02 Декември 2022петък00:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°. Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°.

Непушачите умират здрави

/ брой: 236

автор:Галина Младенова

visibility 1400

Еврокомисарите пак са пощурели. Цяла Европа се тресе от стачки и протести, предприетите от националните правителства антикризисни правителствени планове нагнетиха напрежението до взривоопасно, а евробюрократите в Брюксел се заеха с "най-належащия" въпрос - цигарите. През следващата година Европейската комисия се готви да наложи пълна забрана на тютюнопушенето в целия ЕС. Според комисаря по здравеопазването Джон Дали вече трябва да се сложи край на неспазването на съществуващите и днес известни забрани за любителите на цигари. Край на изключенията, защото въпросът "не е само за здравето на посетителите на заведенията, но и на работниците и служителите", обяви той. Е, всеизвестно е, че рано или късно умираме всички, само дето непушачите умирали Здрави. Въпреки че и това е спорно.
Други идеи на ЕК са цигарите да са по-малко видими за потребителите, а опаковките да са възможно по-непривлекателни.
На това му се казва: всичко Мара втасала...
Вярно е, че вредният навик убива близо 650 000 европейци всяка година. Или поне така се твърди. Защото пак статистиката ни убеждава, че засега ограничаването на тютюнопушенето не е дало никакви положителни резултати върху здравето на хората. В Шотландия, напимер, където бе въведена една от най-строгите забрани за дименето на обществени места е отчетено 10-процентно намаляване на оборота на заведенията през първите тримесечия след въвеждането на мярката, а в същото време броят на заболелите от остър коронарен синдром се е увеличил. Подобни са данните и от другите държави. Всички отчитат драстичен спад на приходите в туризма - хотелиери и ресторантьори се оплакват, че оборотите им спадат почти наполовина. В същото време експертите твърдят, че забраните на тютюнопушенето водят до незначителен спад на броя на любителите на цигарите, но пък води до увеличение на рисковото пиене и на употребата на наркотици. Всеки час един гражданин на Европейския съюз умира от свръхдоза наркотик.
Евробюрократите обаче се опитват да ни убедят, че са загрижени за здравето ни. Ами, тогава по-добре да помислят как да пооправят  здравеопазването в съюза и да не предлагат европейците да започнат да се пенсионират на 70. Нещо май прекалено множко станаха "великите" идеи на комисарите...

---
Известен израз

Tesla изтегля от китайския пазар над 435 000 електромобила

автор:Дума

visibility 1215

„Булгаргаз” поиска по-висока цена на газа за декември

автор:Дума

visibility 319

БНБ определи основен лихвен процент за декември от 1,3%

автор:Дума

visibility 357

И при пълна либерализация КЕВР ще определя цената за бедните

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 234

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 230

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 246

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 285

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 406

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ