14 Юли 2020вторник13:17 ч.

Необходима ни е програма за действие

За пътя на БСП към гражданите и с гражданите за решаване на натрупаните социални проблеми

автор:Дума

visibility 1433

Васил Добрев, юрист
Общински съветник от БСП, ОбС Сливен

Отново отчети и избор в нашите партийни организации - време за анализ и равносметка. Но  анализът не бива да оставя затворен в ограничения отрязък от време на отчетния период. Защото ситуацията е резултат от продължителен процес, с конкретни измерения за всеки регион, за всяко населено място, за всяка областна, общинска или основна организация. Това са резултати на обща отговорност, но имат персонални лица в конкретни ситуации. И в някои случаи - като Сливенската община например, са необходими сезифовски усилия за преодоляване на натрупаните през последните 10-15 години организационни проблеми. Време е трезво да погледнем на резултатите и то не самоцелно, а с варианти на конкретни предложения на програми за действие. 
Необходима ни е програма за действие - не само с национални приоритети, а и с конкретни регионални и местни аспекти. Програма за действие, насочена не само към организационното функциониране на партията и нейните регионални и местни структури, а обърната към актуалните проблеми на хората и регионите.
Не можем да си позволим да останем безучастни към предстоящия и вече започнал процес на стратегическо планиране на развитието на страната, регионите и общините за следващия планов период 2021-2027 г. Още повече, че БСП е единствената политическа партия с визия за развитието на страната, която в една или друга степен има свои конкретизации в различни региони. Изключително важно е във всяка област на националните и регионални политики да се подготвят, заявяват и защитават конкретни управленски проекти. Време е за интензивна работа на съветите по политики и на национално, и на регионално и местно ниво.
И това не е кабинетна работа, а съвместна работа с гражданите и гражданските организации - предложения, изведени от публичен граждански диалог. Ако не стартираме своевременно тази мащабна по своите размери дейност, ще се окажем "в плен" на планирани от сегашните управляващи приоритети и проекти за следващите седем години. И то планирани "на тъмно и в тесен кръг". От което последствията могат да бъдат фатални, особено за отделни региони.
Един пример са интензивно планиращите се индустриални зони в различните региони, за които е необходимо до края на тази година да има вариант на идейни проекти, в оптимален вариант. Това е един от проблемите, които обсъдихме съвместно с бизнеса по време на предизборната кампания в Сливен. Фатални са последствията от предприетите действия за груба редакция и стесняване на индустриалните зони, планирани в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие 2014-2020г. Те са сведени само до една малка зона около летище "Бършен". По този начин Сливенската община, на основа на данните за последните години, в анализите на Института за пазарна икономика, вече обявен за "периферна зона", ще си остане "бяло поле" в развитието на страната.
За защитата и реализацията на тези проекти в страната са необходими професионални екипи и съвместна работа за различните региони. В тези направления е целесъобразно иницииране и стимулиране на съвместна дейност на екипи от различни региони - по планови райони на развитие.
Много конкретни примери могат да се дадат за решаване на натрупаните проблеми за всеки квартал, за всяко населено място, до крупните стратегически проекти и програми за развитието на регионите. Тези проблеми е добре по инициатива на БСП да се обсъждат и предлагат варианти за решения на публични гражданки форуми - дискусии, обществени приемни и др. Публичното обсъждане и търсенето на път за решаване на проблемите са първата предпоставка за пътя на БСП към гражданите. Именно такъв тип обществени открити форуми трябва да се търсят като форма за партньорски действия на БСП с граждански организации: открити обществени форуми, които да очертават пътя за решаване на натрупаните социални проблеми, а не само затворени в заседателните зали събрания и заседания на "тясно партийни" прояви, които още повече ще доведат до самоизолация на организациите на БСП по места.
Доверието на гражданите се връща и печели с решаване на конкретни проблеми или поне с очертаване на пътя към решението. Започнал е процес на невъзвращаема загуба на доверието към управляващата коалиция, към министър председателя и правителството. Общественото недоволство е преди всичко в сферите на социалната политика, здравеопазването, образованието и развитието на индустрията. Но това е предизвикателство, за което трябва да сме готови - с позитивни предложения за решения и то в партньорство с граждански организации. Предстои ни работа - много работа, не кабинетна, а сред хората, заедно с хората и за хората!
И накрая, но не по значимост - необходима е мащабна работа за обучение на кадрите, с обхват на всички региони. Трябват ни хора - технократи, хора с визия за развитие на страната и регионите, а не да ги отблъскваме в предвид запазване статута на т.нар. "наш човек". Това би било добре да не е лекционна пропаганда - а напр. съвместна дейност на сформирани програми екипи по политики в различните региони, с участие на представители на съветите по политики на Националния съвет. Не е ли време националните и регионални ръководства и активисти да заработят заедно и то съвместно с граждански организации - на открити дискусионни форуми?
Време е!  Време е не за приказки, а за работа! И това е наша обща отговорност пред времето и обществото, в което живеем!


ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 132

Рекорд на заразени за ден в света

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 132

Вучич отхвърли руска намеса

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 132

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 297

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2211

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ