06 Юли 2020понеделник11:19 ч.

Неизбежният сблъсък

Северна Корея е обвинена в това, което не е извършила, твърди разследващият журналист Уейн Мадсън

/ брой: 138

автор:Дума

visibility 2344

Фидел КАСТРО

Неотдавна твърдях, че светът бързо ще забрави трагедията, която едва не се настъпи в резултат на политиката, следвана в продължение на повече от два века от съседната ни свръхдържава САЩ. Известен ни е прикритият и коварен начин на действие: стремителен икономически ръст, достигнат върху основата на техническото и научното развитие; колосално богатство, натрупано и ползвано от едно незначително малцинство за сметка на огромното мнозинство от техния трудов народ и от народите от останалия свят. 
Кой се оплаква все повече и повече, ако не трудещите се, специалистите, тези, които обслужват населението, пенсионерите, безработните, децата от улицата, лицата, лишени от елементарни знания, които са огромното мнозинство от почти седемте милиарда жители на планетата, чиито жизнени ресурси изчезват пред очите им? Как се отнасят с тях така наречените сили по охрана на реда, които би трябвало да ги защитават?
Кого бият полицаите, въоръжени с всички възможни средства на репресията?
Не е необходимо да описвам фактите, които народите, включително и народът на САЩ, наблюдават по телевизията, компютрите и   другите средства за масова информация. Не е много трудно да се вникне в зловещите  планове на тия, които държат в ръцете си съдбата на човечеството,

глупаво надявайки се, че е възможно да се наложи подобен световен ред

Какво писах в последните пет "Размишления", които намериха място във вестник "Гранма" и в сайта на "Куба Дебате" в периода от 30 май до 10 юни 2010 г.? Основните елементи на много близкото бъдеще са вече в действие и път назад няма.
Впечатляващите събития от Световния шампионат по футбол в Южна Африка за няколко дни завладяха нашите умове. Ние почти нямаме  време да си отдъхнем в продължение на шестте часа, когато ги предават по телевизиите на  почти всички страни. Като гледах през тези шест дни срещите между най-важните отбори и като използвах своята не особено сигурна гледна точка, аз се осмелявам да мисля, че победителят в шампионата ще бъде излъчен между Аржентина, Бразилия, Германия, Англия и Испания. Вече няма голям отбор, който не би показал своите лъвски нокти в този спорт, при който виждаме толкова много хора да бягат от  единия до другия край на голямото футболно игрище. Днес благодарение на такива знаменитости като Марадона и Меси, знаейки подвизите на първия от тези двамата като най-добрия играч в историята на този спорт и неговото мнение, че другият му е равен или по-добър от него, вече мога да различавам ролята на всеки от 11-те футболисти. През тези дни разбрах също, че новата футболна топка променя конфигурацията си във въздуха, че тя по-бързо и много по-силно отскача. Самите играчи се оплакват от тези нови характеристики, дори нападащите и играчите в защита се оплакват, защото топката лети по-бързо, а те цял живот са свикнали да играят "с друга топка". Този въпрос решават на всеки световен шампионат ръководителите на ФИФА. Сега те преобразиха спорта, той стана друг, макар и да продължава да носи старото си название. Запалянковците, на които не са известни измененията, направени с топката - душата на повечето от спортните мероприятия, и които пълнят трибуните на всички стадиони, приемат тези изменения заради магическото "славен футбол". Дори Марадона, бившият най-добър футболист, спокойно се примирява с това, че другите спортисти вкарват повече голове, от по-големи разстояния, по-красиви и по-точни, отколкото  самият той - в същата тази врата със същите тези размери.

Сред днешния спортен водовъртеж

се проведе Световната лига по толкова изключителния и благороден спорт - волейбола, така обичан в нашата страна, най-важното ежегодно съревнование по този спорт с изключение на званията, получавани за първото място в олимпийските игри или на световните шампионати. Миналите петък и събота в Спортния град преминаха предпоследните срещи, които трябва да се състоят в Куба. Досега нашият отбор не е загубил нито една среща. Последният противник бе не някой друг, а Германия. Сред нейните спортисти бе немският гигант от 2.114 метра. Бе истински подвиг да се спечелят срещу него всички сетове с изключение на третия във втората среща. Членовете на нашия отбор - всичките твърде млади, единият от тях едва на 16 години, демонстрираха поразителна реакция. Днешните европейски шампиони - Полша, и немският отбор победиха този отбор в двете срещи. До тези успехи никой не можеше да предположи, че отборът на Куба отново ще бъде сред най-добрите отбори в света.
От друга страна, за съжаление,

в политическата област пътят е изпълнен с огромни опасности

Това, което по-рано писах за основните елементи на твърде близкото бъдеще, вече е в действие и няма път назад: това бе потопяването на "Чонан", главния кораб на  Южнокорейския военноморски флот, потънал на 26 март само за няколко минути, когато загинаха 46 морски пехотинци, а десетки бяха ранени. Правителството на Южна Корея разпореди да се направи разследване, за да се разбере дали станалото се дължи на взрив в кораба или... на взрив отвън. Убедило се, че взривът е отвън, то обвини за потъването на кораба правителството в Пхенян. Северна Корея  е имала само стар модел торпеда - съветско производство.  Южна Корея не разполагаше с никакви други доводи освен простата логика - "Не могло дори и да се мисли за друга причина". Като първа стъпка правителството на Южна Корея заповяда да се активизират пропагандните високоговорители в 11-те пункта на общата демилитаризирана граница, разделяща двете Кореи. От своя страна Върховното командване на Въоръжените сили на Корейската народнодемократична република заяви, че ще разруши тези високоговорители веднага след като започнат да действат. КНДР заяви буквално и че ще превърне Сеул в "огнено море". Миналия петък армията на Южна Корея  пък заяви, че ще започне действия веднага след като Съветът за сигурност обяви своите мерки във връзка с потопяването на "Чонан".

Двете корейски държави държат пръста на спусъка

Правителството на Южна Корея не може дори и да предположи, че неговият най-близък  съюзник - САЩ, са поставили мина под "Чонан", както твърди разследващият журналист Уейн Мадсън в своята статия, публикувана в "Global Research" на 1 юни 2010 г., предлагайки логично обяснение на случилото се. Той изхожда от факта, че Северна Корея не притежава ракети или други средства, с които да потопи "Чонан" и които да не могат да бъдат засечени с най-съвременните апарати за подводно следене. Северна Корея е обвинена в това, което не е извършила, и това наложи срочното отпътуване с брониран влак на Ким Чен Ир в Китай. Когато тези събития се разиграха, в ума на правителството на Южна Корея нямаше и няма място за друга възможна причина.
В спортната и веселата обстановка  небето става все по-мрачно....

Намеренията на Съединените щати са отдавна ясни

Тяхното правителство действа без възможни алтернативи. Неговата цел, доколкото са свикнали да налагат своите намерения със сила, е Израел да атакува съоръженията за производство на обогатен уран в Иран при използването на най-съвременни самолети и  най-нови оръжия, с които безотговорно ги снабдява свръхдържавата. Тя предложи на Израел, който няма граница с Иран, да поиска от Саудитска Арабия да използва дългия и тесен въздушен коридор, за да намали значително разстоянието между пункта за излитане на атакуващите самолети и обектите, които предстои да бъдат разрушени. Съгласно плана, който в общи линии бе обнародван от израелското разузнаване, самолетите ще извършват нападение след нападение, за да разрушат обектите. В събота, 12  юни, мастити западни печатни органи публикуваха съобщение за въздушния коридор, предоставен от Саудитска Арабия на Израел след договорка с  американския държавен департамент, с цел да се проведат изпитателни полети на израелски изтребители за внезапна атака срещу Иран. Съобщиха и че те били вече извършени във въздушното пространство на Саудитска Арабия. Представителите на Израел нищо не отрекоха, само се ограничиха с декларацията, че споменатите страни повече се боят от развитието на ядрената промишленост в Иран отколкото Израел.
На 13 юни, когато лондонският вестник "Таймс" публикува съобщение, получено от разузнавателни източници, с уверението, че Саудитска Арабия е обнародвала съглашението, по силата на което Израел получава разрешение да ползва въздушния коридор над нейната територия за нападение срещу Иран, президентът Ахмадинейджад заяви, докато приемаше акредитивните писма на новия посланик на Саудитска Арабия в Иран Мохамед ибн Аб Баса ал-Калаби, че "има много врагове, които не желаят близки отношения между двете страни", "но... ако Иран и Саудитска Арабия останат един до друг, тези врагове ще се откажат да продължат агресията..."
От гледна точка на Иран тези декларации, по мое мнение, са оправдани, каквито и да са причините те да бъдат направени. Възможно е всъщност Иран по никакъв начин да не желае да нарани своите арабски съседи.
Американците не казаха нито дума. Но те повече от всеки друг път изразили своето горещо желание да приключат с националистическото правителство на Иран. Сега трябва да се постави въпросът кога Съветът за сигурност ще разгледа потопяването на "Чонан", бившият "главен кораб" на Военноморския флот; какво ще бъде неговото поведение, когато пръстите дръпнат спусъка; вярно ли или не, че Саудитска Арабия по договореност с Държавния департамент на САЩ е разрешила да се използва нейният въздушен коридор, за да могат израелски бомбардировачи да атакуват иранските съоръжения?
Което ще направи възможно използването дори на ядрено оръжие, доставено от Съединените щати.
Тези "дяволски съобщения" се появяваха между срещите на Световния шампионат по футбол, така че стана възможно никой да не им обърне внимание...

16 юни 2010 г.

------------

Материалът е предоставен на ДУМА от кубинското посолство с любезното съдействие на Асоциация "България-Куба"; превод Велко ВЪЛКАНОВ

10 км опашка на „Кулата“ още от сутринта

автор:Дума

visibility 84

Българите влизат в Словакия само след PCR тест

автор:Дума

visibility 91

Борисов заряза мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 126

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 126

Кланици се оказаха огнища на COVID-19 и в Австрия

автор:Дума

visibility 88

Рекорден брой новозаразени в световен мащаб

автор:Дума

visibility 100

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 219

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 392

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 286

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 286

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 219

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ