26 Юли 2021понеделник19:57 ч.

Точката над И-то

Не винетките, а венетките спасяват честта

/ брой: 6

автор:Иво Атанасов

visibility 2319

Имаше депутат от десницата, от чиито уста "винетка" звучеше като "венетка". Преди 15 години, когато с промени в Закона за пътищата се въвеждаше винетната система, диалектът му дразнеше, но и развеселяваше пленарната зала. Напразно му подвиквахме, че Венетка е име и че дори биволицата от популярния филм "От нищо нещо" се казва така. Чак до края на депутатстването си пред какъвто и микрофон или камера да се изпъчеше, човекът говореше за винетките като за живи същества.

Да ви имаме кахърите, биха възкликнали някои от днешните парламентаристи, най-вече от опозицията. И как иначе, след като сегашните управляващи изговарят правилно главоболната дума, но това е почти единственото, в което не грешат. Всичко друго по въвеждането на електронните вече винетки е стопроцентов хаос. Толкова пълноводен, че се давят в него, без да осъзнаят мащабите му. Провалът на подготвяния от две години старт им се привижда като най-естественото нещо на света. Не можело всичко да се случва за миг.

Срамното фиаско може и да си е в реда на нещата, но не за света, а за нашите управници. Вече три мандата кадрите се подбират не толкова по професионални качества, колкото по лоялност. Важни са не законовите изисквания, а безусловната готовност да се възприемат като закон посланията, идващи лично от Първия, както се изразявахме някога. Това се отразява на експертността, но колаят му е намерен благодарение на аутсорсинга. Масово се възлагат дейности на външни изпълнители, макар че назначените служители би трябвало според длъжностните си характеристики да имат подготовката сами да ги извършват. Така се плаща двойно и тройно за една и съща работа, но пък се спестяват гафове като този с винетките, с тол системата и със срива на Търговския регистър.

Подборът по лоялност води дотам отговорността за издънките да не се поема, а да се налага. Разбира се, пак от Първия. Той обаче няма как да следи всичко, а разнокалибрените началници тъкмо на това разчитат. Провалите на дузина-две от тях ще бъдат толкова грандиозни, че ще бъдат отстранени, но останалите ще си развяват пояса. И ще подадат оставки, само ако им бъдат поискани, ясно от кого. А не, защото са осъзнали, че нямат качества за поста, на който са курдисани. Или защото си дават сметка, че некомпетентността им е снижила доверието към управлението.

Трудно е да се прецени кое в случая е най-неприемливо, но като че ли първенството се пада на отношението към правовия ред. Премиерът великодушно ни позволява до 15 януари да шофираме без винетки. Тази материя обаче е уредена не с брифинг, а със закон, и е недопустимо който и да било да се самопоставя над него. Ще се натрупат и загуби за бюджета от нефункционирането на системата. Но какво от това? Властта спазва закона, само когато й върши работа. Почне ли да й пречи, го гази, без да й мигне окото. И без да се притеснява, че лошият й пример се взима на въоръжение повсеместно.

В "От нищо нещо" биволицата Венетка спаси с цената на живота си семейната чест. Ревнивият Панчо я закла, за да се убеди, че тя наистина е погълнала липсващата риза на госта му. С което разсея подозренията си, че съпругата му е мърсувала с някогашния му приятел. Уволненията на шефовете на АПИ и на тол системата обаче няма да помогнат. На местата им ще кацнат поредните лоялни кадри, които с лекота ще сътворят следващите скандали. Пък и не винетките, а венетките могат да спасят честта. Но не и когато вместо венетки се назначават калинки.

Други текстове от автора на www.ivoatanasov.info

Кацаров иска анекс към Националния рамков договор

автор:Дума

visibility 0

7 жертви в катастрофи у нас за 24 часа

автор:Дума

visibility 94

РЗИ-Благоевград с план за новата ковид вълна

автор:Дума

visibility 105

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 141

Енергийният холдинг с временен борд

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 141

Запазваме висок кредитен рейтинг и без Борисов

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 141

Държавната петролна компания пред закриване

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 141

Клиниките за COVID-19 отвориха отново в Гърция

автор:Дума

visibility 111

САЩ критикуват Скопие заради корупцията

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 141

По политиките ще ги познаете

автор:Валентин Георгиев

visibility 356

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ