15 Октомври 2024вторник17:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Красимир Йорданов:

Държавата повече не може да бъде поставяна на пауза

Трябва да има забрана за изграждане на фотоволтаични паркове върху плодородни земеделски земи, казва вдодачът на листата на "БСП–ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" в Ямбол

/ брой: 196

автор:Мая Йовановска

visibility 754

Красимир Йорданов е на 42 г. Роден е в Ямбол, където живее със семейството си и отглежда двете си деца.
Бакалавър е по стопанско управление и магистър по управление на европейски проекти.
Целият му професионален път е свързан със селското стопанство – 14 години е работил в ДФ "Земеделие" – от експерт до директор на областната дирекция на фонда в Ямбол, в частния сектор е бил мениджър проекти в голяма биволовъдна ферма. Народен представител в 50-ото Народно събрание от Коалиция "БСП за България". Водач на листата на "БСП–ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" в 31 МИР -Ямбол.


- Какво ви накара да се кандидатирате за народен представител, господин Йорданов?
- Мотивът ми да се кандидатирам за народен представител е желанието ми да участвам в промяната на политиката в областта на селското стопанство. Това е професионалната сфера, в която познавам проблемите - и в администрацията, и в реалния сектор. Затова съм наясно кои са правилните решения за преодоляването им и какви законови промени са необходими. Осъзнавам, че ако наистина искаме промяна, не може да сме само наблюдатели, а трябва да бъдем и участници в процесите.
- Какво свърши и какво не свърши 50-ото Народно събрание, кои бяха важните инициативи на БСП в него?
- Юбилейното 50-о Народно събрание не успя да оправдае очакванията на българското общество и аз искрено съжалявам за това, защото не успях да защитя исканията на моите избиратели. За мен не е достатъчно оправдание и това, че най-полезните за хората законопроекти и проекти за решения бяха внесените от парламентарната група на "БСП за България", защото голяма част от тях не бяха приети заради липса на достатъчна подкрепа. Още в първия ден внесохме предложението за намаление ДДС на 9% за лекарствата, но то не стигна до пленарна зала, искането за увеличение на еднократната помощ за второ и трето дете беше отхвърлено, макар че е мярка за преодоляване на демографската криза и подпомагане на семействата. Отхвърлено беше и искането за въвеждане на един учебник по предмет. Не беше гласувано и предложението за необлагаеми трудови доходи на младежи, ненавършили 26 г.
Не беше прието и искането ни за спиране на преговорите и действията по продажбата на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ "Белене", докато не се установи дали част от него ще може да се ползва за АЕЦ "Козлодуй".
В това Народно събрание парламентарните групи бяха водени от своя егоистичен интерес, а не от интересите на хората. Парламентът не успя да създаде така необходимата стабилност, защото отново не беше сформирано правителство и политическата криза продължи да се задълбочава.  
- Какви са основните проблеми на хората в Ямбол, където сте водач на листата на "БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА", и какво е първото, което ще свършите като депутат в новото Народно събрание?
- Основните проблеми на жителите на област Ямбол са залегнали като регионални приоритети на кандидатите от „БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА, защото ние предлагаме решения и за ускорено развитие на нашия регион. Сериозен проблем при нас е безводието. В община Стралджа 20 от 22 населени места са на воден режим, през последните няколко месеца е обявено частично бедствено положение. В община Елхово има населени места, които от доста време нямат водоподаване и ВиК осигурява питейна вода чрез водоноски, подобно е положението и в някои населени места на община Тунджа. Сериозни са проблемите с лошото състояние на пътната инфраструктура. През територията на област Ямбол преминава международен път от ГКПП Лесово за ГКПП Силистра - Кълъраш, който в определени участъци се нуждае отново от ремонт. Ямбол и Сливен са двата най-близки областни града, трафикът на хора, стоки и услуги е голям и е необходимо изграждането на четирилентов път. През лятото бушуваха пожари в община Болярово, огънят изпепели домове на хората в селата Воден и Крайново, а за някои от пострадалите това беше единствено жилище.
Първото нещо, с което ще се заема, ако бъда избран отново за народен представител, е да съдействам хората да получат обезщетение за изгорелите си домове. В 100-те решения на "БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" са залегнали и две важни решения, които ще осигурят развитие на региона - изграждане на жп линия Елхово - Одрин и създаване на Национален фонд за сближаване между регионите, който да работи приоритетно и за района Странджа - Сакар.
- Какво е основното в програмата на "БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" в областта на земеделието?
- Основните ни цели в областта на земеделието са да постигнем устойчиво и модерно селско стопанство, което да осигурява продоволствената сигурност на страната ни, да повишим жизнения стандарт и доходите в селата и селските райони, да защитим родните производители и да има повече български плодове, зеленчуци и храни по търговските вериги и те да са основни и в детските градини и училищата.
Един от приоритетите ни в сектор "Земеделие" е забрана за изграждане на фотоволтаични паркове върху плодородни земеделски земи. Движейки се по пътищата на нашата родина, вместо да виждаме красиви слънчогледови полета, виждаме стъклени полета, в които можем да се огледаме. Ако наистина обичаме българската земя, не бива да допускаме тя да се превръща в наш лош огледален образ.
- Помогнаха ли милиардите от Европа за модернизиране на земеделието и животновъдството ни?
- Действително европейските средства допринесоха за модернизиране на селското стопанство, но не във всички сектори. Зърнопроизводството е достигнало европейско равнище и е конкурентоспособно, но останалите сектори – животновъдство, овощарство, зеленчукопроизводство, са недофинансирани и са в критично състояние. През последните години много животновъдни стопанства бяха унищожени, същото важи и в сферата на овощарството и зеленчукопроизводството. Изкупните цени са ниски, а разходите са прекалено високи и хората са принудени да закриват стопанствата и бизнеса си.
- Има ли потенциал страната ни със собствено земеделие и животновъдство да изхранва българите, а не да сме потребители на вносни плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти?
- Не бива да забравяме, че сме част от Единния европейски пазар и на нашия пазар винаги ще има вносни стоки, плодове и зеленчуци. Знаете, че преди години България беше нетен износител на такава продукция, а не вносител, какъвто е в момента. Секторите зеленчукопроизводство, овощарство и  животновъдство имат традиции и огромен потенциал за развитие, но се изисква правилна държавна политика и адекватна подкрепа. Работещи в консервната промишленост споделят, че няма суровинна база и са принудени да работят с вносни суровини. Земеделските производители се оплакват, че няма хора, които да искат да работят при тях, а подкрепата е единствено "на хартия". Само верните решения и истинско приоритетно финансиране на тези отрасли могат да ни извадят от омагьосания кръг, в който сме попаднали.
- Мотото на кампанията на "БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" е  "Време е за решения". За какви решения времето е точно сега?
- Време е за кардинални решения за преодоляване на незапомнената политическа криза, която блокира системите на управление и застрашава демократичното ни развитие. Държавата повече не може да бъде поставяна на пауза, време е за конкретни решения. Нашите 100 решения за ускореното развитие на България се основават на левите ни ценности – справедливост във всички сектори и солидарност, защото политиките нямат смисъл, ако не са насочени към подобряване на живота на хората и придвижване на държавата напред.
- Защо хората да гласуват за "БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“?
- Защото сме единственият светъл лъч на надеждата в тази  предизборна надпревара. На фона на купения и контролиран вот, на разделението и омразата сред политическите опоненти, ние сме носители на това, което е необходимо на хората – обединение и единство.
Левите формации показахме, че можем да преодолеем различията и заедно да дадем на българските граждани една истинска алтернатива. Нашата сила е в обединението и вярвам, че хората ще го оценят и ще ни подкрепят. На 27 октомври да гласуваме с мисъл за утрешния ден с номер 28!

20% от фирмите ще съкращават персонал

автор:Дума

visibility 536

/ брой: 196

Продават вносни млечни продукти за български

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 196

Цените на горивата тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 196

"Хизбула" удари военна база на Израел

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 196

Засилва се мигрантският поток към Гърция

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 196

Социалдемократите печелят изборите в Литва

автор:Дума

visibility 594

/ брой: 196

Задържаха въоръжен мъж край митинг на Тръмп

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 196

Клокочещото безумие

автор:Александър Симов

visibility 598

/ брой: 196

Разграден двор

автор:Мая Йовановска

visibility 593

/ брой: 196

Държавата повече не може да бъде поставяна на пауза

автор:Мая Йовановска

visibility 745

/ брой: 196

Датата - 15.10.2024 г.

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 196

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ