04 Юли 2022понеделник03:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

Проф. Нина Дюлгерова:

Нервността на US посланика е израз на безсилие

Джеимс Уорлик трябва "да уреди" и проблема с разполагането на елементи на противоракетната отбрана в България

/ брой: 192

автор:Веселка Венкова

visibility 2719

Независимият енергиен експерт Нина Дюлгерова е професор по международни отношения, доктор на икономическите науки и доктор по история, член на УС на Съюза на учените в България, член на Дипломатическия институт на МВнР, преподавател във Варненския свободен университет. През седмицата тя направи прогнози и даде знаци, които са в основата на продължаващите реакции и на стратегията, която България трябва да осъществява занапред в енергийната си политика. Проф. Дюлгерова е известна с верността и осъществяването на прогнозите й, които често звучат шокиращо.

- Защо според вас, проф. Дюлгерова, американският посланик у нас се държи все по- изнервено като генерал-губернатор, нещо, което и Шарапов навремето не правеше?
- Не искам да коментирам кое как е - и Шарапов, и Греков го правеха, но това беше в съветско време. Израз на безсилие! Г-н Уорлик всъщност не получава това, за което е дошъл. Не може да отстои и не може да защити онова, за което е изпратен тук. Той не можа да спре "Южен поток", не можа да прекрати АЕЦ "Белене", не можа да наложи американски инвестиции в АЕЦ "Козлодуй". А по петролопровода "Бургас-Александруполис", независимо от това какви предложения правят за модернизация, за втори Суецки канал, за елиминиране на нефтопровода, засега нищо не се случва от това, за което е дошъл. Като посланик той има задачата да прокарва конкретни икономически интереси. Самият факт, че непрекъснато излиза в медиите, показва, че това, което иска да прокарва в политически и дипломатически план кулоарно, не може да го осъществи. В момента САЩ губят позиции в най-важната сферата за Черноморския регион сега - енергийната. Г-н посланикът среща доста сериозни препятствия на правителствено ниво по отношение на това, което САЩ в момента искат - реално участие в енергийните проекти на България с финансови изгоди в перспектива.
- Нервността му обаче ескалира, когато се появиха публикациите в ДУМА за американските мераци Добруджа - житницата на България, да се превърне в поле за добив на шистова газ.
- Това е най-страшното намерение. Аз смятам, че няма да се разреши в България да се правят проучвания за добив на шистова газ, защото това е свързано с такива сериозни екологични последствия, че не ми се говори. Това, което в момента се коментира, че "Бургас-Александруполис" е проект, застрашаващ екологията на България, бледнее. Шистовите технологии ще разрушат почвата, защото това е добив чрез разбиване на скали с вода, в която има химикали. Всяко подобно вливане в подпочвените води означава, че и водите, и почвата, и изливането в Черно море на тези подпочвени води или на каквито и да са водни пространства реално застрашават и добива, и живота, тъй като предопределя едно голо поле за потомците ни.
Трябва да отбележа, че подобни проучвания се правят в Полша, във Финландия и в много други държави на Европа и по света. Но в Европа не може да се използва тази технология, защото Старият континент има съвсем различен геологически строеж, гъсто населен е и няма щатския ландшафт - огромната Невада, пустини и скали, където това няма да засегне реколтата и живота. В България и във всяка друга държава в Европа това е престъпление, защото производството на шистова газ може да е евтино, но е с дългосрочни негативни екологични последствия за населението и за територията, върху която се разработва.
- Като енергиен експерт с точни геополитически прогнози кажете кога си отива един дипломат, провалил се в икономически план?
- Още не се е провалил докрай.
- Накъде ще са насочени следващите атаки на посланик Джеймс Уорлик според вас?
- Ще продължи към "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене", защото "Южен поток" категорично не може да бъде провален. Посоките ще бъдат натам, където в момента се изчаква - международната екологична оценка за нефтопровода "Бургас-Александруполис" и включването на европейски инвеститори в строежа на АЕЦ "Белене". Шистовите технологии няма да станат, защото това е нещо, което министър Трайчо Трайков категорично отхвърли. Щом е свързано с изменение на българското законодателство, забравете да има промяна. В момента дипломатът събира много "черни" точки, но му се дава според мен още един шанс да реши въпроса по някакъв начин.
Рано му е да си отиде, има други проблеми за решаване. Той трябва да уреди проблема с разполагане на елементи на противоракетната отбрана в България. Когато се върна от САЩ, военният министър направи доста противоречиви изказвания. В Щатите каза, че няма да разполагаме, дойде си и каза: "Ама не сте ме разбрали, ще разполагаме елементи на ПРО, но те ще бъдат от особен характер и ще са обвързани с българската специфика на условия!" Защото все пак имаме минимално количество армия и различни възможности за технологично разполагане на подобни елементи. Това е другото, с което единствено в момента САЩ може да играе - ПРО, и то е под въпрос. 
- Да не би договорката между българския премиер Борисов и сръбския президент Борис Тадич газопроводът "Южен поток" да минава край Димитровград, а не както е предвидено в руския проект - край Зайчар, да има връзка с факта, че посланик на САЩ в Белград е съпругата на г-н Уорлик?
- Може и по този начин да се разглежда това договаряне, но не съм убедена, че тя има позиции в Сърбия, както и съпругът й няма позиции в България. Аз съм склонна да мисля нещо много по-важно. В Сърбия, независимо какви посланици като личности са акредитирани в Белград, държавата винаги е с ориентир към Русия. И Сърбия, и България в момента по газопровода "Южен поток" играят руската линия, като Сърбия за мене лично направи опит да реши свой личен въпрос чрез българите. Това няма да стане. Промяна в трасето с изгода за Сърбия няма да има. Но има един друг момент - включването на сръбски инвеститор в България не е случайно, защото ние за Сърбия сме един от трамплините в активизирането на процеса за членството на Сърбия в Европейския съюз. А не трябва да се забравя, че Сърбия има да решава един много важен въпрос, свързан с Косово, и на заседанието на Генералната асамблея на ООН през септември в Ню Йорк ще има ожесточени дипломатически и политически битки и удари под кръста, но там е предсказуемо кои ще подкрепят Сърбия - всички, които не са подкрепили Косово. В случая Сърбия играе двойна роля - тя освен че е "посланик" на Русия в България, чрез България решава и свои въпроси и нашата държава в случая е една нейна трансмисия към Брюксел.
- Да се върнем на нефтопровода, където се очакват и нови "дипломатически" атаки, защо чакаме "поредна", както я нарекохте екооценка?
- Досега за проекта са изразходвани 15 млн. евро за екологични оценки. Има поредица от неангажирани финансово експерти (имам предвид необвързани със строителството на "Бургас-Александруполис") и всеки от тях е дал екологична оценка. И най-важното - разработена е такава технология, която категорично да не поставя под съмнение както екологията, така и туризма в Южна България по трасето, през което ще мине този нефтопровод. Не трябва да се игнорира и сериозната геополитическа "игра", която е обвързана и с въпроса за екологичната опасност. Премиерът непрекъснато натяква за екологията и "Натура 2000". Използват се много термини и факти, като в зависимост от политическата ориентация, финансовата изгода, корпоративните интереси или геополитическите стратегии в един момент нещо е изгодно, в следващия момент не е. От което някои "заинтересуван" ще се опитва да се възползва... 

 

Постковид синдром, причинен от скрит вирус?

автор:Дума

visibility 824

Общинските жилища

автор:Борис Цветков

visibility 17

/ брой: 126

Нотата е нищожна

автор:Велизар Енчев

visibility 882

/ брой: 126

Надя Попова: Истинската поезия оставя белег

автор:Дума

visibility 713

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ