26 Юни 2019сряда00:53 ч.

Точката над И-то

Не винетките, а венетките спасяват честта

/ брой: 6

автор:Иво Атанасов

visibility 1205

Имаше депутат от десницата, от чиито уста "винетка" звучеше като "венетка". Преди 15 години, когато с промени в Закона за пътищата се въвеждаше винетната система, диалектът му дразнеше, но и развеселяваше пленарната зала. Напразно му подвиквахме, че Венетка е име и че дори биволицата от популярния филм "От нищо нещо" се казва така. Чак до края на депутатстването си пред какъвто и микрофон или камера да се изпъчеше, човекът говореше за винетките като за живи същества.

Да ви имаме кахърите, биха възкликнали някои от днешните парламентаристи, най-вече от опозицията. И как иначе, след като сегашните управляващи изговарят правилно главоболната дума, но това е почти единственото, в което не грешат. Всичко друго по въвеждането на електронните вече винетки е стопроцентов хаос. Толкова пълноводен, че се давят в него, без да осъзнаят мащабите му. Провалът на подготвяния от две години старт им се привижда като най-естественото нещо на света. Не можело всичко да се случва за миг.

Срамното фиаско може и да си е в реда на нещата, но не за света, а за нашите управници. Вече три мандата кадрите се подбират не толкова по професионални качества, колкото по лоялност. Важни са не законовите изисквания, а безусловната готовност да се възприемат като закон посланията, идващи лично от Първия, както се изразявахме някога. Това се отразява на експертността, но колаят му е намерен благодарение на аутсорсинга. Масово се възлагат дейности на външни изпълнители, макар че назначените служители би трябвало според длъжностните си характеристики да имат подготовката сами да ги извършват. Така се плаща двойно и тройно за една и съща работа, но пък се спестяват гафове като този с винетките, с тол системата и със срива на Търговския регистър.

Подборът по лоялност води дотам отговорността за издънките да не се поема, а да се налага. Разбира се, пак от Първия. Той обаче няма как да следи всичко, а разнокалибрените началници тъкмо на това разчитат. Провалите на дузина-две от тях ще бъдат толкова грандиозни, че ще бъдат отстранени, но останалите ще си развяват пояса. И ще подадат оставки, само ако им бъдат поискани, ясно от кого. А не, защото са осъзнали, че нямат качества за поста, на който са курдисани. Или защото си дават сметка, че некомпетентността им е снижила доверието към управлението.

Трудно е да се прецени кое в случая е най-неприемливо, но като че ли първенството се пада на отношението към правовия ред. Премиерът великодушно ни позволява до 15 януари да шофираме без винетки. Тази материя обаче е уредена не с брифинг, а със закон, и е недопустимо който и да било да се самопоставя над него. Ще се натрупат и загуби за бюджета от нефункционирането на системата. Но какво от това? Властта спазва закона, само когато й върши работа. Почне ли да й пречи, го гази, без да й мигне окото. И без да се притеснява, че лошият й пример се взима на въоръжение повсеместно.

В "От нищо нещо" биволицата Венетка спаси с цената на живота си семейната чест. Ревнивият Панчо я закла, за да се убеди, че тя наистина е погълнала липсващата риза на госта му. С което разсея подозренията си, че съпругата му е мърсувала с някогашния му приятел. Уволненията на шефовете на АПИ и на тол системата обаче няма да помогнат. На местата им ще кацнат поредните лоялни кадри, които с лекота ще сътворят следващите скандали. Пък и не винетките, а венетките могат да спасят честта. Но не и когато вместо венетки се назначават калинки.

Други текстове от автора на www.ivoatanasov.info

Въпреки поевтиняването на газа парното ще поскъпне

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 120

КЕВР не е готова за сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 120

Омбудсманът предлага закон за личния фалит

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 120

Очаква се реколтата от пшеница да е 5,4 млн. тона

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 120

Мигрантите пак тръгнаха към Европа

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 120

Имамоглу спечели с имиджа на народен политик*

visibility 74

/ брой: 120

Страхотни жеги обхващат половин Европа

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 120

Как мирише боклукът на София?

автор:Деси Велева

visibility 79

/ брой: 120

Байкалско - изгубено във времето

автор:Юлия Кулинска

visibility 213

/ брой: 120

Диагнозата на един народ

visibility 93

/ брой: 120

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ