06 Декември 2022вторник15:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С. Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С.

Ни брашно, ни трици

/ брой: 243

автор:Велиана Христова

visibility 109

Високото пеене от селата Долен и Сатовча бе включено от ЮНЕСКО в световното нематериално наследство завчера вечерта след обосновка от етнолозите ни от БАН. Страхотно, както се казва. Сред световните върхове на традициите, признати от ЮНЕСКО, са още Бистришките баби, нестинарството, традицията на чипровското килимарство, Сурва в Пернишко, мартениците. 

В световното материално културно-историческо наследство пък сме признати с Боянската църква, Ивановските скални църкви, тракийските гробници при Казанлък и Свещари, Мадарския конник, стария Несебър, Рилския манастир. 

С Националния парк "Пирин" и природния резерват "Сребърна" пък сме включени в световното природно наследство. Като признание за богатото ни присъствие сред световните в края на ноември т.г. България бе избрана за член на най-престижния орган на организцацията - Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, в който присъстват само още 21 държави.

С тези дадености и с качествения труд на учените ни България може да е сред най-атрактивните туристически дестинации в света. Ала какво правим ние сега? 

Ами, правителствата на ГЕРБ сведоха парите за културата изобщо до 0,5% от БВП - срам! Световното ни нематериално наследство бедства без средства, да не говорим до какво дередже са докарани читалищата ни, с чието присъствие в историята ни също заслужено можем да се гордеем. Те съществуват само заради ината на работещите в тях днешни възрожденци. 

За безобразното и престъпно изсичане на горите в Пирин, продавани навън от безмерна алчност под спящото прокурорско око, може да се изпишат стотици страници. Да не говорим за 40 000 културно-исторически обекта, които се крепят на ината пък на археолозите ни - ония, дето според Б.Б. трябва "да си приберат керемидите и да се махат", та да не пречат на краденето от магистралите. Смешно малко са туроператорите ни, които имат комплексни дестинации за културен туризъм, а някои екскурзоводи бъркат Севт с Цезар...

С една дума - история газим, а се затриваме сега, вместо да печелим от това, което сме. Дали има кой да чуе настояването на ексминистър Велислав Минеков всяка година опърпаният ни бюджет за култура да расте с по 0,2%? Иначе си оставаме евтини на брашното, скъпи на триците. Докато се свършим.

 

 

Цените на петрола на световните пазари се повишиха

автор:Дума

visibility 757

Държавата няма да събере планираните приходи от ДДС

автор:Дума

visibility 401

/ брой: 236

Григор Сарийски: В Eврозоната разходите са повече от ползите

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 236

ЕС забранява вноса на продукти, водещи до обезлесяване

автор:Дума

visibility 206

Наводнения в Южна Италия след проливни дъждове

автор:Дума

visibility 371

Грижа ли ви е въобще?

автор:Таня Глухчева

visibility 442

/ брой: 236

Работа до гроб

автор:Валентин Георгиев

visibility 446

/ брой: 236

Образованието през 2022 г. - наваксване и липса на реформа

автор:Деси Велева

visibility 461

/ брой: 236

Защо се пазим от комунизма?*

автор:Димитър Денков

visibility 383

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ