17 Април 2024сряда03:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Неподредени и позабравени мисли за естрадната сатира

По повод 50 години Естрадно-сатиричен състав към Централния дом на учителя в София

/ брой: 262

visibility 41

На моя учител Петко Райков

Естрадната сатира е графиката в изобразителното изкуство. Естрадно-сатиричният спектакъл трябва да бъде пестелив и ярък. Зрителите непрекъснато трябва да реагират на смешното. Без виц няма смях. Теза, антитеза. Едно очакваш, пауза, друго става. Тази малка пауза е голямото нещо в творчеството на режисьора/автора/. По алогичен път се споделя логична мисъл. Драматургията служи на режисьора/автор/ като повод за изграждане на сценичните образи. Драматургът и постановчикът в доброто представление са едно цяло. За разлика от комедията в естрадната сатира образите са капсулирани и не се развиват. Как и кога да преминеш от малкия в големия кръг и обратното, е въпрос на майсторлък.
Когато отделните номера са оправдани чрез едно оригинално начало, букетът е по-разнообразен и по-интересен. Това начало е "първа целувка" със зрителите и трябва да бъде впечатляващо. Финалът също трябва да бъде впечатляващо оригинален. Връзките между отделните номера в този тип спектакли са емоционални. Въженцето, на което са накачурени номерата, е почти невидимо.
Другият подход при изграждането на естрадно-сатиричния спектъкъл е логично-последователният сюжет. Този подход дава по-ограничени възможности при изграждането на спектакъла. Въпрос на предпочитания и възможности на режисьора/автора/.
Авторът/режисьорът/ в разговор със себе си избистря човешкото послание към публиката. Как ще го направи - това е голямата магия. Проблемът, който се атакува, трябва да бъде значим и актуален за обществото.
Деформациите трябва да бъдат оправадани на сцената. Нека идеите да се блъскат, а мислите да ферментират и всичко това да се предлага на прекрасен фон. Естетическа наслада.
Истината във факта и фактът в истината. Под какъв ъгъл ще надникнем в действителността и кое най-пестеливо и типично ще пренесем на сцената, така че показаното да бъде по-истинско от самия живот.
Не трябва да се прекалява с липсата на стена между изпълнителите и публиката. Мярката е задължителна.
Претенциите на спектакъла не бива да надхвърлят възможностите на драматургията, актьорския потенциал, помощните средства и т.н.
Светът си променя опаковката от време на време. Критикуват се явленията, които съпътстват постоянно естествения ни живот. Не се шегувайте с химна, националното знаме, велики българи и други подобни.
Огледайте се, вижте се от близко и далечно разстояние. Опознайте себе си чрез другите. Осмисляйте, преживявайте, подгответе тестото за погачата. Не прекалявайте и с огъня, за да не изгори хлябът.
Пред представление, за да обогатите творческото въображение на актьорите и да свалите градуса на напрежение, направете в гримьорната "радиотеатър". Опитайте и ще се убедите в ефекта от "радиотеатър"!
Авторът/режисьорът/ не може да изгражда естрадно-сатирична продукция, без да притежава ярка гражданска позиция.

          
           Мирослав Александров        последният художествен ръководител                                                                                                                  
 на ЕСС към Централния дом на учителя - София

 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ