27 Февруари 2021събота17:56 ч.

Директорът на болницата проф. д-р Иван Костов участва в ритуал "умиване на ръцете"

Не достигат 4 хиляди акушерки

60 на сто от завършилите напускат страната

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 2062

Към момента в България работят 3578 акушерки, което е два пъти по-малко от нуждите на здравните заведения у нас, съобщиха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). По данни на съсловната организация около 60% от завършилите акушерки напускат България.

С около 4 хиляди са намалели акушерките през последните 20 години и в момента в страната работят около 3500, като около 1000 от тях са в пенсионна възраст. Най-възрастната акушерка е на 70 години. Пенка Димитрова е акушерка в столичната болница "Майчин дом" повече от 46 години и твърди, че там не достигат около 30 акушерки. 

По данни на НСИ през 2017 г. акушерките са били 3207, година по-рано - 3254, а през 2010 г. - 3247. През 2017 г. на 10 хил. души се падат 4,5 акушерки, а в предходните две години - по 4,6.  

От БАПЗГ са решили да предоставят на акушерките в цялата страна безплатен курс за дистанционно продължаващо обучение. Всяка акушерка, с редовно членство в БАПЗГ, ще може да си избере курс и да получи кредитни точки за него. БАПЗГ предлага 12 курса, сред които "Профилактика на рака на маточната шийка - роля на акушерката", "Промоция на здраве. Здравно образование", "Конфликти в здравеопазването", "Разпознаване симптомите на насилие", "Оценка на качеството на здравните услуги - подходи, методи и техники", "Управление на човешките ресурси в здравните грижи" и др. Желаещите да се възползват трябва да се регистрират за избрания курс, в периода от 1 до 14 февруари, включително. Курсистите ще имат възможност да усвоят учебния материал в рамките на две седмици, като в края на курса трябва да попълнят изпитен тест.

От години има недостиг и на неонатолози. Професионалния си празник - 21 януари, Бабинден, АГ-отделението в МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Ямбол  посрещна без неонатолози и само с двама гинеколози. 

Друг проблем у нас е високият процент на раждания със секцио. ДУМА припомня данните от "Индекс на болниците", според които почти половината от ражданията у нас се извършват чрез секцио, а в някои болници раждането чрез цезарово сечение достига 70% и дори 90% от общия брой раждания. От всички 58 237 раждания през 2017 г. 45% са направени чрез цезарово сечение.

През 2016 г. родените със секцио деца в България са 385 на 100 хил., което нарежда страната на пето място в Европейския съюз, сочат данни на Евростат.

Зам.-директорът на "Майчин дом" акушер-гинеколог Веселин Дяволов и акушерката Нина Пълова бяха избрани за медици със "златни ръце" .

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 273

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 35

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 119

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 131

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 402

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 351

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 485

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 391

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ