24 Януари 2021неделя21:59 ч.

Необичайните професии, или когато работата не е за всеки

Специфични умения се изискват от назначения за търговец на мечти, директор на шегата или ловец на комари

/ брой: 265

автор:Альона Нейкова

visibility 2137

В света има толкова много странни занимания, поразяващи с естеството на работата, че за тях непрекъснато се появяват информации в медиите. Най-голямо учудване обаче предизвикват онези професии, които са не само напълно реални, но и доста добре или, напротив, мизерно платени. Някои по-любопитни и може би непознати за мнозина са събрани в оригинална класация.
Специалистът по безопасността на палмите е длъжен да осигури безгрижието на почиващите на Вирджинските острови. Човекът, нает за тази работа, трябва своевременно да брули кокосовите орехи, за да не се стоварват те върху главите на богатите туристи, решили да отпочиват в сянката на екзотичното дърво.
Експертът по съхненето на боя предвижда колко време е необходимо, за да не е лепкава дадена повърхност след нанасянето на определена марка, цвят и консистенция. Професионалистът в тази област непрекъснато следи таймера и записва в специален дневник резултатите от наблюденията си. Надали подобно занимание би могло да се стори привлекателно за някой, освен ако няма алтернатива в кариерното развитие или просто му харесва миризмата на боя.
По-разпространена професия от вече изброените, но все така предизвикваща учудване, е тази на специалиста по определяне пола на пилетата. Назначеният на работа всеки божи ден отделя бъдещите кокошки от петлите. Това трябва да се прави ръчно, тъй като все още никой не е измислил как да бъде автоматизиран този важен процес.

Събирач на кокосови орехи

Още едно, доста странно, но явно необходимо занимание, за което също не е създадена специална машина, е работата на чупещия яйца. Само човешка ръка може най-правилно и качествено да отдели белтъка от жълтъка. А в някои сладкарски цехове се назначават хора, чието задължение е да душат яйцата, за да не попаднат развалените в производството. Факт е, че в днешно време, благодарение на високите технологии, можем почти мигновено да получаваме съобщения от хора, които се намират от другата страна на земното кълбо. Но отделянето на белтъка от жълтъка и определянето миризмата на яйцата все още явно не са подвластни на машинната индустрия.
Дори ловецът на комари е по-привилегирован в това отношение. Той работи със специална "комаросмукачка" и хваща насекомото не просто, когато то кацне върху човешкото тяло, а едва след като добре се насмуче с кръв. Това се прави, за да се събере колкото може повече информация за процеса на заразяване на хората с коварни болести, пренасяни от комарите. Така други специалисти, работещи в сферата на медицината и фармацията, имат шанса да създадат ефикасно лекарство, което да пребори опасните заболявания. Средната норма на ловеца на комари е 3000 насекоми дневно. Представете си само колко коравосърдечен и смел трябва да бъде този експерт, за да понесе такова количество ухапвания.
Подобна е професията и на ловеца на мравки, но той не страда от неприятни сърбежи, докато си върши работата. Трябва само да наблюдава мравуняка и да отделя най-добрите екземпляри, които по-нататък да послужат за продължаване на рода в изкуствените ферми за мравки.
Със сигурност много тийнейджъри, завладени от глобалната мрежа, си мечтаят като пораснат истинската им работа също да е свързана с компютри и интернет. Нищо чудно някой да си хареса професията на етичен (известен и като бял) хакер (white hat hacker). Компаниите наемат такива хора, за да атакуват собствените им сайтове и локалните мрежи по всички възможни и неизвестни за широк кръг хора начини. Това може би е таванът в кариерата на всеки хакер - да прави онова, което е истинско предизвикателство за компютърните му умения, доставя му удоволствие, но и осигурява доста високи доходи, въпреки че обикновено вкъщи прави същото, само че без пари. Наемането на добър специалист в тази сфера е изключително ефикасен, но и много специфичен начин да се провери надеждността на системите за сигурност, разработени от IT професионалист. Преди време хакерите са използвали така наречения тих шантаж, за да спечелят определена сума. На свой риск те се вмъквали в мрежата на важна компания, демонстрирайки по този начин нейната незащитеност и уязвимост. А след това искали пари от фирмите, за да им разкрият слабите места на тяхната система. Често подобни експерименти приключвали зле и за двете страни. Но днес вече в САЩ, Европа, Хонконг, Турция и на Филипините съществуват специални курсове към доста университети, които подготвят сертифицирани етични хакери. Такива експерти са висококвалифицирани и съответно - скъпоплатени, тъй като биват наемани от големи компании съвсем легално.
Пощаджия мечтае за една нощ да стане велик актьор. Бизнесмен иска да покара огромен камион. Психиатър копнее за 20 дни да се запознае с 20 девойки от различни страни. Реализирането на подобни мечти вече не е химера, след като екипът на чикагска компания се е посветил на изпълнението на всякакви фантазии и желания, които споделят с фирмата клиентите й. Всичко, което се изисква от тях, е да разкрият подробно какво им се иска да направят и да платят съответната сума, назована от специалистите по търговия с мечти, за да осъществят копнежите си. Трябва обаче да имат предвид, че минималната цена на услугата е 150 000 долара.
В едни от най-луксозните бутици по света, където пазаруват предимно известни личности и супер богаташи, работят хора, които отговарят за изправяне на гънките. Става дума за задължение, предвиждащо човекът да се грижи дрехите и обувките, които пробват клиентите на магазина, да са идеално опънати и да не се набръчкват по тялото или краката.
В някои големи мебелни магазини, където се продават спални, съществува длъжност на отговарящия за възглавниците. Назначеният на тази работа трябва да обикаля залата и да следи подвижните части на холните гарнитури да са идеално подредени.
Известно е, че звездите имат цял екип, който се грижи известната личност не само да се чувства комфортно, но и да бъде представена по най-добрия начин пред хората. Например в антуража на Марая Кери ще откриете специален човек, който се грижи за краката на певицата. Той отговаря за правилното разположение на крайниците на ВИП персоната, когато тя позира за някоя реклама или се снима в ексклузивна фотосесия или видеоклип. Но ако звездата прецени, че в кадъра краката й изглеждат не достатъчно фини или дълги, колкото би й се искало, на тази високоплатена и рядка длъжност веднага бива назначен някой по-голям професионалист.
Австралиецът Сам Уайт, маркетинг мениджър в известна фирма, пък е наел 200 души над 18-годишна възраст, за да тестват презервативите, произвеждани от компанията. От доброволците се очаква да дават мнението си за качеството на кондомите. За работата обаче не се плаща с банкноти, а с ваучери на стойност 60 долара, които може да се оползотворят в продукти на марката. Един от наетите, определен на случаен принцип, все пак взима бонус от 1000 долара.
Шестгодишно момче, което искало да стане директор на Железопътния музей в Йорк, е назначено на позицията "Директор на шегата". Амбициозното хлапе впечатлило управата, подавайки молба за работата на мястото на пенсиониралия се шеф на институцията. Сам Пойнтън изпратил написано на ръка писмо, озаглавено "Заявление за директор", искайки възможност да се яви на интервю. В молбата детето пише за уменията си да контролира два влака едновременно... в стаята си. "Аз съм само на 6, но мисля, че мога да върша тази работа", посочва още в писмото си Пойнтън. След като е назначен, в длъжностната характеристика на хлапето пише, че трябва "да съдейства музеят да стане по-забавно и привлекателно за деца място". Това може и да не е най-добрата работа на света за възрастните, но определено е фаворит за 6-годишните.
По-големите обаче може и да завидят на Джейми Раскон, който преди работел като професионален модел и диджей, но си потърсил допълнителни доходи. Той попаднал на професия, която фантазията на човек трудно може да побере - качествен контрол в публичен дом. Раскон се трудел по създаването на история за сексуалната революция в отделните държави и това го отвело в Сантяго, Чили. Там той се запознал с мадам Фиорела, която му предложила да започне работа в публичния й дом. Тя имала нужда от човек, който да провежда финалните интервюта с желаещите да се трудят в заведението като ВИП ескорт. Работата на Джейми се състои в това да подбира кандидатките, да прави с тях фотосесии и психологически тестове, а накрая трябва да преспи с одобрените на финала дами. За всяка от тях Раскон си води бележки, които включват информация за това как те си движат бедрата по време на секс, дали стенанията им са адекватни на ситуацията и т.н. Специфичното в работата на Джейми е, че той я върши веднъж, най-много два пъти месечно и успява да тества едва между 12 и 24 момичета годишно.

Жълт код за силен вятър в понеделник

автор:Дума

visibility 57

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 597

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 15

Датата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 16

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 668

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 846

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 817

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ