11 Декември 2019сряда23:43 ч.

Позиция

Неугаснал вулкан

Само бунтът на бедните може да измие раните от снагата на страната ни

/ брой: 162

автор:Йонко Бонов

visibility 1088

В Китай - корумпирани и осъждани на публична смърт, в България - невинни, болни и измъчвани с белезници, а страната ни - все по-безлична. На корумпирания не му трябва лице, а болно общество - за да го съжалява и да го изкарва жертва. Всъщност жертвата е самото общество.
Най-лошото е, че в този мътен водовъртеж е завъртяна България. Какъв е резултатът? Над 2,5 милиона наши сънародници мигрираха някъде в чужбина, като броят им продължава да расте с всеки изминал ден. Същевременно приблизително още толкова пък са онези, които поради една или друга причина са останали в родината си, за да се мъчат с доходи под линията за бедност. Властващи и стоящи зад тях безочливи приватизатори на социалистическата икономика са се разпасали и поглъщат ненаситно всичко, каквото може да се ограби, превърнали държавата в салфетка, с която избърсват мазните си устни, за да я захвърлят с пренебрежение. Такава салфетка убива децата ни. Народът вече три десетилетия е удобно за консумация стадо за ненаситни консуматори.
В непрогледния мрак на т.нар. преходен период високите идеали и националните интереси бяха подменени тъкмо с лични консуматорски интереси. След някогашните митинги в зората на "демокрацията", огласявани с клишето "45 години стигат!", от процъфтяващата икономика на България остана само безлична и безплодна сянка. Свежата българска кръв изтича някъде в частните фирми на Запад. Неолибералната икономика лочи с вълчи апетит всяка капка червена живителна течност от наемник. У нас нито синдикати, нито политическа партия са способни да изправят оцеляващия народ за решителна битка. Да, свидетели сме постоянно на различни форми на недоволство - упорстват, притиснати от недоимък, протестират майки на деца с увреждания, другаде групичка пенсионери си правят сбирки, на които държат гневни речи пред самите себе си. Пощенската служителка Златка Младенова също подхвана гладна стачка и с примера си вдъхнови цяла дузина свои колеги. Само че тези прояви на съпротива срещу крайната социална несправедливост, властваща в нашата страна, са твърде фрагментарни. Неспокойни огнища, но с пламъчета, от които не може да лумне пожар от всеобщо народно недоволство. Тази ситуация е прекалено комфортна за грабителите, чието лъскаво, отрито със салфетката-държава лице са самите властници.
Ето един конкретен пример за отчайващата ситуация в България: Звънна телефонът на моя позната. Беше синът й. Женен за германка, който от доста години имал тежък личен проблем - бил наркоман. След броени секунди майката вече отчаяно му нареждаше: "Не се развеждай в никакъв случай! Не го допускай това! Не се връщай тук! Какво ще правиш в България? Животът тук е отчайващо лош! Тук ще умреш без време! Чуваш ли? Никога не се връщай!..."
Чакайте, как така "никога не се връщай"?! Какво ли отчаяние подтиква майка за такива крайни думи към детето си? Нима България ще продължава да затъва безвъзвратно?
Все пак има една сила, която е способна да потърси справедливо възмездие от онези, превърнали държавата в своя невзрачна, удобна за лесна употреба салфетка. Има един неугаснал вулкан, който е способен да помете сивия водовъртеж на безличното ни всекидневие - бунтът на бедните! Вярваме в силата, която е способна да измие раните от общественото страдание - гневът на бедните, повярвали в пречистващата сила на здравите социалистически идеали. 

 

Нови данъчни оценки на имотите от догодина

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 239

Очаквано Цацаров беше избран за шеф на КПКОНПИ

автор:Юлия Кулинска

visibility 60

/ брой: 239

Президентът: Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 239

Вълка точи милиони от София през "Чистота Искър"

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 239

БСП иска оттегляне на наредбата за бонус-малус

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 239

Властта одобри нови 1,4 млрд. лв. за "Хемус"

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 239

С 400 хил. лв. глобиха 24 фирми за картел в санирането

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 239

"Булгаргаз" предлага 2% поевтиняване на газа

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 239

Анкара заплашва да закрие Инджирлик

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 239

Търговията преминава към закона на джунглата

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 239

Спипаха 815 тона боклук от Италия за България

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 239

Грета пак критикува политиците

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 239

Предаване на БНТ 1 лъха на грандиозен фалшификат

автор:Христо Георгиев

visibility 102

/ брой: 239

Репортер от минало време? Няма такава професия!

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 239

Цивилизационното превъзходство на лявото

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 239

Датата

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 239

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ