26 Март 2023неделя06:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°. Днес ще бъде слънчево. В повечето райони ще бъде почти тихо, но до вечерта ще се появи слаб юг-югоизточен вятър, по-добре изразен в Източна България. Дневните температури още ще се повишат и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по-ниски по крайбрежието на морето, в София около 19°.

Интервю

Акад. Иван Юхновски:

Не ползвайте при КОВИД-19 хомеопатия

Анализ на състава на тези препарати показа, че етикетите им често лъжат, а те се състоят от обикновена захар, казва видният химик, бивш председател на БАН

/ брой: 246

автор:Велиана Христова

visibility 153

– Акад. Юхновски, от години предупреждавате, че хомеопатията носи здравен риск, защото забавя реалното лечение на болния. Но при пандемията от КОВИД-19 напоследък пак зачестиха рекламите на такива препарати.

– Наистина рекламата им по телевизиите бе стихнала допреди два месеца, но сега отново започна все по-упорито да се явява. Една от важните причини за високата смъртност от КОВИД-19 е закъсняването с навременната диагностика и с лечението на това заболяване. Т.е. самолечението с напълно безполезните хомеопатични препарати при грипоподобни състояния забавя приемането на съвременни лечебни средства и контактуването на болния с медицината. Този фактор се сочи от всички документи на водещите здравни организации в САЩ, в Европа, в Русия. Понеже знаем добре фанатичната преданост на поклонниците на хомеопатията към тези "лечебни" средства, убеден съм, че много от болните, попаднали в тежко състояние в болниците, са приемали преди това хомеопатични препарати и са се забавили с истинското лечение.  

– Защо са безполезни хомеопатичните препарати и какво представлява всъщност хомеопатията?

– Многобройни проучвания в чужбина и у нас показват, че повечето ползватели на хомеопатията не знаят нищо за лъжливите практики, с които се обосновава използването на любимите им "лекарствени" средства. Мнозина не правят разлика между хомеопатията и народната медицина, в чиито основи са многобройните опитно получени през вековете знания за лечебните свойства на растенията, които се използват и в съвременната научна медицина. Народната медицина и неразделната ѝ част – лечението с билки, нямат нищо общо с хомеопатията и с напълно неверните ѝ "принципи".

Хомеопатията е съчинена в края на ХVIII век – време, в което не са били познати нито причините за болестите, нито физиологията на човешкото тяло, не е известен клетъчният строеж на живата материя, не са формулирани основните закони на химията и биологията. Затова т.нар. принципи на хомеопатията не само нямат нищо общо със съвременната наука, те ѝ противоречат. Тези принципи са измислени от създателя на хомеопатията Самуел Ханеман, те не следват от нито един природен закон и се обосновават единствено с твърде съмнителните опити на самия автор. Основно при тях е твърдението, че свръхразредените разтвори на някакви вещества (неорганични и органични химически съединения, екстракти от билки, слуз от неприятни болести) лекуват болестни състояния, които по симптоми приличат на токсичното действие върху хората на същото вещество без разреждане. Днешната наука отдавна е доказала несъстоятелността на този принцип, както и на втория постулат – че колкото е по-разреден разтворът, толкова по-силен бил лечебният му ефект. Всеки здравомислещ човек не би приел този пълен абсурд. 

– Върху етикетите на хомеопатичните препарати се посочва степента на разреждане – "СН". Какво означава това обозначение?

– Хомеопатичните средства се продават у нас предимно във вид на сферични глобули с тегло около 0,05 гр, състоящи се от обикновена захар (захароза) и млечна захар (лактоза) в отношение 85:15. Според официалните източници в глобулите се вкарва изключително малко количество от изходно вещество-майка, даващо наименование на хомеопатичния препарат. Неговото количество се определя от степента на разреждане CH, която се изписва върху етикета. Степента на разреждане е най-често между CH5 и CH30, но може да бъде и по-голяма. Това означава, че при CH9 например разреждането е равно на сто на девета степен – количеството вещество е нула цяло и 18 нули след това. Хомеопатичните препарати с разреждане CH12 и повече не съдържат дори една молекула от изходното вещество. 

– Искате да кажете, че тези хапчета всъщност съдържат само захар? И ако има някакъв ефект, той  е заради самовнушението, че те лекуват?

– Така е. В хомеопатичните хапчета лечебното вещество най-често практически го няма. А какво има, освен захарите? Има примеси в малки количества, които се съдържат и в захарта, купена в магазина. 

През последните 15 години в света се засили обществената нетърпимост към лечението с хомеопатия. Многобройни държавни обществени институции публикуваха много обосновани критични документи срещу нейното безконтролно и агресивно разпространение – Съветът за обществено здраве и медицински изследвания на австралийското правителство, Националният институт за здравеопазването на здравното министерство на САЩ, Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ, Комисията за борба с лъженауката и фалшифицирането на изследванията при Руската академия на науките, Научният консултативен съвет на европейските научни академии. Те публикуваха изчерпателни доклади за това, че няма никакви доказателства за лечебната ефективност на хомеопатията и че основните ѝ "принципи" с 200-годишна давност противоречат на основните закони на съвременната наука. Предлагат се и редица мерки за намаляване на негативното влияние на хомеопатичната практика върху общественото здраве. 

У нас през 2018 г. бе публикуван призив на 65 членове на БАН да се прекрати преподаването на хомеопатията в медицинските университети. Призивът бе подкрепен и от Пациентската организация. Днес вече има основание да смятаме, че това преподаване започва да се ограничава в Софийския и Пловдивския медицински университети. Надяваме се, че примерът им ще бъде последван и от другите наши медицински университети, за да може в близко време да бъде напълно отстранено преподаването на тази лъжемедицинска "наука". 

– Преди време казахте, че започвате изследване на примесите в захарта, от която се състоят хомеопатичните глобули. Какво показва това изследване?

– С помощта на мои колеги съвсем наскоро завършихме обстойни изследвания чрез съвременни високочувствителни аналитични методи на солите, които се съдържат като примеси в хомеопатичните препарати, както и на проби от обикновената бяла захар, която се продава в магазините за хранителни стоки. Нямаше нищо учудващо, че солите и в двата вида проби са еднакви, при това се намират в доста близки, сравними количества. Освен това се оказа, че в хомеопатичния препарат Натрум сулфурикум например веществото натриев сулфат е около един милиард пъти повече от разреждането СН9, указано от производителя върху етикета. Т.е. не само надписът върху етикета е съвършено неверен, но и препаратът изобщо не е хомеопатичен, защото не е разреден в изискуемата свръхвисока степен. Това е просто смес, съдържаща предимно обикновена захар с нейните неизбежни естествено и технологично обусловени примеси. 

Виждаме изключително нелепа ситуация. Производителят може би старателно прави едно след друго необходимите разреждания на изходната сол и накрая вкарва малко от разтвора в захарните глобули, в които обаче, както установихме, има милиарди пъти повече от същата сол като естествен примес. Не става дума за никаква хомеопатия, тъй като препаратът съдържа милиарди пъти повече натриев сулфат над хомеопатичните изисквания. Тези изводи са валидни и за още немалко продавани хомеопатични препарати като други натриеви, калиеви, магнезиеви, калциеви и прочее соли, съдържащи се като примеси в захарните глобули. Всички те от гледище на самата хомеопатия не са хомеопатични и следователно не биха могли да лекуват. Това са нехомеопатични средства, продавани обаче като хомеопатични. Чисто заблуждаване и на пациентите, и на лекарите-хомеопати, вярващи, че те лекуват. 

След нашите констатации възникват въпроси:

Докога хомеопатичните препарати ще бъдат регистрирани, разрешавани, рекламирани и продавани без сериозни изпитания, на които се подлагат обичайните лекарства – за ефикасност, качествен и количествен анализ и безвредност?

Каква отговорност, юридическа и морална, носи производителят на лекарствени препарати, поставящ обозначения, които не отговарят на действителното им съдържание?

За какви лечебни резултати би могъл да претендира един хомеопат-лекар, който предписва на своите пациенти обикновени захари с обичайните за тях микропримеси?

Накрая – на нашите скъпи сънародници най-настоятелно бих препоръчал да не си играят със здравето и живота. Особено сега, в тази много тревожна обстановка на КОВИД-заразата. Няма по-важно днес от това да предпазим себе си, семейството си и цялото общество чрез масово ваксиниране, без глупави страхове и наивни измислици. А при поява на болестни симптоми веднага да се търси лекарска помощ, без погрешно и опасно самолечение с хомеопатични средства.

 

  

 

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 359

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 928

Западът с песимистични прогнози за Украйна

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 58

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 440

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1086

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 809

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ