване; обществен ред и сигурност; нова интелигентна транспортна система. 

Ето защо нашите усилия ще са насочени към повишаване на доходите в общината плюс стимулиране на заетост за висококвалифицирани специалисти. Това включва нов подход към инвеститори и работодатели на територията на община Бургас, привличане на бизнес, който иска да инвестира във високотехнологични производства. Въобще всичко това, което в момента местната власт не прави. За да остане един млад човек в града, след като завърши образованието си, той трябва да има перспектива за професионално развитие, както и стимули да създаде семейство и да се установи трайно в Бургас. 

Има проблем с преминаването на гражданите през КАТ, защото това се случва в момента на няколко етапа и коства доста време, а така хората се изнервят. Бих предложил за това да се закупи специален терминал, който ще облекчи обслужването.  ГЕРБ обещаха в предизборната си кампания през 2015 година да облагородят подлеза на бул. "Захари Стоянов" в комплекс "Меден рудник". Мандатът изтича и досега нищо там не се е случило. Важно е съоръжението да бъде включено в експлоатация, за да може хората, живеещи в района, да го ползват, тъй като булевардът е доста натоварен и преминаването по него крие риск.

 В социалния пакет на "Визия за Бургас" сме предвидили намаление на таксата за детски градини; финансови и нефинансови стимули за всяко новородено дете на работещи и осигурени родители на територията на общината - еднократна помощ от 1000 лева, бебешка кутия с всичко необходимо за първите месеци на детето, намалени местни данъци на родителите с деца до 18 години, платени стажове за завършили висше образование бургаски младежи в общинската администрация и общинските дружества.

- Какви са вашите послания към избирателите? Защо трябва да подкрепят кандидатите на левицата?

-  Моето послание към съгражданите ми е "Аз, Николай Тишев, в качеството ми на кандидат за кмет на община Бургас и листата с кандидати за общински съветници от БСП сме: "С ясна Визия за Бургас - за по-добър живот в общината".

 Надявам се предстоящата предизборна кампания  да бъде позитивна и всички кандидати да излязат с градивни предложения, между които бургазлии да имат избор. Моделът, в който се нападат опоненти или се изтъкват недостатъци на управляващите, е неадекватен към действителността. От един кандидат за кмет се изисква да поставя пред гражданите решения на настоящите проблеми или предложения. Това би била полезна кампания, с уважение към избирателите. Празните нападки и критики са популизъм.

 Листата ни е много добре подбрана, с експерти, хора със стаж и умения и за първи път много млади хора до 40 години. Вярвам, че ще имаме силен резултат. Призовавам бургазлии да ме подкрепят и да гласуват за кандидатите за общински съветници на левицата.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1214

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 638

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1808

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 483

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ