05 Юли 2020неделя02:44 ч.

Неудобната тема

/ брой: 208

автор:Мая Йовановска

visibility 715

На какво ли не се наслушахме и нагледахме покрай местните избори, които още не са приключили окончателно. То не бе рязане на ленти, то не бе откриване на части от тръби и пътища, то не бяха завод до завода (по Борисов). Премиерът се ду като пуяк, но по стара гербаджийска традиция преди избори и дума не обелва по неудобните теми. Като тази каква тесла го очаква българският гражданин с такса смет догодина. 

Не щеш ли, преди балотажа (колко неудобно за властта) бившата шефка на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова бръкна точно в тази рана. Тя заяви, че един от големите източници на напрежение в общините е именно таксата за битови отпадъци. И припомни, че догодина се очаква почти двойно нарастване на задължителните отчисления за отпадъците, които се плащат за тяхното депониране - от 57 лв. на тон, до 95 лв. през 2020 г. С колко ще поскъпне таксата за гражданите можем само да гадаем, но е логично тя да скочи дори двойно. Което със сигурност ще "зарадва" гражданите.

Това най-вероятно ще засегне много общини, защото повечето все още депонират боклуците. Чавдарова успокоява хората, като казва, че общините се опитват да договорят по-плавно поскъпване, но какъв ще бъде крайният резултат ще разберем едва след изборите. Сега от тази тема ще се бяга.

Срещу начина, по който у нас се определя такса смет, имаше жалба в ЕК. В момента това става на основата на стойността на имота или балансовата стойност на активите, вместо на количеството генерирани отпадъци. Срокът за прилагането на т.нар. принцип замърсителят плаща, който е заложен законово, постоянно бива отлаган и последният засега е 2022 г. Но и това един ден трябва да се случи, а държавата и общините да не са готови. И ни очакват две красоти. Едната е административна каша с изчислението на таксата, а другата - пореден ценови удар за битовите потребители.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 441

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 617

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 699

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1274

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ