22 Януари 2021петък09:18 ч.

Интервю

Николай Малинов: Не се чувствам виновен

Не съм имал достъп до класифицирана информация, заяви председателят на Национално движение "Русофили"

/ брой: 175

автор:Георги Георгиев

visibility 1935

Николай Малинов е роден на 12 септември 1968 г. в София. Завършва история в Киевския държавен университет. От октомври 2008 до април 2015 г. е издател на ДУМА. Депутат от Коалиция за България в 40-то и 42-то Народно събрание. Бил е член на ИБ на БСП. През 2015 г. напуска партията. 

През 2011 г. е награден с орден "Александър Пушкин" от президента на Русия Дмитрий Медведев. 

Николай Малинов е несменяем председател на Национално движение "Русофили" от 2009 г. 

"Обвинение в шпионаж не е повдигано срещу никого в България от 1978 г."


- Г-н Малинов, какво се случи с вас на 9 септември сутринта?

- На 9 септември получих една деветосептемврийска символична "награда" - аз и още 15 мои съратници от "Русофили" целия ден го изкарахме в разследвания и разпити, някои от нас с белезници. В крайна сметка срещу мен бе повдигнато обвинение в шпионаж в полза на чуждите организации "Двуглав орел", която се занимава с исторически проучвания, и с вътрешнополитическия проект "Руска мечта - 2050", и в полза на Руския институт за стратегически изследвания, който е учреден от президентската институция в Русия, събира информация и изготвя анализи за президентската администрация. 

Обвинението ми в шпионаж (по чл. 105 от НК - бел.ред.) не е било повдигано срещу никого в България от 1978 г. Всички смятахме, че сме приключили с времето, когато да изповядваш различно мнение, означава да служиш на един или друг чужд интерес. 

Обвиненията срещу мен - защо съм правил бизнес планове за телевизия и чрез тях да целя евентуална промяна на нагласите в обществото или пък съм имал политически планове - повдигат въпроса откога правенето на планове е наказуемо. От наказателното право знам, че ако нямаш деяния, не си виновен. Освен това аз не чувствам в себе си вина във всички тези нелепи обвинения в един клюкарски стил. 

Всеки гражданин в едно демократично общество има правото да отстоява такива възгледи за развитието на държавата, каквито той сметне за необходимо, че са най-добри за родината му. По никакъв начин не мога да приема, че мога да бъда упрекнат в работа срещу родината си. 

- Документите, които бяха иззети от вас и части от които бяха прочетени от прокурорите, секретни ли бяха, укрити ли бяха?

- Нито един от проектите, с които съм се занимавал, за които съм лобирал в различни кръгове за финансиране или подкрепа, не съм правил тайно или скришно. Нито пък съм имал достъп до класифицирана информация, която да предавам на някого. Няма човек в България, който да се е обърнал към мен за помощ или контакт в Русия и аз да не съм му го дал. 

- Главният прокурор Сотир Цацаров обаче заяви, че сте издали държавна тайна. Имате ли представа за какво може да става дума?

- На прокуратурата й предстои да докаже обвиненията към мен. Слава Богу, живеем в демократична страна и тези сталински методи, с които се опитват да вменяват вина, без дори да я назовават каква е... Не мога да гадая какви са тези тайни, нито пък откъде ги имам, за да ги издавам. 

- От случилото се останахме с впечатлението, че работата с руски неправителствени организации е априори нещо греховно.

- Това категорично не помага на България, нито пък обслужва интересите на управляващите, защото дори в техните редици има патриоти и русофили, които смятам, че ще си направят изводите за следващите избори.

- Беше ли случайност тази поредица от действия - антируската декларация на МВнР и репресията срещу ръководството на "Русофили"?

- Прилича на добре режисиран сценарий. Но не мога да твърдя дали той изхожда от една или друга сграда в София или е извън България. Не мога да кажа това с такава категоричност, с каквато моите обвинители твърдят, че съм лош човек.

- Като казахте лош човек. От прокуратурата заявиха, че са стигнали до вас като шпионин през проверка за пране на пари, които, както схванахме, са били на руския бизнесмен Константин Малофеев. Каква е вашата истина за тези връзки?

- Не разбирам как са ме проверявали. Викан съм като свидетел по въпроси, свързани с ТВ7. Там, където фирмата ми е съгрешила, данъчните са връчили съответните актове и са платени глобите. Тази проверка с какво е завършила? С обвинение или административен акт? Това е неразбираемо за мен.

- На много хора им направи впечатление, че много голяма част от събитията, коментирани от прокуратурата, са от 2014-2015 г. и са свързани с желание на различни лица да закупят разни активи у нас. Каква според вас е връзката им с обвиненията в шпионаж от 2019 г.?

- Предлагам да коментираме факти. Факт за конкретна информация, която е била изнесена, която е била тайна и е станала явна в резултат на мои действия. 

- Какво ще бъде отражението върху българо-руските отношения в резултат на тази поредица от скандални прояви през последната седмица?

- Вие видяхте, че Русия, и лява либерална, и дясна консервативна, беше напълно единна и застана в моя персонална защита. Случилото се с "Русофили" бе водеща новина по руските медии. В наша подкрепа се изказа  председателят на комитета по външни въпроси на Съвета на федерацията Константин Косачов, също и други сенатори, и видни политици. Убеден съм, че най-малкото министър-председателят си дава сметка за последствията, които ще има за неговата политика спрямо Русия след това безобразие. То не е насочено само срещу мен. Това е удар срещу целия ръководен екип на "Русофили".

- На 14 септември ще има ли събор на "Русофили" на язовир "Копринка"?

- Както винаги. Очакваме много гости от чужбина - от Швейцария, от Естония, очакваме много руски гости. Съборът ще си протече както винаги.

- Поканихте ли отново представители и на други партии, включително на управляващата, както бе в предишни години?

- Всички са поканени, но, както разбрах, някои от поканите са иззети по време на обиските и ще трябва да ги изготвим наново.

- Какво смятате да кажете на русофилите на 14 септември?

- Ще кажа, че са важни делата, а не думите. Ще отчета дейността си като председател и ще начертаем окончателните насоки за работа, защото на предишния събор взехме решения да бъдем по-активни в нашата работа. В зависимост от пулса, желанията и настроенията на хората, на нашите 240 председатели, с които ще имам среща преди събора, ще бъде и категоричността на моето заявление пред събралите се.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 15

Байдън върна САЩ в Парижкия екодоговор

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 15

Унгария регистрира ваксината "Спутник V"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 255

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 292

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 277

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 198

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ