07 Март 2021неделя15:14 ч.

Ненаядоха се

/ брой: 214

автор:Евгени Гаврилов

visibility 753

Една от дъвките в десетгодишното стоене на ГЕРБ във властта бяха т.нар. заменки по морето, заченати при Тройната коалиция. При всяка криза в управлението едно от нещата, което премиерът Борисов вадеше от ръкава, бе именно този "коз" за "наследството". Той обаче ще изглежда смешен и наивен, ако се приемат законодателните поправки, които предлагат коалиционните Му партньори от НФСБ начело с лидера им Валери Симеонов.

Става въпрос за промени през Закона за регионалното развитие, където с до болка позната врътка - чрез преходните и заключителни разпоредби, се изменят още два закона: за устройство на територията и за Черноморското крайбрежие. Вратичката за нова порция бетон по Черноморието се отваря отново с въвеждането на термина "приоритетни зони за въздействие". Това са зони, чието създаване уж се очаква да повлияе благотворно върху развитието на съответната община. За тях ще се осигурява европейско финансиране, а кои обекти ще са приоритетни, ще решава общинският съвет с обикновено мнозинство! 

Освен това, ако за съответната територия общината няма одобрен общ устройствен план, ще се допуска промяна в предназначението на земеделски земи от пета до десета категория и на поземлени имоти в горските територии, попадащи в зона "А" и в зона "Б" на Черноморското крайбрежие въз основа на влязъл в сила подробен устройствен план. Зона "А" е до 100 метра от плажа, което означава, че ще може да се строи на брега. Това в момента е абсолютно забранено. Нещо повече, промяната на предназначението на земеделските и горските земи в урегулирани имоти ще бъде безплатна.

Забележете и друг "бетонен" аргумент за промяна на законодателството - коронакризата и породените вследствие на нея нови икономически и социални проблеми. Този аргумент е меко казано странен, защото именно заради пандемията редица хотели останаха затворени това лято по Черноморието. Казано иначе, земеделски земи по Черноморското крайбрежие, на които в момента не може да им се смени предназначението, с едно обикновено мнозинство в общинския съвет могат да се обособят в други зони и да бъдат запълнени с още бетон и арматура. Някогашните заменки ряпа да ядат.

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1567

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ