18 Септември 2024сряда14:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Отложиха с една година новата такса смет

Един работещ принцип отново ще бъде поставен на изчакване заради слабо управление, разкритикува решението Борислав Гуцанов

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 362

На две четения на извънредно заседание парламентът отложи с една година влизането в сила на новия механизъм за изчисляване на таксата за битови отпадъци - „замърсителят плаща“. Това стана с промени в Закона за местните данъци и такси. При второто гласуване поправките бяха приети със 161 гласа „за“, двама – „против“ и четирима „въздържал се“. Председателят на парламентарната група на "БСП за България" Борислав Гуцанов заяви, че с промените в законопроекта се въвежда нов принцип на изчисляване на такса битови отпадъци от общините. "Една добра и справедлива идея - замърсителят плаща повече, отново трябва да бъде отложена. Един работещ принцип отново ще бъде поставен на изчакване заради слабо управление. Както и цялата държава е сложена на изчакване заради политическо его. Това би било отлагане за седми път. Време е да се помисли и за реална децентрализация на управлението на местната власт", призова той.
Отменените текстове предвиждаха от 1 януари 2025 г. да се премине към новия механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци за понасяне на разходите от причинителя или притежателя на отпадъците.
С промените се осигурява допълнително технологично време за подготовка на общинските администрации в страната за определяне размера на таксата за битови отпадъци, посочват авторите на законопроекта. Предвижда се общините да могат да използват за текущи разходи през годината средствата за отчисления и обезпечения по Закона за управление и да не ги внасят по сметки на Регионалните инспекции по околната среда и водите, а след това да ги теглят оттам обратно.
Общините имат нужда да подготвят и разяснителна кампания, с която да информират населението за промените във формирането на таксата. Към настоящия момент общините не разполагат с обективна база данни за законосъобразно и справедливо изчисление на таксата битови отпадъци, като неправилното й определяне би ги изправило пред сериозен финансов риск, а от друга страна тежестта върху гражданите и фирмите ще е в пъти по-голяма от досега, се казва в мотивите.

Отложиха с една година новата такса смет

автор:Дума

visibility 356

/ брой: 178

24 партии и 9 коалиции ще се явят на изборите

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 178

18 на сто от българите живеят в тежки лишения

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 178

Токът в Южна Европа - до пет пъти по-скъп

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 178

Фон дер Лайен ни даде постен и скромен ресор

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 178

Единайсет жени в новата Еврокомисия

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 178

Атина иска европейско решение за мигрантите

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 178

Накратко

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 178

Ще се примири ли ЕП?

автор:Кристиан Вигенин

visibility 355

/ брой: 178

Светът по ръба на глобална и ядрена война

автор:Юри Михалков

visibility 353

/ брой: 178

Такса смет или национална криза с боклука?

автор:Барбара Пейчинова

visibility 353

/ брой: 178

Неуредици

автор:Барбара Пейчинова

visibility 363

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ