19 Октомври 2021вторник09:26 ч.

Антифашисти:

Никога повече фашизъм, никога повече война

Борим се за хуманизъм, отстояваме демократичните и социалните права и човешкото достойнство, категорични са делегатите на XVI конгрес на ФИР

/ брой: 232

автор:Юлия Кулинска

visibility 5

"Никога повече фашизъм. Нека никога не допуснем кафявата чума отново да  шества по света." Това бяха посланията, около които се обeдиниха делегатите и гостите на ХVI конгрес на Международната федерация на борците от антифашистката съпротива (ФИР), който се проведе в събота в София. На него присъстваха 40 чуждестранни делегации и 20 гости от Холандия, Германия, Белгия, Русия, Австрия, Чехия, Украйна, Унгария, Гърция и Израел. Домакин на форума беше Българският антифашистки съюз. Неговият председател Чавдар Стоименов приветства участниците с "Добре дошли в страната на Георги Димитров!" Името на героя от Лайпциг бе споменавано нееднократно в изказванията на антифашистите като емблема на нашата страна и с благоговение, почит и преклонение пред подвига му.
Участниците в конгреса почетоха с минута мълчание паметта на своите колеги и приятели от съпротивата, които вече не са между живите. Сред имената бе и това на 93-годишния концлагерист и борец против фашизма Стефан Хесел, чието есе "Възмутете се!" разтърси света и завоюва небивал успех в Европа, САЩ, Канада и Австралия.
На конгреса на ФИР присъстваха почетният председател на БАС проф. Велко Вълканов, членът на НС на БСП Георги Пирински, организационният секретар на БСП Евгени Узунов. Тук беше и най-възрастният социалист и антифашист 103-годишният дядо Асен Костов. Той поднесе букет на приятелите си антифашисти и пожела попътен вятър на международния форум. Делегатите на конгреса на ФИР получиха поздравителни адреси от президента на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев и от председателя на НС Михаил Миков. "В днешния ден на трудности и предизвикателства споменът за позорните епизоди на Втората световна война с още по-голяма сила трябва да държи будна съвестта ни. Защото днес, не по-малко от когато й да  било, тези най-ужасни страници от човешката история трябва да бъдат внимателно прочитани. Доброто, хуманизмът, толерантността и човеколюбието се ценности толкова крехки, че изискват изключителни, неуморни усилия да бъдат пазени, защитавани, съхранявани и утвърждавани", пише председателят на парламента.
В политическия доклад председателят на ФИР Вилмос Ханти отбеляза, че международната антифашистка организация отстоява мира, демократичните и социалните права, човешкото достойнство във всяка част на света. "Ние сме за свят, в който социалните и политически корени на тероризма са почти изкоренени, а самият той е отречен като идеология и дейност. ФИР е срещу нехуманните последици от глобализацията най-вече по отношение на социалните и политическите измерения. Нашата организация е срещу всякакви форми на расизъм, дискриминация по политически, идеологически и религиозни причини, срещу антисемитски прояви и срещу каквито и да е прояви на неофашизъм", подчерта Ханти. Той разказа за инициативите на ФИР през отчетния период - протести срещу расизма и дясната политика в Кьолн, Международен младежки събор в памет на загиналите в концентрационните лагери в Бухенвалд и пред мемориала в памет на Аушвиц, отбелязване на 60-ата годишнина от основаването на ФИР и др.
Фашизмът остана в утробата на капитализма и чака своето време, за да излезе оттам, затова трябва да се борим това да не се случи, категорични са участниците в конгреса. Те изразиха тревога от засилващата се глобализация, от фалшифицирането и прикриването на истината, от съзнателното изтриване на историческата памет, от поругаването на паметници на антифашисти и издигането в същото време на мемориали на  фашистки главорези. Делегатите споделиха с тревога, че все повече се правят опити да се принизи и заличи ролята на Съветския съюз и Червената армия за победата над фашизма в Европа, а в същото време в Прибалтийските републики се наблюдават все по-открояващи се прояви на неофашизъм. Те смятат, че антикомунизмът е първата стъпка към фашизма. С много топлота беше посрещнато изказването на ген. Михаил Моисеев от Руския съюз на ветераните, който отбеляза приноса на европейските антифашисти, които заедно с руските си съмишленици са допринесли за победата на 9 май 1945 г. Той разказа за множеството инициативи на организацията му, за да могат младите в Русия да получават богата и достоверна информация за съпротивата и да бъдат възпитавани да обичат безрезервно своето отечество.
Делегатите на конгреса приеха няколко декларации, сред които и предложената от БАС. С нея отново се призовава Народното събрание да приеме Закон за признаване на участниците в антифашистката борба за участници във Втората световна война. С този акт ще се потвърди историческата истина, че българският народ тогава е застанал зад демократичната коалиция на САЩ, Англия, СССР и със своята борба е допринесъл за победата над хитлерофашизма.
Конгресът реши да отбележи тържествено 70-годишнината от световната победа на антифашистката коалиция над фашизма, която се навършва на 9 май 2015 г. Факелът - символ на федерацията, който бе запален в събота в София, ще премине като олимпийския огън през всички страни членки на организацията. Неговото посрещане и предаване ще стане повод за организиране на програми и инициативи, които да разказват за антифашистката борба,  за опасността, която крият за човечеството неофашизмът, антисемитизмът, ксенофобията и за отдаване на заслужена почит към загиналите за свободата бойци от всички народности. От ФИР са подготвили и изложба, която проследява чрез фотоси и надписи антифашистката борба в държавите членки на федерацията. Тя ще бъде представена във всяка една от тях, като България ще бъде първата, която ще я експонира.
XVI конгрес на ФИР избра ново ръководство. Делегатите гласуваха единодушно доверие на председателя Вилмос Ханти от Унгария и на генералния секретар Улрих Шнайдер от Германия, които запазиха постовете си. Председателят на БАС Чавдар Стоименов беше преизбран за член на Изпълнителния комитет на ФИР.
 

XVI конгрес на ФИР избра новото си ръководство да следващия програмен период. Делегатите гласуваха единодушно доверие на председателя Вилмос Ханти от Унгария и на генералния секретар Улрих Шнайдер от Германия, които запазиха постовете си
Снимки Благовеста Цветкова



Чавдар Стоименов, председател на БАС и член на Изпълкома на ФИР
Трябва да съхраним историята и да я пазим

- Г-н Стоименов, какви са най-важните и отговорни задачи, които стоят през БАС?
- БАС е неделима част от лявото политическо пространство в България. Една от най-важните ни задачи е съхраняване на близката ни история и най-вече историята на антифашистката борба. На петия си конгрес нашата организация взе решение да съхраняваме и това, което се е случило в годините на строителството на социализма и така да затворим целия цикъл на този период. Висша цел на БАС е опазването на демокрацията, хуманизма, доброто у хората, борбата за прогрес и народовластие в съвременното общество. Ние сме решително срещу крайно десния екстремизъм, срещу расизма, антисемитизма и ксенофобията. Българските антифашисти се изправят и срещу свръхконцентрацията на богатства и срещу античовешкото лице на пазарния капитализъм.
- Колко души са включени в организацията?
- БАС наброява над 15 000 членове и имаме структури в цялата страна. Чрез работата и просветителската дейност на активистите ни се прокарва реален мост между хора с различни партийни убеждения. Те всички са обединени от идеята за антифашизма и това създава условия да се формират доста големи групи, сплотени от общата цел. Радостното е, че вече и доста млади хора се включват в нашите инициативи.
- Знаят ли младите хора достатъчно за съпротивата и за антифашистката борба у нас и по света?
- Държавата е длъжница на младите хора относно познанията за историята. Особено през последните 23 години антифашистката борба изпадна от учебниците и това е много жалко. А това е голям период от историята на нашата страна, който е един от най-кървавите. За популяризирането на тези събития, които са неглижирани, място имат някои вестници и списания, но те са много малко. Ще посоча категорично, че ДУМА наистина много ни помага в това отношение. С публикациите си за историята и антифашистката борба вестникът много ни подкрепя в нашата основна цел да  показваме и да се борим.
- Има ли опасност от възстановяването на фашизма?
- Има, разбира се, и то реална опасност това да се случи. С ужас прочетох един от лозунгите на протестиращите: "Искаме кръв!" Всъщност лумпените са в основата на фашизирането на обществото, защото нямат ценности и човешкият живот не значи нищо за тях. Има много тревожни сигнали за ултраси, които развяват и се кичат по стадионите с нацистки символи и това е много опасно. Има скинари, които преследват хора заради етническата им принадлежност, Надявам се обаче Европейският съюз да не допусне по-сериозни опити за възстановяването на фашизма.

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 200

ГЕРБ прие полузатваряне на въглищните централи в кратки срокове

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 224

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 267

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 234

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 196

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ