29 Юли 2021четвъртък11:07 ч.

Неудобната тема

/ брой: 208

автор:Мая Йовановска

visibility 891

На какво ли не се наслушахме и нагледахме покрай местните избори, които още не са приключили окончателно. То не бе рязане на ленти, то не бе откриване на части от тръби и пътища, то не бяха завод до завода (по Борисов). Премиерът се ду като пуяк, но по стара гербаджийска традиция преди избори и дума не обелва по неудобните теми. Като тази каква тесла го очаква българският гражданин с такса смет догодина. 

Не щеш ли, преди балотажа (колко неудобно за властта) бившата шефка на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова бръкна точно в тази рана. Тя заяви, че един от големите източници на напрежение в общините е именно таксата за битови отпадъци. И припомни, че догодина се очаква почти двойно нарастване на задължителните отчисления за отпадъците, които се плащат за тяхното депониране - от 57 лв. на тон, до 95 лв. през 2020 г. С колко ще поскъпне таксата за гражданите можем само да гадаем, но е логично тя да скочи дори двойно. Което със сигурност ще "зарадва" гражданите.

Това най-вероятно ще засегне много общини, защото повечето все още депонират боклуците. Чавдарова успокоява хората, като казва, че общините се опитват да договорят по-плавно поскъпване, но какъв ще бъде крайният резултат ще разберем едва след изборите. Сега от тази тема ще се бяга.

Срещу начина, по който у нас се определя такса смет, имаше жалба в ЕК. В момента това става на основата на стойността на имота или балансовата стойност на активите, вместо на количеството генерирани отпадъци. Срокът за прилагането на т.нар. принцип замърсителят плаща, който е заложен законово, постоянно бива отлаган и последният засега е 2022 г. Но и това един ден трябва да се случи, а държавата и общините да не са готови. И ни очакват две красоти. Едната е административна каша с изчислението на таксата, а другата - пореден ценови удар за битовите потребители.

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 827

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 293

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 285

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 226

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ