21 Септември 2021вторник01:58 ч.

Акцент

Не удряйте най-здравото в бойната авиация - хората!

Политиците, преди да правят заключения, да попитат колко под минимума, който осигурява безопасност при изпълнение на задачата, е нальотът на българските бойни пилоти. И тогава да раздават правосъдие

/ брой: 213

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 2379

Като няма самолети, защо да не уволним пилотите, оградата ще ни пази. Такъв извод се налага от някои изказвания напоследък в политическото пространство. Поводът е т.нар. неувереност у летци в авиобаза Граф Игнатиево. Едва ли тези, които мислят така, знаят колко време, средства и усилия са необходими за подготовката на онези, върху които се опитват да хвърлят вината за недоброто състояние на бойната ни авиация. Да се опиташ да удариш най-здравата част от Военновъздушните ни сили - хората, означава, че имаш много по-сериозен замисъл. А това не е добре за националната сигурност и за държавата като цяло.
Интересно, дали министър ще се качи спокойно в служебната кола, ако шофьорът му заяви, че е неуверен и би могъл да предизвика катастрофа с тежки последици? Същото е и с изтребителите. Разликата е в това, че рискът е за пилота, но не и за министъра. И още нещо - винаги можеш да намериш водач за модерна лимузина, но летците са кът. Както и самолетите, разбира се. Нека тези, които са склонни на подобни изявления, да погледнат колко пилоти завършват факултет "Авиационен" на НВУ "Васил Левски" в Долна Митрополия, за да ги уволняваме след това. Нека да отидат в учебната авиобаза "Георги Бенковски", за да се запознаят с програмата за интензивна подготовка на летателен състав. Нека преди да правят заключения, попитат колко под минимума, който осигурява безопасност при изпълнение на задачата, е нальотът на българските бойни пилоти. И тогава да раздават правосъдие.
Случаят "Граф Игнатиево" показа за пореден път разномислието в управляващата коалиция. Лидерите на по-малкия партньор във властта, които са и вицепремиери, излязоха с коренно различни позиции. Единият - Красимир Каракачанов, бе категоричен, че за стачки и бунтове в армията никой не си е помислял. Другото, разбира се, речено от министъра на отбраната, щеше да бъде повече от скандално. Каза го обаче Валери Симеонов. Той дори не се съгласи с информацията на прокуратурата, че престъпление няма. И заяви нещо много интересно: "За мен поведението на хора, които получават заплати, за да си вършат работата и да защитават небето на България, това си е престъпление." Първо, тези, които са защитавали родното небе, са били на поста. Това го отдаваме на недостатъчна информираност. Второто обаче е по-озадачаващо, ако го отнесем за цялата армия. Да, военнослужещите получават заплати, но какви? И на кого правителството вдигна съвсем скоро двойно месечните възнаграждения? Не и на хората с пагони. Добре, че в армията свикнаха с обещанията, все по-малко се дразнят от тях и гледат с повече усилия да си изпълняват воинския дълг.
Впрочем, от десетина години воинският дълг вече стана професия. А на пазара на труда се котират тези професии, които са много добре платени. Военната отдавна е изпаднала от тази класация и едва ли с подобно отношение към нея, което датира поне от две десетилетия, скоро нещата ще вземат желания обрат. Нека любителите на политически изказвания да попитат защо военнослужещите нямат самочувствие да се движат по улиците на София и другите градове с военните си униформи. Защото властта, на която служат, от години ги облича и все още не е изпълнила това свое задължение. А какво остава за нова техника. Предизвикателство и доказателство за висок професионализъм е участието на военнослужещите ни в мисии и операции на НАТО и ЕС в различни горещи точки на света. С какво обаче, след като нямаме оперативно съвместими самолети, нови бронирани бойни машини и плаващи кораби? Нима това не е бумерангът, който се връща към властта, независимо с какъв цвят е тя. Да, защото не генералите, офицерите, сержантите и войниците носят отговорност за финансовото осигуряване на Въоръжените сили. И не те определят приоритетите, ако щете и противника, както бе поискал наскоро друг политик. Тепърва ни предстои да видим кой ще защитава "големия" скок в бюджета на МО за 2018 г. от... 113 млн. лв. Сто милиона от тях ще отидат за широко прокламираното увеличение на военните заплати, което никой не смее да конкретизира.
Добре е, вместо да противопоставяме професионалните военнослужещи на другите категории граждани, да обърнем поглед към най-реформираната институция в годините на прехода. Имаше времена, когато съкращенията в армията вървяха с пълна сила. Сега това не се налага. Хората сами си тръгват. Други обаче почти не идват. Ето една сериозна причина политиците да стигнат до единомислие. Особено тези от управляващата коалиция.

 

Хаос с лекарствата в КОВИД-зоните

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

Инициативен комитет издига Радев и Йотова за нов мандат

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 181

Прокуратурата проверява нападение над ваксинационен пункт

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 181

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 181

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 181

Кратки новини

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 181

Моите песни

visibility 112

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 187

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 336

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 155

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ