20 Юни 2019четвъртък02:33 ч.

Суета

Нескучни календари, или как да сме в крак с времето

Мисията на тези регистратори на дати е да предпазват човечеството от загубата на безценни дни от живота

/ брой: 2

автор:Альона Нейкова

visibility 1275

В началото на годината една от първите видими промени в живота ни е белязана със смяната на календара в офиса или у дома. Визията на този своеобразен брояч на времето напоследък обикновено е доста консервативна. Познатите варианти може да бъдат както много обикновени - от рода на палисада от задраскани чертички върху стената на стар затвор, така и доста сложни, подобно на календара на маите. Хубавото е, че са измислени и доста необичайни модели, които превръщат регистратора на дните и месеците в истинско изкуство.Шанс за здраве

Почти всеки е чувал, че този, който изяжда по една ябълка на ден, успява да държи лекаря доста далеч. Свежият хрупкав плод наистина има славата на незаменима подкрепа за имунитета. Така че, ако се сдобиете със специален годишен календар, който предвижда наличието на ябълки за всяка от датите на актуалната седмица, ще увеличите шансовете си (най-малкото) за по-добро здравословно състояние.
Мастилена игра

Испанският дизайнер Оскар Диаз измисля впечатляващия Ink Calendar. За пресъздаването на текущата дата се използват капилярните свойства на хартията и мастило в определен нюанс. В началото на всеки месец течността от бурканчето постепенно прониква в листа, върху който само релефно са отбелязани числата на дните. Оцветяването дори е съобразено със сезона: за зимата са предвидени оттенъци на синьото, за пролетта - на зеленото, за лятото - на червеното... Според някои експерти този календар буквално напомня за скоротечността на живота, който спешно трябва да се насочи в правилното русло.
Измервачът на дните

Мнозина са наясно как най-лесно може да се пресметне кой месец съдържа 30 или 31 дни - използвайки кокалчетата на пръстите в стиснатия юмрук. Устройството, наречено Monthly Measure, изпълнява подобна функция, само че по отношение на факта на какъв ден от седмицата се пада търсеното число. Първоначално звездата със 7 лъча се позиционира така, че единият от триъгълниците й да съответства на актуалната дата, а линията - на числото, а по-нататък е доста лесно. Освен това, любопитното е, че всяка резка е равна на 1 см. Така че с този универсален календар може да се определя не само времето, но и някои дължини и широчини.

Унищожител на датата

Идеята за отминаващите дни е пресъздадена доста нагледно и във впечатляващия календар на германската дизайнерка Сузана Хертрич. Освен че отброява дните, каквото впрочем е предназначението на всички негови събратя, този модел буквално ги унищожава. Благодарение на вградения в устройството шредер, в рамките на деня листът с текущата дата се превръща в тънко фиде - така, както миговете от живота остават в съзнанието ни във вид на парчета от спомени.


Брояч на емоции

Ако усещате, че всичко безвъзвратно изчезва, без да остави трайна следа в душата, това е сигурен знак за необходимост от спешна промяна. Истински полезен в този случай е Life Calendar. Не бързайте обаче разочаровано да го дефинирате като множество жълти кръгчета. Целта е върху тях да отбелязвате как е минал денят ви, рисувайки оригинални емотикони - позитивни или тъжни, в зависимост от преобладаващото настроение. А в края на седмицата, месеца и дори годината лесно може да се пресметне какви моменти са надделявали в професионален и личен план.
Чаени мигове

Онези, които копнеят поне всеки месец да изживяват нещо различно, може да пробват да го направят с Tea Calendar. Комплектът от 12 специални кутийки дава възможност на почитателите на горещата напитка да посрещат утрото с нови разнообразни усещания в продължение на цяла година.


Без боклук

Украинският дизайнер Юрко Гуцуляк е създателят на календар във вид на торби за смет - или обратното, торби за смет във вид на календар? Според автора така офисните работници се стимулират да изхвърлят боклука. Още повече че тези пакети са белязани и с "дата на производството", което би трябвало да не позволява отлагането на почистването.Магнитен пъзел

Годините и месеците на живота ни са като мозайка: съставени са от работа, почивка, приятелски срещи, пътешествия, празници, крайни срокове... Всичко това е пресъздадено в магнитния календар на руското дизайнерско студио "Дорогая". Необичайното е не толкова в решението, че закачените върху хладилника магнити-дати може да се сменят с магнити-събития. А и във факта, че като резерва е добавен 32-рият пъзел: ако изведнъж някой реши да реформира познатия на всички брояч на дните.
Лъжовна гаранция

Прочутата европейска фирма Schott Solar, предлагаща слънчеви панели, е известна и с впечатляващото поръчителство за продукцията си. За да пресъздаде голямата си корпоративна отговорност, компанията подарява на клиентите си и календар с гаранция от цели две десетилетия. Визията на този модел е колкото странна, толкова и гениално проста: много дебела купчина хартия се подава от ръба на стената по подобие на рафт. Имайки предвид дебелината на всеки лист, наистина не е чудно, че последният ще бъде премахнат след 20 години. Но означава ли това, че може да се вярва на подобен трик? На този въпрос е отговорил още преди два века руският писател А.С. Грибоедов в римуваната пиеса "От ума си тегли", където един от героите възкликва: "Календарите лъжат!" Ако наистина приемем наличието на измамен елемент при броячите на времето, необходимо е да се уточни, че той е в името на общото добруване на човечеството, което държи да прави разлика между петък и неделя.

Така че нека завършим любопитния обзор на необичайните календари с надеждата, че и занапред те ще ни предпазват от загубата на безценни години от живота.

Земетресение от 6.5 по Рихтер в провинция Папуа

автор:Дума

visibility 115

Пеевски прегъна ГЕРБ за субсидиите

автор:Юлия Кулинска

visibility 166

/ брой: 116

10 организации пишат до ЕК срещу поправките НПК

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 116

Едрият бизнес свали шефа на НЕК

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 116

Дончев праща шпиони в администрацията

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 116

Турция иска да намали зависимостта си от долара

visibility 103

/ брой: 116

Техеран се държи твърдо в битките си с Тръмп

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 116

Тръмп иска втори мандат

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 116

Испанка оглави групата на социалистите в Европарламента

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 116

Герой на света - наци № 1 на САЩ

автор:Христо Георгиев

visibility 154

/ брой: 116

Сагата с язовирите продължава

автор:Ростислава Иванова

visibility 93

/ брой: 116

Поредната "случка" с журналист

visibility 97

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ