09 Август 2020неделя17:33 ч.

Нежните търсения на Дончо Захариев

Магията между морето и небето в най-новите платна на художника

/ брой: 226

автор:Надежда Ушева

visibility 1682

Двадесет и четвъртата си поред изложба и втора в галерия "Лик" представя художникът Дончо Захариев. Основната тема, върху която се съсредоточава, е пак морето, но акцентът е в тишината, дълбочината, спокойствието и магията, които царят между морето и небето, отбелязват от галерията. Различните вечни състояния от взаимовръзката между водата, въздуха и светлината. Тук няма да срещнете наподобяване на природата (моментни състояния), а предимно самоусещане за природа. Обобщенията са важна част от живописта на Дончо Захариев - чистота и синтез, и преди всичко ефирни, дълбоки и сложни багри. Излъчването на нежна светлина от творбите е една от съществените характеристики и достойнства на тази живопис, смятат специалисти.
Творби на Захариев са притежание на НХГ, СГХГ и други галерии в страната и чужбина. Негови картини са и в частни колекции в Австрия, Белгия, САЩ, Франция, Полша, Корея, Швейцария и др. Изложбата може да се види до 19 октомври в столичната галерия "Лик" (ул."Лайош Кошут" 37).
Дончо Захариев е роден през 1944 г. в с. Габров дол, Пернишка област. Участва в национални  и регионални художествени прояви. Изявявал се е в над 20 национални и международни пленера. Член е на СБХ. Едва 23-годишен участва за първи път в национална художествена изложба с картината "Цирк", закупена тогава от НХГ. Това позволява на младия творец да посети Париж. Там той се запознава със световното и европейското съвременно изкуство, което дава нова насока на творческите му търсения. През периода 1989-1990 г. художникът разработва своя уникална техника и оригинален стил. Това внася допълнителен колорит в живописта му, характерна с богатството на цветове. С картината "Море", създадена по този начин, той участва в представителната изложба на българското изкуство в парламента на Европа в Страсбург, Франция.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 150

Турция ще произвежда електромобили

автор:Дума

visibility 472

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 692

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1236

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ