29 Март 2020неделя04:11 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Неправилното осветление - до какво може да доведе?

/ брой: 204

автор:Гергана Алексова

visibility 1801

Много хора през нощта не спят, а гледат телевизия или работят/играят на компютъра си. За да не пречат на близките си, те най-често изключват осветлението в стаята.
Лъчите от телевизора силно въздействат на очите и затова продължителното гледане не се препоръчва нито за деца, нито за възрастни.

Мониторът

създава по-малко проблеми, но все пак повишеното зрително натоварване остава. Ако в стаята няма нормално осветление, очите се напрягат още повече. В недостатъчно осветеното помещение зеницата се разширява, за да вижда по-добре в тъмнината. Ретината се състои от различни клетки. Едните са разположени в центъра й и отговарят за дневното зрение и цветовото възприятие, а другите се намират на периферията и отговарят за зрението в сумрак и за черно-бялото изображение.
Затова и вечер, когато зрението трябва да работи в сумрак, зеницата се разширява. Но колкото по-широка е тя, толкова по-високо е вътреочното налягане, а това способства за появата на глаукома.

Включената нощна лампа

не е решение. При нейното използване човек седи в светло петно и при преместване на погледа от телевизора или монитора той отново трябва да гледа в тъмнината.
В такава ситуация очите се уморяват още по-бързо, защото зеницата ту се разширява, за да могат очите да виждат в тъмнината, ту се свива. Това води до увеличаване на късогледството и развитието на спазъм от акомодация - тежка зрителна преумора, когато се наблюдават спазми в мускулите в очите.
Независимо какво правим, осветлението в дома трябва да бъде добро - 60 вата, а в по-големите помещения - 100 вата. Още по-добре е, ако светлината идва от няколко осветителни тела.
Според изчисления крушката на нощната лампа трябва да бъде 60 вата, а не 40 или 75. Това е особено важно за децата.

Луминисцентната светлина

вреди на ретината и може да провокира нейната дистрофия, а също освен спазъм на съдовете на главния мозък да предизвиква раздразнение, немотивирано лошо настроение и да наруши съня.
Неправилното осветление, особено при големи зрителни натоварвания, води до главоболие и вегетативна дистония.
Ако хората живеят постоянно в лошо осветени помещения, могат да развият хронични блефарити.
Затова не мислете за пестене на електроенергия, когато става дума за зрението ви. То работи оптимално и без излишно натоварване в сравнително широки граници. Спазвайте елементарни норми, които ще намалят рисковете и ще ви спестят много повече от няколко киловата.
 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ