14 Юни 2021понеделник09:25 ч.

Невинните

Александър Цанков

/ брой: 62

автор:Христо Георгиев

visibility 700

Напоследък се множат обвинения, че след 9 септември комунистите са потопили в кръв  българската интелигенция с присъдите, издадени от Народния съд. Върховният съд на България на 12 април 1996 г. отмени присъдите, издадени от Народния съд, на депутатите от 25-ото Обикновено Народно събрание, министрите от 56-ото до 60-ото правителство, регентите, царските съветници и  военни лица. Мотив: липса на доказателства. В тази рубрика показваме лицето на "невинните жертви на Народния съд" с извадки от безпристрастните архиви.

  

Александър Цанков е осъден задочно на смърт от Народния съд през 1945 г. На 16 ноември 1944 г. му е отнето званието "академик", възстановено е посмъртно на 16 октомври 1991 г.

  

Говори жертвата на Народния съд 

25 Обикновено Народно събрание

7 извънредна сесия

Из стенографския дневник на 3-то заседание, събота, 19 август 1944 г.

Председател Христо Калфов:
Има думата народният представител г-н Александър Цанков

Александър Цанков: ... Затова, ако искате да знаете - пак да ви повторя историята - дойде и 9 юни; ни с Белград, ни с Москва - със София. Водихме борба, кървава борба - признавам. Мнозина смятат, че моите ръце са окървавени. Аз не смятам това. Аз браних отечеството си и се борех за правото му да съществува с всички средства, законни и незаконни...

... Взеха се мерки и тъкмо когато тези мерки взеха да дават резултат, вие ги отменихте. Били много жестоки! И аз чух и съжалявам, че г. военният министър не е тук, но вие ще му кажете - да се обвинява армията, че тя вършела изстъпления, че тя била варварска. Господа! Това не се казва от обикновени граждани, това се казва от някои министри, те се знаят и вие може би ги знаете. Армията не върши варварства. Армията престъпления не прави. Тя не е кървава. Тя кърви не пролива, тя пази държавата, тя пази от вътрешни и от външни врагове. Тя изпълнява заповеди. И онзи, който е дал заповедите, той носи отговорност за тях. Ето и аз дадох заповеди. Аз се справих с кървави жертви, с много кървави жертви, затова имам прозвището "кървавия Цанков", но онзи който само върти кръвожадно ханджара и който му се изпречи, веднага е готов да го посече! 30 000 души съм бил избил! А армията въдвори реда по заповед на правителството. Изстъпления нямаше. Ако има такива, аз носех отговорностите. С другарите си я носехме. Ние не дадохме, няма да дадем, не бива да се дава и няма да се даде да се хвърли петно или укор, какъвто и да е той, върху българския войник, комуто е заповядано на всяка цена да възстанови реда, та ако ще да обезглави и онези, които се бунтуват и които сами се поставят извън законите и събарят държавата си. Те са извън законите, те не могат да претендират за законност.

Безплатни прегледи за диабетно болни

автор:Дума

visibility 221

Левицата тръгна обединена към изборната победа

автор:Юлия Кулинска

visibility 277

/ брой: 111

Сезират прокуратурата за корупция при ремонта на язовири

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 111

"Метастазите" на Пеевски и Горанов пречат на министъра за ББР

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 111

Предлагат шофьорските курсове да се увеличат с 10 часа

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 111

Газът поскъпва с 3,5% през юли

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 111

60% от малките фирми ще плащат по-скъп ток

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 111

Израел има нов премиер

автор:Дума

visibility 246

Г-7 дава 40 трилиона долара на развиващия се свят

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 111

Путин иска пряк диалог със САЩ

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 111

Москва въведе КОВИД-отпуска

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 111

"А" добре! Чакаме "Б"

автор:Велиана Христова

visibility 266

/ брой: 111

Пак смешен плач

автор:Евгени Гаврилов

visibility 307

/ брой: 111

Срок на годност

автор:Ева Костова

visibility 268

/ брой: 111

"БСП за България" е за социална защита на хората

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ