18 Септември 2021събота23:23 ч.

На фокус

"Невъзможните разговори" на Крум Василев

Известният публицист и общественик ще отпразнува 90-ата си годишнина с нова книга - среднощни беседи с приятеля, загинал на 19...

/ брой: 82

автор:Тодор Коруев

visibility 3096

"Невъзможни разговори" е нарекъл книгата си публицистът и журналистът Крум Василев, антифашист, изтъкнат деец на БСП и общественик, автор на ДУМА, бил дълги години народен представител, носител на наградата "Николай Хайтов" за публицистика. Авторът, който на 14 април навършва 90 години, и издателство "Захарий Стоянов" канят интелигентни хора на премиерата на тази необикновена книга на 15 април т.г., сряда, от 18 ч. в Националния клуб на БСП - ул. "Позитано" 20. За книгата и нейния автор ще говорят чл.-кор. проф. Любен Димитров и Александър Абаджиев, известен публицист и журналист.
За необикновеността на "Невъзможните разговори" самият Крум Василев пише: "Ако си станал на 90 години и внезапно си осъзнал, че живееш на този свят четири, даже пет пъти по-дълго от своите другари, загинали преди да навършат 20, не можеш да избегнеш нощите, в които се срещаш очи в очи с тях, неостарелите. Те питат: Победихте ли? Построихте ли живота "по-хубав от песен"? Щастливи ли щяха да бъдат децата и внуците, които не можахме да родим? Невъзможни разговори! Но аз ги водих!" И ето сега Крум Василев е "записал" четири от тези разговори - среднощните разговори с неговия съученик и приятел Коста Тодоров, загинал на 19 години. И 90-годишният днес откровено му разказва за  всичко, станало след героичната смърт на Коста, който заедно с още един партизанин Весо, спасяват чета "Ивански" от Шуменско-Преславския партизански отряд, нападната в Злокученския балкан от полиция, жандармерия и войска.
А среднощните разговори - защото живият разкрива пред мъртвия истини, които невинаги са приятни, напротив! - те са и жестоки, и дори между двамата понякога избухват препирни. Как падналият за свобода и справедливост, "който отдавна е пръст", ще проумее днешните чудовищни фалшификации на истината за тях, партизаните! И никак не е било леко на Крум Василев да води  разговори, за които се изискват не само познания за процесите у нас и по света в двете епохи - на социализма и на т.нар. демокрация, но и умение те да се анализират и предадат в живо разговорно слово, с неизменно висок морал и отговорност. И въпреки грозните истини, които споделя, въпреки огорченията и опасенията, Крум Василев доказва, че "не си е сменил чипа", че винаги е живял и остава да живее с вярата в социалистическия идеал.                                                                                                                                     

Крум Василев

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 152

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 174

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1127

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 274

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 168

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1312

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 545

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 842

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 629

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ