24 Септември 2020четвъртък10:39 ч.

Нецивилизовани прояви срещу българин в Гърция

/ брой: 264

автор:Радко Ханджиев

visibility 1379

Нa 24 октомври 2009 г. гръцките медии разпространиха новината за ареста на българина от Воден (Едеса), Егейска Македония, Никола Стоянов (с гръцко име Никола Стоидис). Предявени са му обвинения за притежаване на оръжие, търговия с антични предмети, опит за съблазняване на малолетни, дейност в ущърб на националните интереси на гръцката държава и др. Според източници от българската общност в Гърция тези "доказателства" са скалъпени от властите. Защото Никола Стоянов е председател на правозащитната организация "Български човешки права в Македония" (БЧПМ=VADM, или на английски BHRM).


През 2004 г. екип от български журналисти посещава Воден и се среща с него. Тогава уебстраницата на организацията съдържала близо 7000 страници и над 10 000 фотодокумента относно съдбата на българите в Егейска Македония. Според Стоянов страницата е била посетена от над 5 милиона читатели. След арестуването му през 2009 г. са иззети компактдискове и електронна апаратура, както и списъкът на БЧПМ. Това дава възможност на полицията за саморазправа с около 500 българи - членове на организацията.


Никола Стоянов има съдбата на хиляди българи, останали в Гърция след Балканските войни от 1912 -1913 г. Населението на Егейска Македония се подлага на системна асимилация. Известна е клетвата, която българите трябвало принудително да дават до края на 50-те години на миналия век: "Заклевам се, че повече никога няма да се наричам българин, никога няма да говоря езика на нашите врагове. Обещавам отсега нататък да говоря само гръцки".


Баща му - Михаил Стоянов, е роден във Воден по време на Османската империя, а майка му Пенка  във Варна, където и днес живеят родствени потомци. През 1992 г. синът дръзва да си възстанови българското фамилно име - Стоянов, и животът му се превръща в ад. Стенограмата от разговора с български журналисти, поместена във в. "Труд" през 2004 г., разкрива битките му за възстановяване на фамилното име.


Най-същественото обвинение срещу него е, че се е опитал да прелъсти 14-годишната дъщеря и 7-годишния син на един ром. Липсват обаче свидетели, освен показанията на двете непълнолетни деца. От всички събрани факти и обстоятелства прозира скалъпено обвинение. Стоянов не разполага със средства, за да плати на адвокат, искащ  възнаграждение над 5000 евро. Принуден е да се защитава сам. Ако бъде осъден, грозят го 10 години затвор.


Българските политици от президента до министъра на външните работи системно правят декларации, че не са индеферентни към съдбата на българите в чужбина и са готови да ги защитават, където и да се намират. Случаят Никола Стоянов дава превъзходна възможност за доказване на дело на тези декларации.


Делото на злощастния българин е насрочено за 14 ноември 2012 г. в 9.00 ч. в Съдебната палата на град Солун и ще се гледа от тричленния наказателен състав (Тримелес ефетио какургиматон). Ето защо необходимо е президентът на републиката ведно с министъра на външните работи да дадат указания в спешен порядък на нашия консул в Солун за организиране на защитата.Свършиха противогрипните ваксини по аптеките

автор:Дума

visibility 4

ДПС иска оставките на Борисов и Радев, но не и на Гешев

автор:Дума

visibility 67

Цяла нощ издирват 2-годишно дете, изчезнало в Якоруда

автор:Дума

visibility 72

Ръст на положителните проби за COVID-19

автор:Дума

visibility 100

Колекторите нямат право да тормозят длъжници на работа

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 181

Само столичното парно има проблем с фактурите

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 181

Борисов ни обяви за стратегически газов център

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 181

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 181

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 181

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 181

ЕС предлага задължителни правила за миграцията

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 181

Сърбия и САЩ договарят проекти

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 181

Гоце Делчев: Македония ще се обедини с България

автор:Христо Георгиев

visibility 316

/ брой: 181

За някои дреболии, които не са дребни

visibility 231

/ брой: 181

БСП и "войните срещу цивилизацията"

автор:Мирослав Попов

visibility 240

/ брой: 181

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ