22 Януари 2021петък18:34 ч.

Ни лук яли...

/ брой: 36

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1081

След близо година работа и многобройни изслушвания временната парламентарна комисия, която разследваше теча на личните данни на над 5 млн. души от Националната агенция за приходите (НАП), представи в пленарната зала доклада си за свършеното. Той съдържа близо 20 препоръки за предотвратяване на подобни случаи. Сред тях са промени в Наказателния кодекс, с които да се въведат по-строги наказания за киберпрестъпленията, всяка година на тестове да се подлага защитната система на НАП, постоянно да се актуализира софтуерът. Препоръчва се още одит на системите на държавната администрация. Това са все неща, които и без този документ би трябвало постоянно да бъдат на вниманието на НАП и на финансовото министерство. Този доклад само потвърди максимата, че ако искаш да заметеш някой проблем под килима, трябва да създадеш комисия за него. В такива случаи обикновено вина има, но виновни няма.

Иначе не може да не се съгласим с думите на депутата Румен Гечев, че НАП е пълна трагедия в кадрово отношение. Фактът, че там в момента работят учители, спортни стрелци, военноморски чинове, хранителни технолози, обяснява смехотворната ситуация, при която служители на приходната агенция бяха попаднали на круизен кораб с нудисти. А в друг случай бирниците бяха тръгнали да глобяват самодеен танцов състав, че не издава касови бележки. Но да бъдем по-снизходителни - просто толкова си могат калинките на управляващата партия. По-дразнеща в случая е наглостта на техния шеф - изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова, която се изцепи в парламента, че "агенцията не носи отговорност за настъпилите вредностни последици заради атаката срещу системата". Чия е отговорността тогава, ако не на бирник номер едно, който би трябвало да пази именно данъчната система от пробиви. Когато от нея тотално изтичаха лични данни, Димитрова изчезна от хоризонта и се появи отново, когато бурята утихна. Ни лук яла, ни лук мирисала.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 378

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 480

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 476

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 248

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ