30 Май 2020събота22:27 ч.

Ни лук яли...

/ брой: 36

автор:Евгени Гаврилов

visibility 582

След близо година работа и многобройни изслушвания временната парламентарна комисия, която разследваше теча на личните данни на над 5 млн. души от Националната агенция за приходите (НАП), представи в пленарната зала доклада си за свършеното. Той съдържа близо 20 препоръки за предотвратяване на подобни случаи. Сред тях са промени в Наказателния кодекс, с които да се въведат по-строги наказания за киберпрестъпленията, всяка година на тестове да се подлага защитната система на НАП, постоянно да се актуализира софтуерът. Препоръчва се още одит на системите на държавната администрация. Това са все неща, които и без този документ би трябвало постоянно да бъдат на вниманието на НАП и на финансовото министерство. Този доклад само потвърди максимата, че ако искаш да заметеш някой проблем под килима, трябва да създадеш комисия за него. В такива случаи обикновено вина има, но виновни няма.

Иначе не може да не се съгласим с думите на депутата Румен Гечев, че НАП е пълна трагедия в кадрово отношение. Фактът, че там в момента работят учители, спортни стрелци, военноморски чинове, хранителни технолози, обяснява смехотворната ситуация, при която служители на приходната агенция бяха попаднали на круизен кораб с нудисти. А в друг случай бирниците бяха тръгнали да глобяват самодеен танцов състав, че не издава касови бележки. Но да бъдем по-снизходителни - просто толкова си могат калинките на управляващата партия. По-дразнеща в случая е наглостта на техния шеф - изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова, която се изцепи в парламента, че "агенцията не носи отговорност за настъпилите вредностни последици заради атаката срещу системата". Чия е отговорността тогава, ако не на бирник номер едно, който би трябвало да пази именно данъчната система от пробиви. Когато от нея тотално изтичаха лични данни, Димитрова изчезна от хоризонта и се появи отново, когато бурята утихна. Ни лук яла, ни лук мирисала.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1087

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 580

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1663

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 463

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ