09 Юли 2020четвъртък15:05 ч.

Не казват и гък

/ брой: 58

автор:Мая Йовановска

visibility 703

Обявените от властта мерки за справяне с икономическите и социални последици от COVID-19 бяха посрещнати, меко казано, скептично и от бизнеса, и от опозицията. Това очевидно не е самоцелно, защото едва ли някой може да бъде обвинен, че е против работеща програма за справяне със стопанските последствия от заразата. Работодателите дори обявиха някои от мерките за прокризисни.

Недопустимо е в подобна ситуация да не се казват нещата докрай, а и елементарният пиар няма да свърши работа никому. Във вторник, когато обяви тези мерки, премиерът Борисов заяви, че като цяло за тяхното изпълнение държавата "ще мобилизира" общо 4,5 млрд. лв. Сиреч държавата няма да даде тази сума.

Въпросната мобилизация влючва няколко мерки, но никак не е сигурно, че от тях ще произтекат релни резултати, както и дали наистина ще бъде съсредоточен подобен финасов ресурс. 

По въпроса с т.нар. подкрепа 60/40 стана ясно, че повечето работодатели и работници ще предпочетат варианта със съкращаване. Щото така ще загубят по-малко. Толкоз за този 1 милиард.

Отделянето на 500 млн. лв. като гаранция за кредити на бизнеса чрез ББР според финансовия министър Горанов ще генерира заеми за около 2,5 млрд. лв. Въпросът е при кого ще отидат тези средства? Управляващите многократно са заявявали, че приоритетно банката дава пари в подкрепа на малкия и средния бизнес. Но практиката показа друго.

Освен това властта "благородно" предлага на най-закъсалите хора, ако искат, да вземат безлихвени кредити до 1500 лв. от търговски банки. Каква обаче е гаранцията, че кредитът ще остане безлихвен, ако потребителят не си е плащал вноските до момента, в който извънредното положение приключи? 

Борисов има впечатляващ размах, когато харчи. Милиарди за самолети, магистрали... В много страни държавата отпуска безвъзмездна помощ за всеки. У нас властта дори я е страх да коментира тази тема. Не казват и гък!

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 591

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 215

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 417

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ