04 Декември 2021събота03:30 ч.

Интервю

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

Единствено левицата не е участвала пряко или задкулисно в управленски договорки за града, категоричен е кандидатът за кмет от "БСП за България"

/ брой: 201

автор:Павлета Давидова

visibility 2479

Николай Радев е роден на 12 ноември 1963 г. в Казанлък. Магистър е от ПУ "Паисий Хилендарски". Професионалният му път като учител започва в казанлъшката математическа гимназия "Никола Обрешков", където преподава пет години. След това, от 1991 г., посвещава 23 години на пловдивската ОМГ "Академик Кирил Попов". От 2014 година е директор на ЕГ "Пловдив". Членува в БСП от 31 години. От 1999 г. до момента е общински съветник. Женен с две деца - син и дъщеря, има и двама внуци.

"Имаме сериозни притеснение за финансовата стабилност на града през следващите години"

- Г-н Радев, ГЕРБ се отказаха от досегашния си любимец Иван Тотев за кмет на града. Очаквате ли следващият кмет да се сблъска с неочаквани неприятни изненади, оставени като наследство?

- Най-големите проблеми, които Тотев ще остави на Пловдив, са свързани с бюджета и подписаните нови договори за инфраструктурни обекти. С повишаването на данъците в града, особено за МПС, се получи обратен ефект и за 2018 г. са събрани с почти 4 млн. лв. по-малко. Лошата събираемост на различните вземания от общината води до проблеми с приходната част на бюджета. В последните дни на управлението се обявяват обществени поръчки и се сключват договори за изпълнение. Давам пример - спортната зала на бул." Дунав" за 4 млн. лв. и поръчка за Транспортния възел "Модър - Царевец" на стойност  почти 12 млн. лв., а дори не е ясно дали в бюджета за следващата година ще има средства за тях. През 2020 година започва изпълнението на Водния проект за Пловдив, за който в бюджета е необходимо да има буферни суми, с които да се плаща на фирмите изпълнители до превеждането на средствата от оперативната програма. Имаме сериозни притеснения за финансовата стабилност на града през следващите години. Това доказва правилността на нашата теза за изработване на програмен бюджет с ясни и точни приоритети и стартиране на нови инфраструктурни проекти само при осигуряване на средства за тях. Така ще спасим пловдивчани от нови увеличения на данъците и ще отворим възможност за постепенното им намаляване. 

- В надпреварата влиза и предишен кмет на Пловдив, БСП ли е алтернативата и изходът от статуквото? Защо пловдивчани трябва да предпочетат вас и листата на левицата?

- Кандидатите за кмет на Пловдив са 14. Почти всички са представители на партии, които са в коалиция с ГЕРБ в управлението на България или в управлението на Пловдив. Единствената политическа сила, която предлага коренно различен модел на управление и не е участвала пряко или задкулисно в управленски договорки, е "БСП за България". Като фрапиращ пример мога да посоча бившия кмет Славчо Атанасов, за когото ме питате. Сменил редица партии, днес е член на крайно дясната формация НФСБ. От понеделник до петък гласува в Народното събрание законите на ГЕРБ, като техен коалиционен партньор, в събота се прави на опозиция в Пловдив, а в неделя си почива. Не приемам как подвежда хората, заявявайки пред едни, че ще тегли нов банков заем, а пред други, че ще намалява данъците. За всеки непредубеден човек е ясно, че тези две неща са несъвместими. 

- Като общински съветник имате поглед върху проблемите на града. Защо въпреки огромния финансов ресурс, който бе насочен към Пловдив, те все още не са решени?

- "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит. Управлението на ГЕРБ наля средства само в многофункционалната спортна зала "Колодрума", която беше изградена на многократно завишена цена. За други инфраструктурни обекти общината тегли заем или използва средства от собствения си бюджет. Провалена бе и възможността да използваме средства по оперативните програми - транспортният проект бе престъпно провален, а по ОП "Региони в растеж", при заложени 80 млн. лв. за Пловдив ще бъдат усвоени максимално 39 млн. лв. Лъжа е, че кметът трябва да е от управляващата партия, за да се получат целеви средства от републиканския бюджет!

- Като всеки голям град и Пловдив има проблем с паркоместата, как може да се преодолее това?

- През последните години проблемът беше задълбочен от администрацията на Тотев, която издаваше разрешителни за нови строежи без необходимите към тях паркоместа. Необоснованото разширяване на синята зона прехвърли проблема от централната част към съседните й квартали. Решаването на въпроса е свързано със създаването на нова схема на движение и подобряване дейността на градския транспорт до ниво, при което хората да го предпочитат пред личния автомобил. За определяне на парцели за нови многоетажни паркинги БСП настоява още от годините, в които беше в коалиция с партията на Славчо Атанасов (тогава ВМРО-НИЕ). 

- Успя ли Пловдив наистина да бъде Европейска столица на културата? Какво може да се направи, за да се оползотворят всички културни и исторически възможности на района?

- С избирането на Пловдив за европейска столица на културата през 2019 г. се повиши авторитетът на нашия град в световен мащаб. Според анализатори това е довело дори до заинтересованост от икономически структури. За съжаление тази година дейностите, които реално трябваше да бъдат изпълнени във връзка с домакинството, са на ниско ниво. Уличната култура превишава значително класическите изкуства, а градът ни не бе посетен от артисти и изпълнители от световна значимост. Не се повиши и броят на туристите тази година. Прочухме се само с откриването, което бе със съмнителна културна стойност, но на цена от почти три милиона. Пловдив има своето прекрасно наследство - реката, тепетата, археологията и архитектурата, културните институти като опера, театри и музеи. Те са основата за развитието на града ни като туристически бранд, като марка, привличаща различни фирми, които да създават работни места, и основание за гордост на всички пловдивчани. 

- Ако направим паралел между директорския пост в гимназия и кметския в Пловдив, кое е еднаквото и кое - различното?

- И двете са управленски позиции и се носи отговорност за хората. Управлява се бюджет и се  ръководи екип. Училището е една малка извадка на големия град, защото учениците, които се обучават в него, са отражение на процесите в семейството и обществото. Различното е, че при децата има много чистота в помислите и честност в отношенията. Мащабите на дейностите са различни, но необходимите качества са едни и същи - човечност, но твърдост при вземането на решенията, умение да създадеш екип, да чуваш различните мнения, но да имаш смелостта да вземаш решенията и да носиш отговорността за тях. 

- От началото на кампанията подчертахте, че сте левият и социален кандидат за кмет; кои леви мерки и социални решения искате да видите реализирани в общината?

- Лявата посока в дейностите на един кмет се изразява в приоритетите при решения и мерки при формирането на бюджет и в управлението на общинската собственост. За мен най-важни са здравето и образованието на хората, подпомагането на младите семейства с цел намаляване на демографския срив, на възрастните хора за достоен живот и на уязвимите групи. Различно от останалите кандидати е и виждането ми за начина за разпореждане с общинската собственост - против съм безцелното й разпродаване. Вместо това трябва да бъде създадена програма за разумно управление, което би довело до по-добро финансиране на общината и създаване на необходимата нова социална инфраструктура - училища, детски градини и ясли, многоетажни паркинги и други. 

- Какво пожелавате на себе си, на хората от листата, а и на пловдивчани след вота?

- Пожелавам им да бъдат здрави и образовани хора. И така, както през този месец се срещахме, обменяхме десетки идеи за прекрасния ни Пловдив, това да продължи. За да бъде Пловдив на хората! 

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ