18 Януари 2020събота05:16 ч.

Неоткритата ваксина

/ брой: 214

автор:Аида Паникян

visibility 626

Ваксина срещу невежеството и безотговорността все още не е открита. 

За сетен път се убедихме в това преди няколко дни, когато административният съд в Сливен, вместо компетентните медицински власти, реши, че неваксинирани срещу заразни болести деца могат да посещават детски и учебни заведения! И с това, разбира се, застраши здравето не само на децата! 

Трудно е да се каже дали става въпрос за невежество или просто за непознаване на реалността. Парадоксално е, че над повече от половин век България е една от малкото европейски държави, която има адекватен имунизационен календар. И години наред е служила за пример на много страни. Не може също да се отрече, че световният прогрес по отношение на ваксините е на около 200 години. И ако след толкова време някому се привиждат вампири, караконджули и зли духове зад ваксините, е най-малкото нелепо. Да, в наши дни, когато никой не е нечий роб, всеки човек в цивилизована държава знае и трябва да умее да се възползва от правата си. И най-вече от правото си на избор. Само че правото на избор на някои неща рефлектира не само върху избиращия, но и върху 5-10-15 или 100-200 души, с които се среща и разминава. Такива са заразните болести. Така че успоредно с правото на избор човек, който живее в обществото, разумно е и да носи отговорност за това общество. Не е дискриминация недопускането на неваксинирано дете в детско заведение, ако то би било заплаха за здравето на останалите питомци. Безспорно мнозина ще се израдват на това съдебно решение. И дано радостта им трае по-дълго от следващата епидемия от морбили, например. И тогава няма да имаме правото да казваме, че държавата не си е свършила работата, защото този път съдът отсъди напълно погрешно. Този път не става въпрос нито за престъпление в прекия смисъл на думата, нито за наказание по традиционните правила на Темида. Този път става въпрос за морал и отговорност за здравето на собствените ни и на останалите деца. 

 

„Воля“ шикалкавят за вота

автор:Дума

visibility 244

Меркел: Европа да стане по-самостоятелна

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 11

Мишустин e новият премиер на Русия

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 11

Кратки новини

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 11

Язовиро - поредният спасител

автор:Валентин Георгиев

visibility 278

/ брой: 11

Големите чудеса в малкия Булгаристан

visibility 341

/ брой: 11

Десетте гряха на Нено Димов

автор:Ростислава Иванова

visibility 294

/ брой: 11

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ