01 Юни 2020понеделник19:59 ч.

Интервю

Николай Митков: Първи май носи огромен заряд с позитивна енергия

Заедно и обединени може да бъдем полезни едни на други, категоричен е кметът на община Първомай

/ брой: 82

автор:Павлета Давидова

visibility 1097

НИКОЛАЙ МИТКОВ е на 46 години. Завършил е УНСС, магистър по Стопанско управление и администрация. В Областното пътно управление в Пловдив работи като заместник-директор, няколко години е бил началник отдел в голяма пътно-строителна фирма. На последните местни избори бе избран за кмет на община Първомай с листата на БСП, преди това е бил и зам.-кмет. Женен е, има две дъщери. 

- Г-н Митков, как си представяхте да отбележите 1 май за първи път като кмет на Първомай? Как ще празнува общината, предвид извънредното положение?

- За огромно съжаление тази година, предвид обстоятелствата, за първи път няма да отбележим подобаващо празника на общината. Този ден, на който не само се отбелязва празникът на града ни, но и се дава старт на Майските културни тържества, за мен носи огромен заряд с положителна енергия - тя е по-специална, позитивна енергия.

Винаги съм свързвал този ден с празника на града и това е един от най-хубавите дни в годината. В рамките на месец първомайци и гостите на общината могат да съпреживеят заедно редица спектакли, изложби, срещи с творци... Сега програмата ще бъде разпределена през цялата година, а основните спектакли ще достигнат до публиката по време на октомврийските дни на културата. Все още са под въпрос замисленото общоградско шествие на всички училища на 24 май, детските празници и изложението "Произведено в Първомай", както и престижната киноложка изложба, която по традиция се провежда в началото на май. Дългоочакваната среща с новия спектакъл на Читалищен театър "Димитър Делчев" също ще е през есента. За Майските тържества очаквахме гост да ни бъде президентът Румен Радев, но имаме уверенията му, че ще посети града ни в друго време.

- България по принцип отбелязва Деня на труда неработейки, но предвид ситуацията много хора останаха без работа. С какво можете да помогнете на най-нуждаещите се?

- Общината се опитва да бъде в помощ. Внесох в Общинския съвет предложения за удължаването на срока, в който може да се платят местните данъци и такси с 5% отстъпка; наемателите на общински имоти да бъдат облекчени, като бъдат освободени от наем за месеците, в които не работят. Наемателите на площи на общинския пазар, които са заплатили своя наем - да им се приспадне от дължимото за следващите месеци. 400 човека са включени в програмата за социален патронаж, удължаваме срока за програмата социален асистент, работи патронажна грижа за хора с увреждания. Изградили сме и подпомагаме с транспорт доброволчески отряди, които в този период се грижат за възрастни и самотни хора. Три хиляди предпазни маски бяха осигурени от общинската администрация и тяхното получаване бе организирано по населени места, в кметствата и в пунктовете за получаване на пенсиите. От 1 май в общината започва програмата "Топъл обяд в условията на изолация" - в рамките на 33 дни по инициатива на Националното сдружение на общините в Р България ще бъде осигурен обяд на хората в нужда. 

- Проявяват ли солидарност и съпричастност първомайци в тези тежки дни?

- Изключително съм благодарен на всички жители на общината, включително и на тези, които отдавна не живеят тук, но не са забравили корените си, както и на представителите на местния бизнес. Няколко благотворителни кампании белязаха изминалите месеци и ни обединиха. Начало на даренията постави местен бизнесмен, който предостави голяма сума на общинската болница. Дарени бяха и дезинфектанти, консумативи за болницата. Млади жени се обединиха в социалната мрежа и организираха кампания "Великден", в която с лични средства и транспорт се включи и общинското ръководство. Благотворителната инициатива на първомайци, чиято цел бе закупуването на ЕКГ апарат за нуждите на ЦСМП в Първомай, бе в отговор на молбата на медиците, според които спешният център се нуждае от минимум един ЕКГ апарат, пулсоксиметър, безконтактни термометри, апарати за кръвно. В акцията бяха събрани средства и поръчани три ЕКГ апарата. Една от големите ценности на такива социални доброволчески инициативи е обществената енергия, която те акумулират, и надеждата, че заедно, обединени жителите на общината могат да бъдат полезни едни на други.

- От 1945 г. градът носи името Първомай, преди това е бил Борисовград. Модерно е властта да се отрича от миналото си. Хрумва ли някому идеята за връщане на старото име?

- Мисля, че този етап вече е зад гърба ни. Назад във времето имаше такъв опит. Първомайци категорично се възпротивиха, те не желаят да се връщат към миналото. Все пак името на града е прието на спонтанен многохиляден митинг през 1945 година. Не мисля, че някой би се върнал назад. Жителите на града ни гледат напред.  

- Успяхте да спечелите местния вот със заявката за промяна. Какъв искате да е животът в общината и претърпяха ли промяна първоначалните ви очаквания?

- Хората искаха промяната, а аз им обещах да работя с отговорност и мисъл общината ни да бъде успешна и развиваща се. Такива са очакванията. Направеният финансов одит показа наличието на огромни задължения. Първомай се оказа с над 4 милиона лева на червено. Първото предизвикателство към екипа ни бе намаляването на дълга, без това да е за сметка на доброто управление или услугите, които трябва да осигуряваме на хората. От първите дни на мандата започнахме работа в условията на финансов недоимък и нерешени от години проблеми. А очакванията на хората са изключително големи.

Поемал съм реални ангажименти, които могат да станат в рамките на един мандат. Ако искаме да задържим и жителите, и инвеститорите в общината, трябва да направим инфраструктурата добра и удобна. Да създадем условия да се развива бизнесът, като съвместно работим и за обучението на квалифицирана работна ръка чрез повече паралелки за дуално обучение. Започнахме ударно - за решаването на част от проблемите вече са заложени средства в бюджета за тази година, а тези, за които са необходими по-сериозни суми, са в инвестиционната ни програма. Стараем се всичко да е в рамките на целевите средства, които държавата отпуска, и във възможното, което общината може да си позволи като разход от местни приходи. Успяхме да кандидатстваме за финансиране от държавния бюджет за реконструкция на улици в града, за които с ПМС ни бяха отпуснати 1 400 000 лева. Стегнахме финансовата дисциплина, търсим съдействие и на държавно ниво за издължаване на вече направени разходи. Търсим решенията на поставените от хората проблеми, свързани с инфраструктурата. Подкрепихме културните институции в общината, като освободихме читалищата от такса смет.

- Кои са приоритетите, от които няма да отстъпите по време на мандата си? Смятате ли да наблегнете на повече социални програми?

- Наясно съм, че като се каже, че нещо ще бъде направено, хората очакват веднага да се случи. Но има неща, за които трябват повече средства. Най-важните приоритети за община Първомай са свързани с инфраструктурата - необходимо е възстановяване на пътната настилка, ремонт на улици в града и селата, осигуряване на места за отдих, изграждане на детски и спортни площадки. В социалната сфера е необходима грижа за най-уязвимите групи, трябва да се стимулира раждаемостта, да има преференции за младите семейства, дори общината да подпомага млади семейства с репродуктивни проблеми по метода "ин витро". Необходимо е да се повиши сигурността, особено по селата, да се подобри жизнената среда, да се осигури защита на населението от бедствия и не на последно място - да се работи за осигуряването на достъп до качествено образование и здравеопазване. Това са приоритетите, от които няма да отстъпя, защото за мен е важно хората да се чувстват добре в своя град и община. Работи се на пълни обороти, амбицирани сме да променим ситуацията и от нищо няма да се откажем. 

- Какво бихте пожелали на себе си, на съгражданите си, на ДУМА, на всички българи за 1 май? 

- На себе си и на екипа пожелавам сили и мъдри решения. На моите съграждани, а и на всички българи, желая да бъдем здрави, борбени, да отстояваме интересите на своя роден град, за да го превърнем заедно в наистина по-добро място за живот. На ДУМА честитя празника на вестника и на левия печат. Желая ви думата ви да тежи, вестникът да е поле за полезни полемики за България.

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 73

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 101

Отвориха хотели и къмпинги в Гърция

автор:Дума

visibility 70

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 299

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 404

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 582

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 651

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 472

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ