02 Август 2021понеделник07:17 ч.

Мнение

Непоправима грешка

Последиците от избора на шеф на ДАНС са неприятни, бъдещето ще покаже доколко са поправими

/ брой: 138

автор:Велко Вълканов

visibility 1371

Няма защо да крия, че решението да бъде избран Делян Пеевски за председател на ДАНС ме хвърли в истински смут, доколкото бе, поне за мен, напълно необяснимо. Представата ми за ДАНС отказваше да се свърже с представата ми за г-н Пеевски. ДАНС е най-съкровената част от нашето държавно организирано общество. Тя има задачата да пази духа и тялото на нашата държава. Тъкмо в нея държавата ни пази тайните за самата себе си, което й позволява да оцелее в този противоречив и изпълнен с взаимна враждебност свят. ДАНС следователно трябва да се оглавява от човек, чийто лични качества да се намират на равнището, на което се намират и нейните задачи. За неин ръководител е необходим човек, преживял много от рисковете на живота, с огромен професионален опит и радващ се на безусловното доверие на обществото. Извинете, както често обича да казва Сергей Станишев, но г-н Пеевски няма нищо общо с тези качества. Той е само на 32 години и следователно без сериозен житейски опит. Той е работил като юрист едва осем години и следователно няма необходимия професионален стаж. И накрая най-същественото - г-н Пеевски не се радва на никакво обществено доверие, което означава, че не може да очаква и никаква обществена подкрепа при изпълнение на своите свръхотговорни задачи. Няма да търся причините за това недоверие, само ще го отбележа като неподлежащ на оспорване факт.
Решението на г-н Орешарски да предложи г-н Пеевски за председател на ДАНС няма наистина  разумно обяснение. Трябва да се мисли, че или г-н Орешарски е изпаднал в някакво временно разстройство на съзнанието, или че това решение му е било натрапено отвън. Във всички случаи то издава пълното отсъствие на задължителната за всеки сериозен политик прозорливост. Г-н Орешарски бе длъжен да предугади какви могат да бъдат последиците, ако бъде прието неговото предложение за председател на ДАНС да бъде избран г-н Пеевски. Последиците се оказаха повече от неприятни.
Само за миг социалнополитическата обстановка в страната рязко се промени. За броени часове пред сградата на Министерския съвет се събраха хиляди граждани, които яростно протестираха срещу обявеното назначение в ДАНС. Видяхме, че имунната система на обществото спонтанно отхвърля от себе си личността на г-н Пеевски. Наложиха се  бързи мерки, за да се поправи грубата политическа грешка. Самият г-н Пеевски заяви своята готовност да се оттегли от предоставения му пост, а г-н Орешарски заяви, че ще внесе в Народното събрание предложение за промяна на фаталното парламентарно решение.
Но има за съжаление грешки, които са непоправими, доколкото вредните им последици вече са настъпили. Ако довчера в изолация се намираше ГЕРБ, днес в изолация се оказват правителството и стоящите зад него политически партии - БСП и ДПС. Ако ден по-рано се питахме колко години затвор очакват Бойко Борисов и Цветан Цветанов, днес се питаме дали правителството на г-н Орешарски ще успее да оцелее. Не мога да си представя по-добър политически подарък за ГЕРБ от този, който му направиха с избора на Пеевски за председател на ДАНС.
Освен сериозни рискове за правителството, респективно за държавата, възникнаха сериозни рискове и за политическите партии, които стоят зад него. В БСП недоволството от избора на Пеевски за председател на ДАНС е толкова спонтанно, колкото спонтанно е то и в обществото. Недоволство има и сред ония, които, без да са членове на БСП, на последните парламентарни избори гласуваха все пак за нейните кандидати. Повече, казаха ми някои от тях, няма да гласувам за тази партия. Като зряла партия БСП нямаше право да направи грешката, която допусна Орешарски. Тя съвършено ненужно се натовари с проблеми, които поне в близкото бъдеще сериозно ще й тежат.
Груба грешка допусна и ръководството на ДПС. Отстоявайки толкова енергично кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС, то не си даде сметка, че по този начин внася определено етническо напрежение в страната. Пеевски е народен представите от ДПС, което неизбежно води до извода, че ДАНС, тази светая светих на българската държава, ще се окаже под властта на ДПС. С или без основание ДПС се приема от огромното мнозинство на българските граждани като протурска етническа партия. Следователно с или без основание много българи ще изживяват страха, че ДАНС в крайна сметка ще се окаже под контрола на турската държава. Ръководството на ДПС, доколкото е патриотична българска партия, трябваше решително да откаже тъкмо неин депутат да оглави Държавната агенция за национална сигурност, за да изключи подобен страх в българското общество. Не бива да се пренебрегва обстоятелството, че патриотичният характер на тази партия все още се поставя под съмнение. В тази насока принос има, струва ми се, и самият председател на ДПС г-н Лютви Местан. Прави впечатление, че този сладкодумен иначе оратор винаги и всякога говори за "българските граждани" и никога за "българския народ" - може би защото в такъв случай трябва да обясни дали към българския народ принадлежат и българските граждани с небългарско етническо самосъзнание.
И така, направена бе грешка, която е не само неизвинима, но и в много голяма степен непоправима. До каква степен непоправима, ще ни покаже близкото бъдеще.

Червен код за опасни жеги в понеделник

автор:Дума

visibility 228

Всички искат от ИТН гаранции и имената на министрите

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 146

БСП е на прага да осъществи политиките си

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 146

70% от "Хемус" е платена, но само 13% е изградена

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 146

Има риск ББР да не си върне едрите кредити

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 146

Голяма част от София остава без топла вода

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 146

83 на сто е ръстът на летните туристи

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 146

Ваксините на Pfiser и Moderna поскъпват за ЕС

автор:Дума

visibility 107

Гореща вълна и пожари в Южна Европа

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 146

В САЩ подгонват наематели, останали без средства

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 146

Пълен парадокс

автор:Мая Йовановска

visibility 135

/ брой: 146

130 години социалистическо движение в България

visibility 206

/ брой: 146

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 192

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 428

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ