15 Ноември 2019петък22:25 ч.

Неоткритата ваксина

/ брой: 214

автор:Аида Паникян

visibility 371

Ваксина срещу невежеството и безотговорността все още не е открита. 

За сетен път се убедихме в това преди няколко дни, когато административният съд в Сливен, вместо компетентните медицински власти, реши, че неваксинирани срещу заразни болести деца могат да посещават детски и учебни заведения! И с това, разбира се, застраши здравето не само на децата! 

Трудно е да се каже дали става въпрос за невежество или просто за непознаване на реалността. Парадоксално е, че над повече от половин век България е една от малкото европейски държави, която има адекватен имунизационен календар. И години наред е служила за пример на много страни. Не може също да се отрече, че световният прогрес по отношение на ваксините е на около 200 години. И ако след толкова време някому се привиждат вампири, караконджули и зли духове зад ваксините, е най-малкото нелепо. Да, в наши дни, когато никой не е нечий роб, всеки човек в цивилизована държава знае и трябва да умее да се възползва от правата си. И най-вече от правото си на избор. Само че правото на избор на някои неща рефлектира не само върху избиращия, но и върху 5-10-15 или 100-200 души, с които се среща и разминава. Такива са заразните болести. Така че успоредно с правото на избор човек, който живее в обществото, разумно е и да носи отговорност за това общество. Не е дискриминация недопускането на неваксинирано дете в детско заведение, ако то би било заплаха за здравето на останалите питомци. Безспорно мнозина ще се израдват на това съдебно решение. И дано радостта им трае по-дълго от следващата епидемия от морбили, например. И тогава няма да имаме правото да казваме, че държавата не си е свършила работата, защото този път съдът отсъди напълно погрешно. Този път не става въпрос нито за престъпление в прекия смисъл на думата, нито за наказание по традиционните правила на Темида. Този път става въпрос за морал и отговорност за здравето на собствените ни и на останалите деца. 

 

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 220

Бизнесът очаква 10 на сто по-малко инвестиции

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 220

Предлагат по-висок акциз за цигарите

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 220

На свободния пазар токът за бита с 30% по-скъп

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 220

Прага иска промени на договора за НАТО

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 220

Ердоган към Тръмп: Готови сме за нова страница със САЩ

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 220

Примирие между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 220

Русия призна Анес за временен президент на Боливия

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 220

Пицомани

автор:Евгени Гаврилов

visibility 311

/ брой: 220

Ако...

автор:Лозан Такев

visibility 261

/ брой: 220

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

visibility 469

/ брой: 220

Двама чужденци създават... най-българската картина

автор:Петра Ташева

visibility 235

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ