21 Януари 2021четвъртък03:53 ч.

Николай Малинов оглави приятелите на Русия в НС

Сергей Станишев и Бойко Борисов не са се включили в нито една парламентарна група за сътрудничество

/ брой: 256

автор:Юлия Кулинска

visibility 1

Депутатът от Коалиция за България и председател на движение "Русофили" Николай Малинов, оглавява групата за приятелство с Русия в НС. Тя е най-многобройната от общо 77-те групи, които са с три по-малко от тези в 41-ия парламент, като в нея участват 137 народни представители. Най-малко парламентаристи са в състава на групата за приятелство с КНДР - едва трима. Нейн председател е Илиан Тодоров от "Атака". Най-много е броят на групите с по 7 народни представители, които ще осъществяват контакти с колегите си парламентаристи от Алжир, Дания, Ирландия, Латвия и Словакия. Групата за приятелство с Франция се състои от 56 човека, а с 10 повече е тази за Германия. Техни председатели са съответно Татяна Буруджиева и Петър Курумбашев от Коалиция за България. До САЩ, като представители на българското НС, ще имат възможност да пътуват 65 депутати, предвождани от социалиста Румен Гечев. Камен Костадинов от ДПС оглавява групата за приятелство с Украйна, в чийто състав са включени 53 народни представители. Всъщност колегите му от движението са с най-голямо участие в обмяна на опит като Джевдет Чъкъров е включен в 24 групи. Лидерът на ДПС Лютви Местан ръководи приятелите на Корея, а съпартийците му Делян Пеевски и Хасан Хаджихасан не са изявили желание да участват в нито една група. 20 от хората на Местан са председатели на групи , а 6 - от националистите. ГЕРБ пък са се "уредили" със 17 шефски постове. Начело на унгарската група е лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който е и зам.-председател и на индийската, и на китайската.
От Коалиция за България 34 парламентаристи са начело на групи за международни контакти. Социалистът Иван Ибришимов е включен в най-много от тях - 22. Янаки Стоилов пък оглавява  Групата за сътрудничество с Китай, която наброява 91 човека и е една от най-многобройните. Лидерите на БСП Сергей Станишев и на ГЕРБ Бойко Борисов, както и съпартиецът му Цветан Цветанов, не са изявили желание да бъдат включени в състава на нито една група. По този начин е постъпил и председателят на НС Михаил Миков. Проф. Стефан Данаилов, Кирчо Карагьозов и Атанас Пъдев от левицата също не участват в нито една група за приятелство.   
По традиция във всеки парламент се сформират групи за приятелство. Депутатите сами избират в коя от тях да се запишат, като за участието си не получават никакви допълнителни пари. Като представители на българския парламент в чужди страни обаче те много често са включвани в международните делегации на президента и премиера, както и на някои министри. А това им дава възможност да посетят екзотични и далечни приятелски страни, да присъстват на приеми и коктейли на съответните посланици, както и да обменят мнения и идеи със свои колеги по света.  
 

Обезщетяват само 3600, неприети в градини

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 14

Авария затвори част от новото метро за неясен срок

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

ГЕРБ натовариха ЦИК и със здравните мерки за изборите

автор:Юлия Кулинска

visibility 61

/ брой: 14

Над 30% срив в чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 14

Борисов премести АЕЦ "Белене" в Козлодуй

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 14

Цената на газа у нас била 15-20% по-ниска от европейските борси

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

Бъдещият шеф на Пентагона държи на диалог с Русия

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 14

"Пфайзер" е намалил ваксините за ЕС

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

Китай нарече "клоун" топдипломата Майк Помпео

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 14

ЕС предлага на САЩ нови отношения

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 14

БКП и Македония - време е за истината - Част втора

автор:Христо Георгиев

visibility 86

/ брой: 14

Битка за Модела

автор:Ина Михайлова

visibility 219

/ брой: 14

Краят на една претенция

автор:Георги Георгиев

visibility 90

/ брой: 14

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ