04 Декември 2021събота03:37 ч.

Не се хвалете с голи цифри

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 351

Проф. Димитър М. Иванов

Винаги е добре и полезно, ако можем да се похвалим с икономически успехи. Ако можем да кажем и да обясним на нашите съграждани, а и на света, че независимо от всички трудности България и българската икономика продължават да се развиват успешно напред.

В това отношение данните на Националния статистически институт и цитирани от българския премиер са важни. Всеки министър-председател би желал да може да се похвали с положителни успехи.

Това обаче, което е повод за моя коментар и което ме озадачава, е странните различия в цитираните цифри в изказването на премиера и в публикувания от НСИ Отчет за търговия със стоки на България с трети страни през периода януари-август 2019 година (предварителни данни). 

Според мнозинството от българските медии премиерът е казал в неговия профил във фейсбук следното: "Расте износът за ЕС с 4.8%, както и този за трети страни с 4.3%. Не спираме да работим и усилията дават резултати."

Според публикувания Отчет на НСИ, износът на България за ЕС за цитирания период от януари-август 2019 година се е увеличил не с 4.8%, а с 3.6%. Разликата далеч не е малка. Това може ясно да се види на приложената в Отчета на НСИ, Таблица 2 отнасяща се до Изменение в стойностния обем на износа и вноса на България през периода януари -август 2019 г. спрямо същия период на предходната година в проценти (данните са от 10.10.2019).

Странна е и разликата между двете по-долу приложени от мене графики на номиналното изменение в стойностния обем на износа на стоки на България през периода 2018-2019 година (спрямо същия месец на предходната година).

Графиките са публикувани от НСИ и обхващат два почти идентични периода: януари-юли 2019 - горната графика и януари-август 2019 - долната. И на двете се правят сравнения по месеци с данните за 2018 г. Различията за 2018 г. по месеци се виждат с просто око. Добавянето на данните за август 2019 г. не променя миналите данни за 2018 г. в сравнителна динамика, включително и ако приемем измененията в стойностния обем по текущи цени.

Някакво обяснение за тези странни различия е необходимо. Заедно с това бих казал и следното. Бих посъветвал главно политиците, били те управляващи или не, както и журналистите. Не цитирайте, не публикувайте, не се хвалете с голи цифри, сами за себе си.

Икономическите показатели, статистическите показатели, имат значение само и единствено в конкретния комплексен социално-икономически контекст. А контекстът винаги е почти невъзможно да бъде анализиран само на базата на един показател, бил той темп на икономическия растеж или увеличение на износа.

Контекстът, за да бъде анализиран и разбран, се нуждае от експлицитни и прецизни сравнения с други цифри и показатели. Как този даден показател може да се сравни с други държави, с други времена?

Как можеш да дадеш абсолютна цифра, че износът на България никога не е бил толкова голям в нейната история, ако тези неща не се сравнят в историческа динамика и в дял към брутния вътрешен продукт с други времена?

Какво означава да кажеш, че икономиката се развива с големи темпове, без да сравниш този показател с общите разходи, с разходите за най-необходими продукти и услуги, с разходите за луксозни стоки и т.н.?

Какво означава, че износът ни се е увеличил с даден процент, ако не съпоставиш този показател със структурата на износа, с продължаващото намаляване на поръчките от чужбина (отчитано от националната статистика), с намаляването на преките чужди инвестиции, с почти трикратното намаляване на брутообразуването в основен капитал, говорещо красноречиво за драматичното ни изоставане в модернизацията на българската индустрия?

Как можеш да сравняваш - без да видиш и опасния ни спад в запасите ни като дял от БВП (почти два пъти, отново отчитано от НСИ)?

Не цитирайте цифри и показатели без значение и обвързване с живота на хората. Независимо дали тези показатели са макро- или микро-икономически; независимо дали се отнасят до бюджета, до търговията, данъците, спестяванията или задълженията ни.

Винаги използвайте да кажете, колко е съответният показател на глава от населението или колко се пада на домакинство.

Когато говорите за увеличаването на бюджетния дефицит в проценти, какво казвате - нищо.

Кажете, това увеличаване, което правите на бюджетния дефицит, или на външните ни задължения - как в повече ще се отрази на всяко домакинство за следващите години, или как правителството очаква ние - данъкоплатците, да доплатим тези екстра увеличения с повече данъци в следващите години.

Не мислете, че хората са наивни, или че са невидими, че ги няма. Не казвайте само половината от нещата.

Казвайте цялата истина, за всички заинтересовани страти и групи от обществото ни, за всички участници в това общество и пазар: и за потребители, и за предприемачи, за производители, за бизнесмени, за иноватори и за обикновени работници.

И тогава вашата истина за икономиката, за успехите ни или за неуспехите ни ще бъде истината. Корелативно и комплексно обвързана.

И не бих пропуснал и това, че не бива да се създават фалшиви трендове и очаквания. Откриването на един нов цех, едно посещение в чужбина, разговор с инвеститор - и вече една ентусиазирана картина на икономиката ни е създадена от вас и от пиарите. Тези неща не създават устойчиви трендове, не правят реалната икономика. Подобни комбинации от факти без особени резултати и фундамент най-често са твърде непредставителни. Хората го виждат и го разбират.

И затова подчертавам, ако обичате, обръщайте много по-голямо уважение към икономическите показатели и към сериозната, аналитична статистика.

Българската икономика само би спечелила от това.

От страницата на проф. Иванов във фейсбук

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ